Tuesday, March 19, 2013

Γ.Ομήρου:"Απορρίπτουμε τον ωμό εκβιασμό"....

Tο KΣ ΕΔΕΚ, παραμένει σταθερό στην απόφαση του να απορρίψει τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται σε βάρος της Κύπρου και του λαού τη, με την απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο κ. Ομήρου είπε πως «η αντίδραση του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο όχι τη βελτίωση της απόφασης, αλλά την κατάργηση της», για να προσθέσει πως σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση του ΚΣ ΕΔΕΚ.




«Το θεμελιώδες ερώτημα», είπε, «που τίθεται σήμερα ενώπιον μας είναι, αν ως Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθούμε να μετατραπούμε σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. Μετατρεπόμενοι σε μια χώρα ανύπαρκτης ή ήσσονος κυριαρχίας. Σε ένα κράτος υποτελές. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μία και μοναδική. Όχι στον ωμό εκβιασμό, όχι στα νεοαποικιακά δεσμά».

Όπως είπε το ΚΣ ΕΔΕΚ επιμένει σε Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και όχι των εκβιασμών, της κοινωνικής αναλγησίας, της μονόπλευρης λιτότητας, της μαζικής φτώχειας και του χάσματος μεταξύ Βορρά – Νότου.

Συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα αποστέλλουμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη δική μας θέση για απαίτηση επαναδιαπραγμάτευσης προς το Eurogroup. Επιπρόσθετα, καταθέτουμε απόψεις για εναλλακτικές λύσεις με απόρριψη του εκβιασμού του κουρέματος των καταθέσεων».

Εξέφρασε την ετοιμότητα για διαβούλευση και περαιτέρω επεξήγηση των προτάσεων του τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, σημειώνοντας πως «οι ώρες είναι κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό και η κρίση επιβάλλει διαχείριση με συλλογικότητα και εθνική ομοψυχία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τάσσεται υπέρ μια ενδεχόμενη αναβολής της σημερινής συνεδρίας της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε: «Θα διαβουλευθώ με τους αρχηγούς των κομμάτων στις 17:00 στο γραφείο μου και προτού διαβουλευθώ δεν επιθυμώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση γύρω από το θέμα. Εάν εξυπηρετείται το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος θα τοποθετηθεί εναντίον. Άλλωστε υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στη σωστή προετοιμασία της Βουλής, δεδομένου ότι αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

«Ανεπίσημα», ανέφερε, «αποστέλλεται στη Βουλή και η Επιτροπή Οικονομικών ασχολείται με το θέμα. Άρα τα χρονικά περιθώρια αντιλαμβάνεστε ότι θα δικαιολογούσαν μια αναβολή, αλλά δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση, για το αν θα υπάρξει ή όχι αναβολή προτού τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ισχυροποιείται η θέση της Κύπρου εάν ομόφωνα η Βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο, ο κ. Ομήρου είπε πως «ουσιαστικά προτρέπουμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού μας, να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, μια ομόφωνη απόρριψη από πλευράς Κοινοβουλίου αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup, για να δώσουμε το μήνυμα της διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ότι απορρίπτουμε ιταμά τελεσίγραφα, όπως έκανε πάντα ο ελληνισμός».

Επιπλέον, σημείωσε πως από την άλλη θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικών.

«Ότι υπήρξε ήδη μεγάλη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι γεγονός. Και λυπούμαι να πω ότι φαίνεται ο στόχος ορισμένων κύκλων να ήταν αυτός. Να καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Γιατί όλους αυτούς του μήνες θυμήθηκαν να μιλούν για το βρόμικο χρήμα, για τον φορολογικό παράδεισο; Όλα αυτά τα θυμήθηκαν τους τελευταίους μήνες, για να προετοιμάσουν το έδαφος, για να επιτεθούν εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και με άλλες στοχεύσεις, που λυπούμαι να πω ότι είναι προφανές ότι αφορούν και το φυσικό πλούτο της χώρας μας, ακόμα και το μεγάλο εθνικό μας θέμα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απώλειας συμμάχων, όπως είναι η Ρωσία, ο κ. Ομήρου είπε πως η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ότι «η Βουλή πρέπει να προχωρήσει σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, που να διαβεβαιώνει κατά τρόπο απόλυτο όσους ξένους καταθέτες, περιλαμβανομένου και των Ρώσων καταθετών ότι τα χρήματα που κατέθεσαν, καταθέτουν και θα καταθέτουν στην Κύπρο είναι απολύτως ασφαλή».
.sigmalive.com
19/3/19

17 comments :

  1. Υπάρχει σχέδιο βήτα δήλωσε ο Πρόεδρος στη σουηδική τηλεόραση.....

    Σε μία λιτή δήλωσή του στην σουηδική τηλεόραση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

    Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της. Δήλωσε επίσης ότι είναι απογοητευμένος από τις εξελίξεις στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

    Πάντως όλα είναι ρευστά και η Ολομέλεια της Βουλής μάλλον θα γίνει το απόγευμα.

    Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και φαίνεται πως στο Προεδρικό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θεωρούν ότι θα γίνει η Ολομέλεια με κάποια κατάληξη αν και θεωρείται ότι το νομοσχέδιο για το κούρεμα δεν θα περάσει

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο Προεδρικό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν τον εταιρικό φόρο, και τον φόρο πάνω στον τόκο καταθέσεων.

    Τα κόμματα προγραμματίζουν συνεδριάσεις των οργάνων τους αυτήν την ώρα ενώ στις 17.00 θα γίνει σύσκεψη αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων για να ξεκαθαρίσει εάν όντως σήμερα θα γίνει ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

    Εντονο επίσης ειναι το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ, ενώ στη Βουλή σήμερα θα βρεθούν και εκπρόσωποι των οίκων αξιολόγησης, με αίτημα να υπάρξει αγγλική μετάφραση, αίτημα που έγινε δεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων

    Θυμίζουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ελέγχει 20 εκ των 56 εδρών στην Βουλή, ενώ ο σύμμαχός του, το Δημοκρατικό Κόμμα, κατέχει εννέα έδρες.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.


    Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών αύριο
    Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών συγκάλεσε για αύριο το πρωί συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση, "με στόχο την εξέταση υπαλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν μετά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αύριο, 20 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο".

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126775
    19/3/13

    ReplyDelete
  2. A la réouverture des banques, 10% des dépôts pourraient être retirés

    Le gouverneur de la banque centrale de Chypre, Panicos Demetriades, a averti que 10% des dépôts bancaires du pays pourraient être retirés à la réouverture des banques. Les agences bancaires sont fermées jusqu'à jeudi inclus, pour éviter une panique bancaire.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    19/3/13

    ReplyDelete
  3. New Zealand considers Cyprus-style banking failure solution.....

    New Zealand depositors could face a Cyprus-style tax on their bank accounts, as the government is planning to impose a similar strategy on its banks warns the country's Green Party.

    New Zealand is facing a similar bank failure to Cyprus, is likely to adopt open bank resolution (OBR), which will see small depositors lose part their savings in favour of a big bank bailout, Green Party co-leader Russel Norman said. The country’s Finance Minister Bill English supports the open bank resolution.

    "Bill English is proposing a Cyprus-style solution for managing bank failure here in New Zealand," said Norman, adding that the Reserve Bank is in the "final stages" of implementing an OBR system.

    New Zealand banks’ depositors will have their savings cut by a certain percentage needed to keep their bank afloat.

    The Green Party however has major doubts, that OBR tactics is appropriate here. Norman underlined, that few depositors can reasonably evaluate the reliability of their bank. “Not even sophisticated investors like Merrill Lynch saw the global financial crisis coming,” he added.

    Norman believes that OBR policy is too radical saying few OECD countries use it, preferring deposit insurance schemes.

    "A deposit insurance scheme is a much simpler, well-tested alternative to open bank resolution. It rewards safe banks with lower premiums and limits the cost to taxpayers of a bank failure… [They] protect people's deposits up to a maximum ranging from $100,000 to $250,000," he said.

    Cyprus announced last week that it plans to impose a 10 per cent tax on bank accounts as part of a 10 billion euro bailout by the European Union. The news caused panic across the island as people rushed to cash machines to withdraw their savings. The Cypriot parliament will vote on the deposit levy on Tuesday.

    http://www.russiatoday.com/business/new-zealand-cyprus-style-banking-failure-solution-477/
    19/3/13

    ReplyDelete
  4. Кипрские банки будут закрыты еще в течение 2 дней.....

    Кипрские банки, закрывшиеся в понедельник на время государственного праздника, не откроют свои двери ни во вторник, ни в среду. Об этом сообщает агентство Bloomberg, ссылаясь на источники в правительстве Кипра.

    В субботу Евросоюз и МВФ приняли решение предоставить Кипру финансовую помощь размером в 10 млрд евро для спасения государства от банкротства. Значительная часть средств будет покрыта за счет разового сбора со вкладчиков местных банков.

    Деньги будут списаны со счетов, как только банки возобновят свою работу. Депозиты более 100 тыс. евро облагаются налогом в 9,9%, меньшей суммы – в 6,75%.

    Неожиданное решение кипрских властей обложить депозиты разовым налогом вызвало шок как внутри страны, так и за рубежом. Киприоты тут же побежали снимать деньги в банкоматах, однако наличность быстро закончилась, а банки ограничили выплаты суммой в 400 евро.

    Власти Кипра перенесли срок открытия банков на среду со вторника, и есть вероятность, что они не начнут работу и в среду. Евро рухнул к доллару до трехмесячного минимума.

    Ожидалось, что заседание парламента по данному вопросу состоится в понедельник, однако его перенесли на вторник. В любом случае голосование в парламенте простым не будет.

    У правящей партии в палате представителей Кипра 20 мест из 59. Придется искать союзников для принятия закона, а их не так много. Против решения отнять и поделить выступают коммунисты и социалисты.

    В сумме у них почти половина голосов в палате. Спикер парламента Яннакис Омироу, глава социалистов, в частности, заявил: "Парламенту предложено легализовать решение ограбить вклады людей. Это противоречит любым писаным и неписаным законам".

    http://www.vestifinance.ru/articles/24966
    19/3/13

    ReplyDelete
  5. ALERT! Κοινή θέση βουλευτών στη Βουλή! ΟΧΙ στο κούρεμα!.....

    Είδηση 18.47: Τον χρόνο που θα δοθεί σε κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα αποφάσισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο χρόνος που θα δοθεί είναι 30 λεπτά για τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, 20 λεπτά για το ΔΗΚΟ, 15 για την ΕΔΕΚ, 12 για το ΕΥΡΩΚΟ και 10 λεπτά για τον Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Από κάθε κόμμα αναμένεται να μιλήσει ο Πρόεδρος ή Αναπληρωτής Πρόεδρος.

    Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την έγκριση ή απόρριψη του νομοσχεδίου

    Είδηση 17.17: Σύμφωνα με πληροφορίες , η ολομέλεια της Βουλής στις 18.00 θα απορρίψει τη συμφωνία με το Eurogroup.

    Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κρατήσουν αποχή ενώ το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό σώμα θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να κρατούν αποχή.

    Η συνεναιτική απόφαση για ΟΧΙ της Βουλής δίνει το μήνυμα σε όλους ότι η Κύπρος δεν θα συνεναίσει στους εκβιαστικούς, καταστροφικούς και πειραματικούς σχεδιασμούς της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, επιβεβαίωσε την αποχή από τον ΔΗΣΥ!

    http://www.onlycy.com/307007
    19/3/13

    ReplyDelete
  6. Γιούνκερ: Φάουλ του Eurogroup.....

    Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ότι «κατανοεί» την αναστάτωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο, που δεν φταίνε σε τίποτε για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.

    Αν κι αυτό δεν είναι πολύ «συναδελφικό», αφού, όπως ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να σχολιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup στην οποία ο ίδιος δεν ήταν πλέον παρών, δεν μπορεί να μην πει ότι δεν είναι σύμφωνος με τη λύση.

    Είπε επίσης ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη ότι οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς, ενώ διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.

    Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι αλήθεια ότι από ειδική περίπτωση σε ειδική περίπτωση λαμβάνονται μέτρα, για τις επιπτώσεις των οποίων κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος και για αυτό θα ήταν καλό να εξεταστεί και πάλι το ζήτημα των μικροκαταθετών.

    Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάστηκε η λύση της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι αν είχε γίνει αυτό οι εταίροι θα είχαν παραβεί τις δεσμεύσεις τους, καθώς όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» της αξίας των κρατικών ομολόγων για την Ελλάδα, είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το εργαλείο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη περίπτωση.

    Χθες στη Βιέννη, ο κ. Γιούνκερ —ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο— επισήμανε έμμεσα πως δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε τις λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί, θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες.

    Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=351569
    19/3/13

    ReplyDelete
  7. Δίνουν σε Ρώσους «ολιγάρχες» Κύπρου και Λαϊκή...Εάν απορριφθεί ο ευρωπαϊκός εκβιασμός...

    Το PLAN B που προετοιμάζει η Κύπρος περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, που προβλέπει μεταξύ άλλων και δάνειο από τα Ταμεία Προνοίας. Παράλληλα κυκλοφόρησαν και φήμες ότι μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν στην Κύπρο το plan B εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό προβλέπει: Να περάσει η Λαική Τράπεζα στα χέρια 4 ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

    Ο ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δις. Βάσει αυτού του σχεδίου και των ιδίων πληροφοριών, η Κυπριακή Βουλή θα καταψηφίσει το σχέδιο διάσωσης του Eurogroup. Bεβαίως όλα αυτά απαιτούν να υπάρχει η έγκριση της Ευρώπης στο plan B γιατί ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν η ΕΕ διακόψει τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.

    Συνεπώς πρόκειται για το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Κύπρος και δεν σημαίνει οτι θα το επιτύχει.


    Πηγή: Δίνουν έναντι εικονικού τιμήματος Κύπρου και Λαϊκή σε Ρώσους "ολιγάρχες" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/5934/dinoyn-enanti-eikonikoy-timimatos-kyproy-kai-laiki-se-rosoys-oligarhes#ixzz2O0OiwiQV

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=265042
    19/3/13

    ReplyDelete
  8. Ρωσία: «Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα καταστήσει πιο ελκυστικό το ρωσικό τραπεζικό σύστημα».....

    Η Μόσχα θα μπορούσε, σε τελική ανάλυση, να ωφεληθεί από την επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία να μοιάζει πιο σταθερό, υποστήριξε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ.

    «Είναι μια καλή ευκαιρία για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα να επιδιώξει να βρει νέους καταθέτες, νέους πελάτες. Και να δείξει ότι το δικό μας τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό», είπε ο Σουβάλοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    «Για τη Ρωσία, μεσοπρόθεσμα αυτό δρομολογεί καλές ευκαιρίες. Η Ρωσία θα κερδίσει περισσότερα απ' όσα θα χάσει. Για τη Ρωσία είναι μια ευκαιρία να δείξει τους πιο προβλεπόμενους κανόνες αντιμετώπισης των επενδυτών», πρόσθεσε.

    Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επικρίνει έντονα το σχέδιο επιβολής ενός έκτακτου τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσικές εταιρείες αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, οι ρωσικές τράπεζες είχαν καταθέσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κυπριακές ενώ οι καταθέσεις εταιρειών έφταναν τα 19 δισ. δολάρια στα τέλη του 2012.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172404
    19/3/13

    ReplyDelete
  9. Le ministre des Finances dément avoir proposé sa démission.....

    Le ministre des Finances chypriote Michalis Sarris a démenti avoir envoyé sa lettre de démission, selon Reuters. Les parlementaires poursuivent actuellement le débat sur la taxation des dépôts à Chypre, qui secoue la zone euro et les marchés financiers.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php#194441
    19/3/13

    ReplyDelete
  10. Πρόθεση ΕΚΤ να διαθέσει ρευστότητα στην Κύπρο....

    Η ΕΚΤ πρόκειται να διαθέσει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα όταν αυτά επαναλειτουργήσουν, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

    «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση έως τώρα, διότι δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Κύπρο, αλλά δεδομένου του παρόντος νομικού υπόβαθρου, η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να εκπληρώσει την αποστολή ενός δανειστή της υστάτης προσφυγής», δήλωσε ο Νοβότνι, μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη υπάρχει «μία ανοικτή προοπτική» για το εάν θα περιληφθούν και οι ομολογιούχοι των κυπριακών τραπεζών στις ρήτρες για την παροχή δανειακής συνδρομής στη νησιωτική χώρα, αλλά πρόσθεσε πως «τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα» από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που προβλέπεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35951
    19/3/13

    ReplyDelete
  11. Le Parlement rejette le plan d'aide européen....

    Le Parlement chypriote vient de rejeter le plan européen sur la taxation des dépôts. Il y a eu 36 votes contre, 19 abstentions, et aucun vote en faveur du plan.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php#202437
    19/3/13

    ReplyDelete
  12. Νοβόντι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διαθέσει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες....

    Η ΕΚΤ πρόκειται να διαθέσει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα όταν αυτά επαναλειτουργήσουν, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

    “Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση έως τώρα, διότι δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Κύπρο, αλλά δεδομένου του παρόντος νομικού υπόβαθρου, η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να εκπληρώσει την αποστολή ενός δανειστή της υστάτης προσφυγής”, είπε ο κ. Νοβότνι, μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη υπάρχει “μία ανοικτή προοπτική” για το εάν θα περιληφθούν και οι ομολογιούχοι των κυπριακών τραπεζών στις ρήτρες για την παροχή δανειακής συνδρομής στη νησιωτική χώρα, αλλά πρόσθεσε πως “τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα” από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που προβλέπεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό.....

    http://www.onlycy.com/307167-
    19/3/13

    ReplyDelete
  13. Βενιζέλος-Κουβέλης: Αναθεώρηση της απόφασης για την Κύπρο....

    Ιστορικό σφάλμα της ευρωζώνης χαρακτήρισε την απόφαση για την Κύπρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, δήλωσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
    Για ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης αναφορικά με την Κύπρο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελός Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «οφείλει να τη διορθώσει για να σταθεροποιηθεί η Κύπρος και να αποφευχθούν οι παρενέργειες». Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει διπλό ενδιαφέρον, εθνικό αλλά και οικονομικό, και ότι υπάρχουν τα περιθώρια ώστε στις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση.

    «Η δική μας η συμπαράσταση είναι δεδομένη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι χώρες-μέλη βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Κύπρου και γενικότερα το θέμα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

    Επεσήμανε ακόμη ότι αιτία της σημερινής κατάστασης είναι μεταξύ άλλων η απουσία ενός διαφανούς τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι το θέμα της εποπτείας των τραπεζών «έχει μπλοκαριστεί από την ίδια την Γερμανία και πρέπει να προχωρήσει».

    Ο κ.Κουβέλης ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει τις αποφάσεις της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η οφειλόμενη ενέργεια και από την πλευρά του Eurogroup.

    Σε ότι αφορά την Ελλάδα, διαβεβαίωσε και εκείνος ότι «με τις ενέργειες της κυβέρνησης η χώρα είναι θωρακισμένη».

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Eurogroup, είπε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, ούτε και η Κύπρος θα πτωχεύσει.

    Σε ότι αφορά τα εκκρεμή ζητήματα της χώρας μας ενόψει της επιστροφής της τρόικας στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί

    Για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σημείωσε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011, όταν επιβλήθηκε.

    Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι «προχωρά κανονικά και έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταγράψει σημαντικότατα αποτελέσματα».

    Επανέλαβε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα απολύσεων, τονίζοντας ότι «ο πυρήνας της μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση δομών και προσώπων και η κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα.

    Για το ειδικό τέλος των ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ.Κουβέλης είπε ότι το μέτρο αυτό «τελειώνει το Μάιο» και ότι δεν υπάρχει θέμα διατήρησής του μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς -όπως είπε- θα έπρεπε να εισαχθεί εκ νέου και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται με βάση τη συμφωνία των τριών αρχηγών της κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι ο ενιαίος φόρος των ακινήτων που συζητά η κυβέρνηση θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63799741
    19/3/13

    ReplyDelete
  14. Λιλλήκας: Ιστορική η απόφαση της Βουλής για Eurogroup....

    Ιστορική χαρακτηρίζει ο Γιώργος Λιλλήκας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να καταψηφίσει τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αναφέρει ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επόμενη μέρα».

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λιλλήκας χαιρετίζει «τη μαζική κινητοποίηση των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της κοινοτικής αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού μακριά από εκβιαστικές νοοτροπίες».

    «Χαιρετίζουμε την κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής να απορρίψει την καταστροφική συμφωνία που το Eurogroup επιχείρησε να επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η απόφαση της Βουλής αποτελεί προάσπιση της κρατικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας», αναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας.

    Προσθέτει ότι «μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής επιβάλλεται συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε σε σύντομο χρόνο να καταλήξουμε σε εναλλακτική λύση που θα βγάζει την Κύπρο από το αδιέξοδο».

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να παρουσιαστούμε ενωμένοι έναντι των όποιων κάνουν σχεδιασμούς σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

    Καταλήγοντας, απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους μας, «να κατανοήσουν τις ανησυχίες του κυπριακού λαού και να αντιμετωπίσουν με εποικοδομητικό πνεύμα την απόφαση της κυπριακής Βουλής»

    http://www.onlycy.com/307180-
    19/3/13

    ReplyDelete
  15. Cypriot MPs reject tax on bank deposits....Parliament overwhelmingly rejects international lenders' terms with zero votes in favour, 36 against and 19 abstentions.....

    The Cypriot parliament has rejected a deeply unpopular tax on bank deposits, throwing into doubt an international bailout for the troubled euro zone member needed to avert default and a banking collapse.

    "The bill has been rejected," said house speaker Yiannakis Omirou, as thousands of protesters outside the parliament building in Nicosia exploded in joy.

    The 56-seat parliament voted by 36 votes against, 19 abstentions and with zero votes in favour to bury the bill, a condition of a 10 billion euro ($13 billion) European Union bailout for the Mediterranean island. One deputy was absent.

    Tuesday's vote, on the controversial bailout deal that includes levy on bank accounts, was denounced by almost 400 protesters outside the building who were angry about the bailout conditions.

    Cyprus will now have to come up with an alternative plan to raise the money. If it does not, it will not qualify for external rescue loans, the country's banks face collapse and the country could go bankrupt.

    Local media said the government would now try to renegotiate the terms of the deal with the troika of lenders, and at the same time seek other ways of making up a 5.8 billion-euro ($7.47 billion) shortfall.......http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/03/201331916031211779.html

    ReplyDelete
  16. Χαιρετίζει την απόφαση της Κυπριακής Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ....

    «Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας», αναφέρει σε ανακοίνωση του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής «δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας».

    Σημειώνεται ότι το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    http://www.onlycy.com/307184-
    19/3/13

    ReplyDelete
  17. Απόλυτος σεβασμός Αναστασιάδη στην απόφαση της Βουλής.....Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Πούτιν, Σαμαρά και Παπούλια.....

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

    Οπως προσθέτει, απόψε, μετά την απόφαση της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και "διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών".

    Είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του ίδιου, καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός Ελληνισμός».

    "Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup", προστίθεται.

    Επίσης, αναφέρεται ότι απόψε επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    http://www.kathimerini.cy
    19/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin