Monday, December 2, 2013

Σκόπια: Ζημιά εκατομμυρίων από αγάλματα. -Skopje 2014

Κατά 8 εκατομμύρια ευρώ ζημίωσε τον Δήμο Τσένταρ των Σκοπίων την περίοδο 2008-2010 η κατασκευή αγαλμάτων.
Σύμφωνα με δεύτερο πόρισμα που εκπόνησε ομάδα ειδικών, κατόπιν παραγγελίας του δημάρχου του Τσένταρ, Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση, η προκλήθηκε από διαγωνισμούς, που προκήρυξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σχετικά με την κατασκευή αγαλμάτων, οι οποίοι, την περίοδο 2008-2010, κατακυρώθηκαν σε δύο ιταλικές εταιρείες.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αυτές ιταλικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη, είχαν «προνομιακή μεταχείριση» από την τότε δημοτική αρχή του Τσένταρ (ελεγχόταν από το κυβερνών VMRO-DPMNE) σε σύγκριση με άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς.


Οι δύο ιταλικές εταιρείες, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέλαβαν την κατασκευή σχεδόν όλων των αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων την περίοδο 2008-2010 σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που προσέφεραν άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς.

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου αυτού (Skopje 2014), το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2008 προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, όμως, με διαδοχικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του σχεδίου να εκτιναχθεί στα ύψη.

Ο κ.Ζερνόφσκι έκανε λόγο για «οικονομικό έγκλημα» και σημείωσε πως η εισαγγελία των Σκοπίων δεν μπορεί πλέον να σιωπά.
Από την πλευρά του, το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του πορίσματος και κατηγόρησε τον Αντρέι Ζερνόφσκι ότι καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς για πολιτικούς και μόνο λόγους.
elzoni.gr
2/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin