Thursday, August 16, 2012

38 χρόνια από την κατάληψή της. Ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Μόρφου

Λευκωσία: Έχουν ήδη περάσει 38 ολόκληρα έτη από τη 16η Αυγούστου 1974 και την ύπουλη διείσδυση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κωμόπολη της Μόρφου, στη διάρκεια μιας παρατεταμένης και εκτενούς παραβίασης από την Τουρκία της μετά την εισβολή της 20ής Ιουλίου εκεχειρίας, την οποία –υποτίθεται- επιτηρούσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.


Με αφορμή τη θλιβερή όσο και οδυνηρή αυτή επέτειο, οι Μορφίτες, με επικεφαλής το δήμαρχό τους Χαράλαμπο Πίττα, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί, τις πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Μόρφου και του ομώνυμου διαμερίσματος από τους Τούρκους εισβολείς, καθώς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.


Στις επισκέψεις στις πρεσβείες τους Μορφίτες συνόδευαν η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.


Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την επίδοση του ψηφίσματος στη ρωσική πρεσβεία, ο δήμαρχος Μόρφου ανέφερε ότι η 16η Αυγούστου, αποτελεί αποφράδα ημέρα της κατάληψης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και τη μέρα αυτή η αντιπροσωπεία επιδίδει ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κατοχή της κωμόπολης.


«Μετά από τριανταοκτώ χρόνια , εμείς οι Μορφίτες αλλά και όλοι οι πρόσφυγες, κρατώντας στους ώμους ένα βαρύ, πέτρινο σταυρό, το σταυρό της προσφυγιάς, τριγυρνάμε στις γειτονιές του κόσμου και κτυπάμε πόρτες που δεν ανοίγουν και αναζητούμε δικαίωση», είπε.


Ο κ. Πίττας είπε ότι σήμερα, 38 χρόνια μετά, δοκιμάζονται οι αντοχές του λαού μας και ότι οι Μορφίτες και όλοι οι πρόσφυγες θα κρατούν αυτές τις αντοχές μέχρι τη μέρα της επιστροφής και δεν θα κουραστούν να κτυπούν τις πόρτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής.


Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης είπε ακόμη ότι διεκδικούμε λύση αν είναι δυνατό χθες, προσθέτοντας όμως ότι δεν θέλουμε την οποιαδήποτε λύση γιατί «υπάρχει η προσωπική και η εθνική αξιοπρέπεια που δεν μπορεί κανένας να την καταπατά και να την παραγνωρίζει». Πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πρόσφυγα και το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής.


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί με την παρουσία του σήμερα στην επίδοση των ψηφισμάτων να εκφράσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στην πρωτοβουλία των Μορφιτών, αναφέροντας ότι στα πέντε μόνιμα μέλη «μεταφέρουμε την αποφασιστικότητα και τη θέληση του λαού μας και των Μορφιτών να συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα έως ότου πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».


Η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι για το Κίνημα δεν νοείται επίλυση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους. Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει μια χρυσή ευκαιρία, όπως είπε, καθώς προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, και θα μπορούσε να αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.


Η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου σημείωσε ότι 38 χρόνια προσφυγιάς είναι πολλά και ότι ο προσφυγικός κόσμος με αγωνία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εδώ και στο εξωτερικό. Μίλησε για κρίση αξιών και για δύο μέτρα και δύο σταθμά που επικρατούν, αναφέροντας ότι «στις πρεσβείες κάθε χρόνο όλοι μας λένε λόγια συμπάθειας, όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή, τα τετελεσμένα της εισβολής παγιώνονται, ο εποικισμός αυξάνεται και δύσκολα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν».


* Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των Μορφιτών, με εκπροσώπους από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, τα σωματεία «Διγενής Ακρίτας» και «ΑΕΜ», τη Σχολική Εφορεία Μόρφου, την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΟΕΔ Μόρφου, τον «Όμιλο Γυναικών Μόρφου», τον «Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου» και τον «Όμιλο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου», συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο γραφείο του και με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στις 12:30 στη Βουλή.


Το ψήφισμα των Μορφιτών

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, αναφέρουν στο ψήφισμα διαμαρτυρίας ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου και αντιπροσωπείες από τις αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές οργανώσεις της κατεχόμενης Μόρφου.


Στο ψήφισμα, το οποίο η αντιπροσωπεία παρέδωσε σήμερα στις πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της κατάληψης της πόλης της Μόρφου, αναφέρεται ότι για 38 χρόνια τώρα, τμήμα της Κύπρου παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974. Η Τουρκία, που επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει, «συνεχίζει να κατέχει μέρος ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μάλιστα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο!».


Σημειώνεται ότι «στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει πρωτοφανής οικοδομικός οργασμός και διεξάγεται μεγάλης κλίμακας παράνομη πώληση περιουσιών που ανήκουν στους Ελληνοκύπριους που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες τους το 1974. Το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου», συνεχίζει, έχει γίνει άσυλο για διεφθαρμένους και αδίστακτους επιχειρηματίες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γρήγορο κέρδος από την παράνομη «πώληση» των περιουσιών αυτών. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, αποτελεί προσβολή για τη διεθνή έννομη τάξη και μια συνεχή απειλή για την σταθερότητα της περιοχής».


Ακόμη και σήμερα, αναφέρει το ψήφισμα, «ενώ διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα δημιουργούν παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους στις ελληνοκυπριακές περιουσίες στη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σίγουρα θα καταστήσει πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».


Σειρά ψηφισμάτων των Γενικών Συνελεύσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολυάριθμων άλλων διεθνών οργανισμών, προστίθεται, απεικονίζουν την καθολική καταδίκη της Τουρκικής εισβολής και όλες τις μετέπειτα παράνομες πράξεις της ενάντια στην Κύπρο. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει βρει την Κυβέρνηση της Τουρκίας ένοχη για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο.


Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο Κυπριακό, αναφέρει, «αφορά τις τουρκικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Οι απειλές της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν πρόκληση τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Παρά τα αδιέξοδα στους διάφορους γύρους συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να συμμετέχει σ’ αυτές, αναφέρουν οι Μορφίτες, σημειώνοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου σε δηλώσεις του αμφισβητεί τη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

δήλωσε προκλητικά σε παράνομη επίσκεψη του στις κατεχόμενες περιοχές ότι η περιοχή της Μόρφου δεν πρόκειται να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. «Αυτές οι αδιάλλακτες δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν μας καθιστούν αισιόδοξους για την έκβαση των συνομιλιών», αναφέρουν οι Μορφίτες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα. Η λύση δεν θα πρέπει να αναγνωρίζει επεμβατικά δικαιώματα σε οποιαδήποτε χώρα. Η Κύπρος δεν θα πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων», αναφέρει το ψήφισμα.


Μια τέτοια λύση πρέπει να εγγυάται, αναφέρει, «την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

16/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin