Tuesday, April 22, 2014

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό για τις δηλώσεις Έρογλου περί εποίκων. - ΕΔΕΚ: Έγκλημα πολέμου ο εποικισμός

Λευκωσία: Την αντίδραση κυβέρνησης και κομμάτων προκάλεσαν οι ψεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ,  ο οποίος σε ερώτηση για τους εποίκους, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ των «υπηκόων».

«Δηλώσεις όπως αυτές του Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη προκαλούν ζημιά στη διαδικασία των συνομιλιών και θα πρέπει να τερματισθούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.



Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος σχολίασε την τοποθέτηση του Τ/κ ηγέτη λέγοντας ότι το ζήτημα των εποίκων συζητήθηκε ήδη δύο φορές κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

Σχολίασε επίσης την αναφορά Έρολγου ότι έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα που αν υλοποιηθούν θα φθάσουμε σε λύση.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως αν θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Εμπράκτως να αποδείξει τις προθέσεις του ο Τ/κ ηγέτης λέει ο ΔΗΣΥ
Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου εάν πραγματικά εννοεί αυτά που λέει για σύντομη λύση του Κυπριακού πρέπει να αποδείξει εμπράκτως τις προθέσεις του, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Τορναρίτης.
Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «σημειώνουμε θετικά την τοποθέτηση Έρογλου πως η τ/κ πλευρά έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με σκοπό την εξεύρεση διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο και προς το στόχο αυτό η άμεση παράδοση της Αμμοχώστου θα έπειθε ότι τα λόγια μετατρέπονται σε πράξεις».

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ως ΔΗΣΥ «διαφωνούμε όμως με την τοποθέτηση Ερογλου ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Τ/κ και εποίκων διότι η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης είναι μια επίπονη και συνεχιζόμενη προσπάθεια που δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από αυθαίρετες δηλώσεις του οποιουδήποτε».

Ο Έρογλου επαναλαμβάνει εαυτόν, επισημαίνει το ΑΚΕΛ

«Ο κ. Έρογλου επαναλαμβάνει δυστυχώς εαυτόν. Με τις δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη από την μια παρουσιάζεται να θέλει λύση εντός του 2014 και ταυτόχρονα να είναι έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος. Από την άλλη, όμως, δηλώνει χωρίς κανένα δισταγμό, ότι δεν υφίσταται καν θέμα εποίκων, αφού σαν "πολίτες της ΤΔΒΚ", οι έποικοι θα παραμείνουν όλοι στο νησί με την επίτευξη λύσης».

Αυτό διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημειώνοντας πως «ο κ. Έρογλου θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να αποδείξει στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις της Τ/Κ πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ότι πραγματικά επιδιώκει τη λύση και όχι την διαιώνιση του στάτους κβο και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να παροτρύνουν τον κ. Έρογλου οι ισχυροί του πλανήτη, αν πράγματι ενδιαφέρονται η παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση».

ΔΗΚΟ: Επιβεβαιώνεται η τουρκική αδιαλλαξία


Ιταμές χωρίς προηγούμενο, οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος συγχύζει προκλητικά το θέμα της μετανάστευσης με το θέμα του εποικισμού, αγνοώντας προκλητικά ότι με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης, ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, σημειώνει με ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

«Οι δηλώσεις Έρογλου, επιβεβαιώνουν την τουρκική αδιαλλαξία, δυστυχώς, όμως, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά πόσο κακή είναι η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ως βάση διαπραγμάτευσης, αφού σε αυτήν ουδεμία αναφορά γίνεται στο θέμα των εποίκων, το οποίο ο κ. Έρογλου αρνείται προκλητικά να συζητήσει. Και δυστυχώς, αυτή η προκλητική άρνηση αναφορικά με τη συζήτηση του θέματος των εποίκων προστίθεται στην επίσης προκλητική άρνηση συζήτησης του εδαφικού, όπως αυτή εκφράστηκε πολύ πρόσφατα από τον κ. Οζερσάι. Βεβαίως, οι κινήσεις της Άγκυρας και των εγκάθετων της, αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η δήθεν τουρκική βούληση για λύση του Κυπριακού, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα, που στόχο έχει να εμφανίζει την τουρκική πλευρά διεθνώς ως διαλλακτική κι εποικοδομητική», αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του.

ΕΔΕΚ: Έγκλημα πολέμου ο εποικισμός

Οι δηλώσεις Έρογλου μετά τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τις οποίες θεωρεί τους εποίκους ως νόμιμους και ότι ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα εποικισμού στις διαπραγματεύσεις συνιστούν αφόρητη πρόκληση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου με βάση τη σύμβαση της Γενεύης του 1949 και είναι  αδιανόητο να δηλώνεται ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Καλεί επίσης  την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα. Να καταστήσει σαφές ότι το θέμα του εποικισμού θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις.

Οι Οικολόγοι για τις δηλώσεις Έρογλου

«Τις γιορτινές μέρες του ΠΑΣΧΑ οι πολιτικοί συνηθίζουν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις και σχολιασμό της επικαιρότητας. Όμως φαίνεται ότι για κάποιους δεν ισχύει το Πασχαλινό αυτό έθιμο. Οι δηλώσεις του κ. Έρογλου και του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία κ.Κόνιγκ, έβαψαν με γκρίζο το τοπίο στο Κυπριακό και γέμισαν με βαριά σύννεφα τον ουρανό της προοπτικής για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για απελευθέρωση του νησιού και του λαού μας από την Τουρκική κατοχή και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» αναφέρουν οι Οικολόγοι σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

Σε ότι αφορά την επίσεψη Έρογλου στη Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει η ανακοίνωση ότι ο Τ/κ ηγέτης συνέχισε το παιγνίδι εντυπώσεων προβάλλοντας την πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. «Διάλυσε κάθε ελπίδα για την Αμμόχωστο ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο στα πλαίσια συνολικής συμφωνίας θα επιστραφεί μέρος της πόλης ενώ προέβαλε για άλλη μια φορά την εκ περιτροπής προεδρία».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από τις δηλώσεις του κ.Έρογλου ότι το Κυπριακό οδηγείται για ακόμα μια φορά σε αδιέξοδο. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγκλιση στα κύρια θέματα όπως το εδαφικό, οι έποικοι και το θέμα Αμμοχώστου».
[ http://www.philenews.com]

22/4/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin