Monday, December 2, 2013

ΠΓΔΜ: Η ελευθερία του Τύπου σε ιστορικό χαμηλό. -FYROM news

Η κατάσταση της ελευθερίας των μέσω ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ είναι «χειρότερη σε όλη την περιοχή» και μάλιστα «επιδεινώνεται συνεχώς», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ricardo Gutierrez.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ενημέρωσης Balkan Insight, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ricardo Gutierrez, συναντήθηκε στα Σκόπια με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό υπεύθυνο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Fatmir Besimi και τον Υπουργό της Κοινωνίας της Πληροφορίας Ivo Ivanovski.
Επικαλούμενος μια σειρά εκθέσεων από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, την Κομισιόν αλλά και διεθνείς ΜΚΟ, υπογράμμισε ότι η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

 «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση, η οποία χειροτερεύει… έχουμε διάφορες διεθνείς εκθέσεις, από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, την αμερικανική ΜΚΟ Freedom House. Όλοι αυτοί χαρακτηρίζουν την ΠΓΔΜ ως τη χειρότερη χώρα [στο εν λόγω πεδίο] στην περιοχή», τόνισε ο Gutierrez.
Στην τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ το 2013, επισημάνθηκε ότι η ελευθερία Τύπου στη χώρα «συνεχίζει να επιδεινώνεται».
«Παρά τη νομοθετική πρόοδο στο πεδίο της ελευθερία έκφρασης, η φήμη της χώρας σχετικά με την ελευθερία του Τύπου συνεχίζει να επιδεινώνεται, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς».
 «Πρέπει να ενισχυθούν η ερευνητική δημοσιογραφία και η πρόσβαση του κοινού […] σε μια ευρεία ποικιλία απόψεων», συνεχίζει η έκθεση προόδου της Κομισιόν.
«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ είναι χειρότερη από ό, τι στο Μαυροβούνιο, ή στην Αλβανία για παράδειγμα», επεσήμανε ο Gutierrez, προσθέτοντας ότι βελτιώνεται σημαντικά σε Σερβία και Κροατία.
Σημειώνεται ότι μιλώντας πρόσφατα στην EurActiv.gr, η Αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Radmila Sekerinska, είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα της.
«Η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη χώρα είναι αξιοθρήνητη. Ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και μέσων που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους επαγγελματικά, βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση», είχε τονίσει.

«Μια βασική ανησυχία είναι ο κανονισμός για τα μέσα ενημέρωσης. Ο νέος προτεινόμενος νόμος βασίζεται στην κρατική ρύθμιση ενώ το ευρωπαϊκό πρότυπο σήμερα είναι η αυτορύθμιση, όχι η κρατική», υπογράμμισε ο Gutierrez.

«Αδιάφορος» ο Πρωθυπουργός Gruevski
Αναφερόμενος στην περίπτωση του δημοσιογράφου Tomislav Kezarovski που καταδικάστηκε σε 4.5 χρόνια φυλάκισης γιατί αποκάλυψε την ταυτότητα ενός μάρτυρα σε υπόθεση δολοφονίας το 2008 (ο οποίος πλέον είναι σε κατ 'οίκον περιορισμό και αναμένει την τελική απόφαση του Εφετείου),  τόνισε ότι είναι πρωτοφανής.
«Δεν υπάρχει κανένας δημοσιογράφος στη φυλακή με τέτοιες κατηγορίες αλλού στην Ευρώπη. Αλλά και οι δύο απάντησαν [Σκοπιανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι] ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικαιοσύνης, δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, και ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη».

«Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος για την υπόθεση Kezarovski αλλά χάρηκα που τον είδα τόσο δυνατό […] Θέλει δικαιοσύνη όχι αμνηστία», συμπέρανε. 
Συμπλήρωσε τέλος ότι παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για συνάντηση με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, Nikola Gruevski, ο τελευταίος δεν απάντησε ποτέ.
«Ζητήσαμε συνάντηση μαζί του αλλά δεν απάντησε. Δεν απάντησε καν στα e-mail μας», είπε.
 EurActiv.gr   
 



No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin