Thursday, April 11, 2013

O Ντράγκι προειδοποιεί την Κύπρο για τον Διοικητή....Ο Στυλιανίδης επιβεβαιώνει λήψη της επιστολής


Με παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την έναρξη κοινοβουλευτικής διαδικασίας για παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Το περιεχόμενο της επιστολής και ο τρόπος αντίδρασης αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τη λήψη επιστολή από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθαρίζει, με διπλωματική και ευγενική διατύπωση, ότι δεν θεωρεί σοβαρούς τους ισχυρισμούς κατά του διοικητή και υπενθυμίζει ότι απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή από τα καθήκοντά του υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ελέγχει τον διοικητή σχετικά με τους όρους εντολής της Alvarez & Marsal, ενώ η Κυβέρνηση ανακάλεσε τον διορισμό του υποδιοικητή, Σπύρου Σταυρινάκη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει την πλήρη θεσμική ανεξαρτησία της ΚΤ, υπογραμμίζει ότι η εθνική νομοθεσία πρέπει να είναι συμβατή με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους παύσης διοικητής: να μην πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα.

Η ΕΚΤ θεωρεί πολύ σοβαρό βήμα την έναρξη διαδικασίας για παύση του διοικητή, ένα βήμα που μπορεί μόνο να γίνει αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της ΕΕ, υφίσταται.

Χωρίς σοβαρούς ισχυρισμούς η ΕΚΤ θα ερμηνεύσει την όλη διαδικασία ως μέσο να ασκηθεί πίεση στον διοικητή, γεγονός που αντιστρατεύεται τη θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία του θεσμού.

Η επιστολή Ντράγκι και η δομή της δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί σοβαρούς τους ισχυρισμούς κατά του διοικητή της ΚΤ



Ο Στυλιανίδης επιβεβαιώνει λήψη της επιστολής Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τη λήψη επιστολής από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα ότι «επιβεβαιώνεται η παραλαβή της επιστολής του κ. Ντράγκι» για να προσθέσει ότι «για την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα διότι ήταν και είναι πάγια η θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών».
«Εν πάση περιπτώσει άλλο η πολιτική διαχείριση των πραγμάτων και εντελώς διαφορετική η τεχνοκρατική», ανέφερε.

2 comments :

  1. Κύπρος: Επιστολή Ντράγκι σε Αναστασιάδη για παύση του διοικητή της ΚΤΚ....

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο παύσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

    Στην επιστολή, η οποία εστάλη και στον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα, διότι ήταν και είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών.

    Ο ΔΗΣΥ

    Για το ίδιο θέμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε η επιστολή του Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής, από διάφορα μέσα ενημέρωσης είναι παραπλανητικός.

    Όπως αναφέρει, η επιστολή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «αυστηρό μήνυμα» ούτε και ως «προειδοποίηση» γιατί όσα αναφέρει περί ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνονται και στην Κυπριακή νομοθεσία και δεν μπορεί να ελέγχεται ή να παύεται ο διοικητής της για πολιτικούς λόγους.

    Προστίθεται ότι η αναφορά του κ. Ντράγκι ότι παύση ενός διοικητή μπορεί να γίνει «εφόσον δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων του εφόσον έχει περιπέσει σε «σοβαρά παραπτώματα» προβλέπεται και από την κυπριακή έννομη τάξη.

    Περαιτέρω η ανακοίνωση αφήνει υπονοούμενα ότι οι εκπρόσωποι του οίκου Αλβαρεζ & Μάρσαλ ενεργούν παράνομα και κατά βούληση ως εντολοδόχοι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους την Τράπεζα Κύπρου, και ενεργούν στη λογική «εκκαθάρισης» και όχι αναδιάρθρωσης, εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων, παρεμβαίνοντας σε αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και παραβλέπτοντας ανεπανόρθωτα την κυπριακή οικονομία.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=175304
    11/4/13

    ReplyDelete
  2. Ανοικτή σύγκρουση Αναστασιάδη - Δημητριάδη....

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιτίθεται στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής της Πανίκος Δημητριάδης, ενώ η οικογένειά του δέχεται απειλές από ανθρώπους που έχασαν χρήματα στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

    «Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο Δουβλίνο την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Τόνισε ότι η ικανότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από «τις απειλές θανάτου» όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και προς τα παιδιά και τη γυναίκα του.

    Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη ή να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας, χωρίς τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας.

    «Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την πώληση χρυσού χωρίς διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα», σημείωσε ο Πανίκος Δημητριάδης. Πρόσθεσε ότι υπήρξε «συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση».

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

    «Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο υποδιοικητής παύεται από τη θέση του με τον ίδιο τρόπο όπως ο διοικητής, δηλαδή μέσα από μια απόφαση της πλειοψηφίας των 13 δικαστών», είπε ο κ. Δημητριάδης και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση. Διαδικαστικά, η κίνηση αυτή του προέδρου Αναστασιάδη πρέπει να εξεταστεί».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και η επίπτωση είναι «ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ορίσει τα άτομα που είναι στενά συνδεδεμένα με αυτή».

    Μανώλης Καλατζής
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=357285
    12/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin