Tuesday, March 19, 2013

ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ «ΟΧΙ».... ΕΚΤ: Παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο των κανόνων - Είμαστε σε επαφή με την τρόικα

Με την τυπική διαβεβαίωση ότι παραμένει πιστή στη (γενική) δέσμευσή της για παροχή ρευστότητας, εντός όμως των υφιστάμενων κανόνων, αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αρνητική ψήφο της Κυπριακής Βουλής επί του νομοσχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας που περιλαμβάνει το επώδυνο κούρεμα καταθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ουσιαστικά σε στάση αναμονής (είμαστε «σε επαφή με τους εταίρους της τρόικας») ενώ κατά την παγία πρακτική της δεν σχολιάζει το πολιτικό σκέλος του ζητήματος, εν προκειμένω την αρνητική ψήφο του κυπριακού Κοινοβουλίου, αρκούμενη να δηλώσει ότι αυτή «ελήφθη υπόψη». Η ανακοίνωση της ΕΚΤ έχει ως εξής:



«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε γνώση της απόφασης της κυπριακής Βουλής και είναι σε επαφή με τους εταίρους της τρόικας.

Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα όπως απαιτείται, εντός των υφιστάμενων κανόνων».
  .ethnos.gr/ 19/3/13

12 comments :

  1. Fitch confirme le "AAA" de l'UE ....

    L'agence de notation Fitch Ratings a confirmé mardi le "AAA" de l'Union européenne, qui jouit ainsi toujours de la meilleure note possible dans sa classification et devrait continuer à en profiter sur la durée puisque sa perspective d'évolution reste "stable".

    Dans un communiqué, Fitch explique sa décision par le "fort soutien" dont bénéficie l'UE de la part de ses 27 Etats membres, dont neuf, parmi les plus importants, sont toujours notés "AAA" par l'agence.

    http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2013/03/19/97002-20130319FILWWW00653-fitch-confirme-le-aaa-de-l-ue.php
    19/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fitch: Παραμένει το ΑΑΑ για την ΕΕ.....

      Ο οίκος ανέφερε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρέχουν σε αυτήν "ισχυρή στήριξη". Εννέα διατηρούν την αξιολόγηση "ΑΑΑ" και εισφέρουν το 63% του προϋπολογισμού της ΕΕ.

      Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings διατήρησε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ΕΕ στο κορυφαίο επίπεδο, το "ΑΑΑ", και την προοπτική του "σταθερή".

      Ο οίκος ανέφερε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρέχουν σε αυτήν "ισχυρή στήριξη". Εννέα διατηρούν την αξιολόγηση "ΑΑΑ" και εισφέρουν το 63% του προϋπολογισμού της ΕΕ.

      Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/226840/fitch-paramenei-to-aaa-gia-tin-ee-/#ixzz2O1anB3Qh
      19/3/13

      Delete
    2. Dijsselbloem: Απογοήτευση αλλά «η προσφορά παραμένει σε ισχύ»....

      Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ολλανδός Jeroen Dijsselbloem δήλωσε απόψε ότι το "πακέτο διάσωσης" για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι και εναπόκειται στην Κύπρο να καθορίσει πώς θα χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες της.

      Στην πρώτη του αντίδραση μετά την αποψινή απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, ο κ. Dijsselbloem εξέφρασε βαθιά απογοήτευση. "Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου. Οι μεγαλύτεροι δείκτες πλούτου στην Κύπρο είναι στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες που έχουν πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο, και αυτό να το λαμβάνουμε υπόψη", πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι "το μέγεθος του δανείου και η ανάγκη να μειωθεί το κυπριακό χρέος, παραμένουν. Η προσφορά της Ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ εξακολουθεί να είναι σε ισχύ".

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126859
      19/3/13

      Delete
  2. Για «κατάφωρο σφάλμα» καταγγέλλει τη Μέρκελ ο σοσιαλδημοκράτης Στάινμπρικ....

    Ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Άνγκελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο Πέερ, υπογράμμισε σήμερα και στηλίτευσε τις ευθύνες που φέρει η Γερμανίδα καγκελάριος για την απόρριψη εκ μέρους του κυπριακού Κοινοβουλίου του σχεδίου για τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, χαρακτηρίζοντάς τες «κατάφωρο πολιτικό σφάλμα».

    «Η απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για δανεισμό αποδεικνύει πως το διαπραγματευθέν πρόγραμμα, με τη συμβολή κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τις ευλογίες της καγκελαρίου, απέτυχε οικτρά», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Στάινμπρικ.

    «Η απαιτούμενη συμμετοχή των μικροεπενδυτών προκάλεσε την ανάδυση ανησυχιών που το μόνο τους αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν την κρίση. Πρόκειται για ένα κατάφωρο πολιτικό σφάλμα», πρόσθεσε.

    «Ωστόσο, εναπόκειται πάντοτε στην Κύπρο να συνεισφέρει ενεργά στην επίλυση της κρίσης και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Υποστηρίζω να ερωτηθούν οι μέτοχοι κι οι κάτοχοι καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και να μην πέσουν όλα στην πλάτη των φορολογουμένων», επέμεινε ο Στάινμπρικ.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351602
    19/3/13

    ReplyDelete
  3. NYT: Σχέδιο Gazprom για διάσωση Κύπρου με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο....

    Ένα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου έχει εκπονήσει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, προσφέροντας στην Λευκωσία τα χρήματα που χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στα κυπριακά ύδατα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

    Όπως αναφέρουν οι NYT, «η μοίρα αυτής της πρότασης είναι αβέβαιη», με την ίδια τη Gazprom να μην επιβεβαιώνει καν πως έχει υποβάλει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Μεγαλονήσου. Ωστόσο, αυτό το σενάριο «καταδεικνύει πώς μία γιγαντιαία, πλούσια επιχείρηση, τόσο στενά συνυφασμένη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, [...] είναι διατεθειμένη να αρπάξει μία ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της Ευρώπης, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση και τη δύναμή της».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η κίνηση της Gazprom συνδέεται με το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ανεξάρτητης βιομηχανίας φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία θα μπορούσε να αποδυναμώσει την «μονοπωλιακή τιμολογιακή δύναμη» της ρωσικής κρατικής εταιρίας στην Ευρώπη.

    Κατοχή των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου «θα εμπόδιζε δυνητικούς ανταγωνιστές από την απόκτησή τους, και θα διασφάλιζε [...] την συνεχιζόμενη δύναμη της Gazprom για γενεές».

    Η Gazprom, μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, αντιστοιχεί στο 10% του ρωσικού ΑΕΠ, παρέχοντας το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    http://euractiv.gr/oikonomia/nyt-sxedio-gazprom-gia-diasosi-kyproy-me-antallagma-fysiko-aerio
    20/3/13

    ReplyDelete
  4. Russia, Cyprus fail to agree on bailout....

    Russian and Cypriot finance chiefs have failed to reach a common ground on the island nation’s bailout at their Moscow meeting, saying the loan talks will continue elsewhere.

    Cypriot finance minister Michael Sarris, who led the country’s delegation, said the 1.5-hour negotiations were “fruitful and constructive.”

    According to media reports, the Cypriot asked for another loan several billion euros worth in addition to extending the 2.5-billion credit.

    In return, Cyprus offered Russia a fair share in its bank and energy assets.
    -------
    Η Ρωσία και η Κύπρος προς το παρόν δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το δάνειο......

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κατέληξαν σε οριστική απόφαση για το πρόβλημα του χρέους του νησιώτικου κράτους και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε άλλο μέρος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, που ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τρίτη απέρριψε το νομοσχέδιο για το αναγκαστικό κούρεμα ενός μέρους των τραπεζικών καταθέσεων με τη μορφή «φόρου». Οι Αρχές της Κύπρου την Τετάρτη διεξάγουν συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, προσπαθώντας να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

    http://greek.ruvr.ru/2013_03_20/108473413/
    20/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Силуанов и Саррис пока не договорились.....

      Министр финансов Антон Силуанов и министр финансов Кипра Михалис Саррис не пришли к окончательным договоренностям по итогам переговоров в Москве, заявил Саррис по итогам встречи.

      "У нас были очень хорошие, очень конструктивные и честные переговоры", - отметил глава Минфина Кипра и добывил, что стороны продолжат переговоры "в другом месте".

      "Мы понимаем, насколько тяжелая ситуация. И мы продолжим переговоры, чтобы найти решения, которые позволят нам получить поддержку от России", - подчеркнул Саррис. "Мы будем здесь, пока не достигнем какого-либо соглашения", - пояснил кипрский министр.

      Переговоры Силуанова и Сарриса длились около полутора часов. В переговорах также принимали участие глава Банка России Сергей Игнатьев и зампред ЦБ Сергей Швецов.

      Саррис после встречи с Силуановым направился на переговоры с первым вице-премьером Игорем Шуваловым.

      http://www.vestifinance.ru/articles/25098
      20/3/13

      Delete
  5. Γιώργος Χατζημαρκάκης : Ο Δαβίδ στάθηκε επάξια απέναντι στο Γολιάθ.....

    20-03-2013 - 10:41

    Ο Δαβίδ στάθηκε επάξια απέναντι στο Γολιάθ. Η χθεσινή απόφαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου καταγράφεται ως μια πράξη σθεναρής αντίστασης απέναντι σε μια σπασμωδική, παράλογη και καταστροφική απόφαση για την Ευρωζώνη.

    Αποτελεί μια πράξη ευθύνης με ιστορική σημασία για την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη. Αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην επίδειξη ηγεμονίας που εξέφρασε με την απόφασή του, το Eurogroup και ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Την ώρα που η άμετρη αλαζονεία των ισχυρών, απειλούσε με αφανισμό την Ευρώπη.

    Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Κύπριους συναδέλφους για το σθένος που επέδειξαν, γνωρίζοντας πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως, το “ΟΧΙ” της μικρής Κύπρου φέρνει επιτέλους ένα ελπιδοφόρο μήνυμα πως κάποιοι στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μοιρολατρικά τα “σωτήρια” μέτρα που σχεδιάζονται πίσω από κλειστές πόρτες με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την καταστρατήγηση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η σημερινή μέρα βρίσκει την Κύπρο μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση: Να αποδείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να ενισχύσουν τη ρευστότητα της χώρας. Εκτίμηση μου είναι ότι η Κύπρος μπορεί να βρει τη λύση σχεδιάζοντας τη στρατηγική της πάνω στους ακόλουθους άξονες:

    Δυνατότητα δημιουργίας παραγώγου με βάση το φυσικό αέριο.

    Δυνατότητα εσωτερικού δανεισμού από πλεονασματικούς κρατικά εξαρτώμενους οργανισμούς και

    Ενεργοποίηση διασυνδέσεων στο εξωτερικό για τη λήψη μεσοπρόθεσμων δανείων με ή ακόμα και χωρίς εγγυήσεις βασισμένες στο φυσικό αέριο.

    Είναι δεδομένο ότι η έντονη παρουσία Ρώσων επιχειρηματιών στο νησί σε συνδυασμό με την επιβεβαιωμένη ύπαρξη ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανέδειξε τον πανικό των μαθητευόμενων μάγων της Ευρώπης που προσπάθησαν με τον εκβιασμό της οικονομικής εξάρτησης να «συγκυβερνήσουν» στην Κύπρο. Κάποιοι οφείλουν σήμερα να απολογηθούν για τις αποφάσεις που οδηγούν στον γκρεμό την Ευρώπη.

    Κλόνισαν την οικονομική αξιοπιστία της Κύπρου και μαζί κλονίστηκε ανεπανόρθωτα και η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης, αφού η ηγεσία της φάνηκε ανίκανη να διαχειριστεί την άσκοπη και άκαιρη κρίση που δημιούργησε.

    Για να αποφευχθούν περαιτέρω παλινωδίες στους κόλπους της Ευρώπης ήρθε η ώρα οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές να παραδειγματιστούν από τη στάση των συναδέλφων βουλευτών του Κυπριακού Κοινοβουλίου γιατί η σιωπηρή παρακολούθηση των γεγονότων απαξιώνει τόσο τα πρόσωπα όσο και το θεσμό.
    http://www.chatzi.de/gr/news/article/items/gg-ee-sth-px-p-s-glth.html
    20/3/13

    ReplyDelete
  6. ΕΚΤ...Γιοργκ Άσμουσεν....Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας....
    -
    «Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. L'Europe organise le blocus monétaire de Chypre....

      La Banque centrale européenne (BCE) a prévenu qu'elle cessait d'alimenter en liquidités les banques chypriotes tant que Nicosie n'accepte pas le plan de sauvetage.

      Aussi policé soit-il, Mario Draghi sait employer la force lorsqu'il le juge nécessaire. C'est la méthode qu'il a choisie, à Chypre, pour forcer le gouvernement à accepter le plan de sauvetage de l'UE et du FMI, rejeté par le parlement chypriote mardi.

      Après avoir «pris acte» du rejet du plan d'aide par Nicosie, la BCE a sorti son arme de dissuasion massive: le blocus monétaire. Elle a prévenu qu'elle n'alimenterait plus les banques chypriotes en liquidités, tant que le plan de sauvetage UE-FMI ne serait pas accepté. «Les liquidités d'urgence de la BCE ne sont disponibles que pour les banques solvables, or les banques chypriotes ne sont pas solvables tant qu'elle ne seront pas recapitalisées rapidement», a indiqué Jorg Asmussen, l'un des membres du directoire de la BCE.

      Jamais la BCE n'avait encore brandi une telle menace. Du coup, le ministre des Finances chypriote et le gouverneur de la banque centrale de l'île n'ont pas d'autre choix que de laisser les banques fermées jusqu'à nouvel ordre...
      Eviter des émeutes «comme en Argentine»

      «S'ils ouvrent les banques, alors que la BCE bloque l'accès aux liquidités, ce sera la ruée sur les guichets, et des émeutes comme en Argentine!», prévient Gilles Moec de la Deutsche Bank.

      «Les déposants ne pourraient plus retirer du cash, faute de billets suffisants, et ceux qui voudraient faire des virements à l'étranger se verraient répondre que c'est impossible car la banque n''est plus autorisée à le faire par la BCE…», poursuit Gilles Moec, spécialiste des questions monétaires européennes.

      En attendant, les distributeurs automatiques de billets fonctionnent toujours à Chypre. Ils sont alimentés par les réserves de la banque centrale chypriote. Combien de temps cela va-t-il durer? Nul ne le sait. Cela dépendra des réserves en «cash» de la banque centrale locale qui, selon les pays, peuvent permettre de «tenir un siège» d'après les experts ...

      Plus grave encore: les entreprises, notamment les compagnies aériennes chypriotes ne pourront bientôt plus payer leurs factures de kérosène, faute de pouvoir faire des virements à l'étranger... Si la situation se prolonge, le blocus monétaire peut très vite se transformer en blocus économique. Du jamais vu dans l'union européenne!

      http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/20/20002-20130320ARTFIG00468-l-europe-organise-le-blocus-monetaire-de-chypre.php
      20/3/13

      Delete
  7. Γαλλία: Θεμιτή η οργή στην Κύπρο....

    Το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας όπως παρουσιάσθηκε από τη Λευκωσία, ήταν «ένα λάθος», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

    "Η ιστορία δείχνει πως (...) το να παρουσιαστεί το σχέδιο όπως το έκαναν οι κυπριακές αρχές ήταν ένα λάθος", δήλωσε η Βαλό-Μπελκασέμ προς τους δημοσιογράφους στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

    "Είναι θεμιτό από την πλευρά του κυπριακού πληθυσμού να αντιτίθεται στη φορολόγηση των μικρών καταθέσεων", συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως αυτό το σχέδιο φορολόγησης μπορεί "αναμφίβολα να χαρακτηριστεί ατυχές".

    Η Γαλλία, υπογράμμισε ωστόσο, είχε "υποστηρίξει" στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup, που άνοιξε το δρόμο για την απόφαση αυτή το Σάββατο στις Βρυξέλλες, "μια θέση που ήταν να μη φορολογηθούν οι καταθέσεις παρά μόνον άνω των 100.000 ευρώ".

    "Οι μικροί καταθέτες συνεπώς δεν θα ανησυχούσαν", συνέχισε η εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως "σήμερα η μπάλα είναι στην περιοχή της Κύπρου".

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351805
    20/3/13

    ReplyDelete
  8. Η τρόικα φέρεται να απορρίπτει εναλλακτικές λύσεις της Λευκωσίας. Σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ.....

    Σκληρή στάση τηρεί το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο από το πρωί έχει διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας φέρεται να απορρίπτει εναλλακτικές λύσεις, που της τέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας στη Βουλή οι βουλευτές- εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ αλλά και για τις τράπεζες

    Πάντως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκος Δημητριάδης, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξετάζουν διάφορα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ.

    Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ακολουθήσει διαβούλευση στην ΚΤΚ με το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ολοκλήρωσε τη συνάντησή του στη Βουλή με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη σύσκεψη στην ΚΤΚ συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι για εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση των δυο νομοσχεδίων, τα οποία προνοούν το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».

    Επίσης, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για σύσταση μιας εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα διασυνδέονται και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

    Υπάρχει η άποψη για την προώθηση, λόγω της πίεσης του χρόνου, των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή, αφού πρώτα προηγηθεί πολιτική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Εξάλλου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τράπεζες θα είναι κλειστές και αύριο.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172500
    20/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin