Thursday, August 16, 2012

Το Ιράκ δεν έδωσε βίζα στον Μπαχτσελί να επισκεφθεί το Κιρκούκ

Επίσκεψη στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ προγραμμάτιζε στις 17-21 Αυγούστου ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ωστόσο – σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ – η ιρακινή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για χορήγηση βίζας, με το αιτιολογικό ότι έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις στην περιοχή και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ιδίου και της αντιπροσωπείας του.
Η Μιλλιέτ γράφει για «ψυχρολουσία» του Μπαχτσελί και πως ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτήν την εξέλιξη. Σύμφωνα δε με τη Χαμπερτούρκ, το κόμμα του, το MHP υπέστη σοκ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Μπαχτσελί ανέφερε ότι αντιμετωπίζει με απορία και απογοήτευση την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης και ότι η άρνηση βίζας και η στήριξη της απόφασής του στο γεγονός ότι βιώνεται μια ευαίσθητη περίοδος στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις, δεν συμβιβάζεται με τα διπλωματικά ειωθότα και από πλευράς διαλόγου δεν είναι πειστικό και αξιοπρεπές.
Κρίση είχε προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη χωρίς προειδοποίηση επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου στο Κιρκούκ ενώ είχε μεταβεί στο βόρειο Ιράκ για συζητήσεις με την κυβέρνηση στο Ερμπίλ.
16/8/12
---------


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin