Tuesday, August 27, 2013

«Κλείδωσε» η κινητικότητα ανά υπουργείο -Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Σοφία Βούλτεψη
27/08/2013

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά την χθεσινή επικύρωση των αποφάσεων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία πυροδότησε νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας, αλλά πρωτίστως θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:



1.Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των Υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2.Εγκρίθηκαν οργανωτικές βελτιώσεις στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).

3.Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα σχέδια στελέχωσης προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες μπορούν να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις βάσει των οριζομένων στο άρθρο 90, παρ.1, του νόμου 4172/2013.

4.Εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σχεδίων Στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ).

5.Εγκρίθηκε η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Υγείας.

6.Εγκρίθηκε το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων – νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι και η συμβολή του κάθε Υπουργείου και των φορέων του στο πρόγραμμα κινητικότητας, που βασίζονται στην αξιολόγηση των δομών, στις εγκριθείσες προτάσεις αναδιοργάνωσης και στα εγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης από τα οποία προκύπτει το όποιο πλεονάζον προσωπικό και φυσικά οι όποιες ανάγκες στελέχωσης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να φανεί σαφέστερα ο στόχος του, που είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους-και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς.

Ανέφερε ακόμη πως οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να στεφθούν από επιτυχία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για την κινητικότητα, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι «το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν “μεταρρύθμιση” ή “εξορθολογισμό” του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Μετά τον ξαφνικό θάνατο μέσω της διαθεσιμότητας χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο, που αντιμετωπίζονται σαν ενοχλητικοί αριθμοί, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί οψίμως να πείσει ότι το μέτρο της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας δεν υπαγορεύεται από την τρόικα αλλά ότι δήθεν είναι εμπνεύσεως των συγκυβερνώντων. Σπεύδει επίσης να καθησυχάσει όλους τους απειλούμενους με διαθεσιμότητα υπαλλήλους, ότι θα μεταφερθούν αλλού και με τους ίδιους όρους απασχόλησης. Μπορεί άραγε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί δημόσια και υπεύθυνα γι’ αυτό; Προφανώς όχι…» δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Το KKE

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι κινητικότητα σημαίνει απόλυση και ανεργία για 12.500 δημόσιους υπαλλήλους. «Η διέξοδος βρίσκεται στην ενιαία συντονισμένη πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπόρευση με το ΚΚΕ για ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης» προσθέτει σε ανακοίνωσή του.

elzoni.gr
27/8/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin