Thursday, April 11, 2013

Απόσπασμα από την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα, 11/4/13, σχετικά με την FYROM

.........
Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση Nimetz για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αναμένουμε σήμερα της επιστροφή του εκπροσώπου της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, του κυρίου Βασιλάκη, ο οποίος και θα ενημερώσει για τις συζητήσεις και για τη νέα πρόταση, που παρουσίασε ο κύριος Nimetz στις δύο πλευρές πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη. Αυτή η διαδικασία, μία διαδικασία την οποία η Ελλάδα την έχει στηρίξει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς έχει κρατήσει πάρα πολύ. Και έχει κρατήσει πάρα πολύ διότι λείπει η πολιτική βούληση.

Ελπίζουμε και αντιλαμβανόμαστε την τελευταία συνάντηση ως ένα ακόμα βήμα σε αυτήν τη διαδικασία, το οποίο έχει σκοπό να μας φέρει πιο κοντά, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση από τις δύο πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία, θα αξιολογήσουμε τις νέες προτάσεις του Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά θα τον ενημερώσουμε, όπως πάντα, με εποικοδομητικό πνεύμα, για τις θέσεις της Ελλάδας, έχοντας στο μυαλό μας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα, θα δίνει οριστική λύση σε αυτό το θέμα, θα σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και δε θα αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

S. RISTOVSKA: Ήθελα μία διευκρίνιση από εσάς, επειδή διαβάσαμε και χθες στις εφημερίδες, στον Τύπο εδώ, για τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Η ελληνική πλευρά θέλει να είναι πριν τη "Μακεδονία" και όχι πριν τη Δημοκρατία;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα και να το διευκρινίσω αυτό από την αρχή, επειδή μετά από κάθε συνάντηση ξεκινούν να βγαίνουν δημοσιεύματα, που έχουν διάφορα ονόματα, δεν πρόκειται ούτε να διαψεύδω ούτε να επιβεβαιώνω ούτε να σχολιάζω αυτά τα δημοσιεύματα. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, προσδιορίζει μία γεωγραφική περιοχή και όπως είπαμε πρέπει να φτάσουμε σε μία λύση, η οποία δε θα επιδέχεται παρερμηνειών.

A. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας επαναλάβετε την πάγια ελληνική θέση για να μην έχουμε παρερμηνείες στο τί λύση επιδιώκουμε; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η πάγια ελληνική θέση είναι γνωστή: μιλάμε για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση erga omnes.

Μ. ΚΟΤΟVSKA: Foreign Minister, Mr. Popovski, yesterday addressed a public invitation to his Greek colleague, Mr. Avramopoulos, regarding the Ministerial meeting that will be held in the town of Ohrid in May. So is Mr. Avramopoulos going to consider this invitation?

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών για το Μάιο, οπότε δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω αυτή τη στιγμή.

J. TASEVSKA: During the yesterday meeting with the Greek President, Mr. Avramopoulos said that Greece is turning to a positive diplomacy and moving forward. What does that mean?

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έντιμη διπλωματία. Μιλάμε για μία αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μία αρχή που έχει ένα σκοπό, να προχωρήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός, να εμπεδώσουμε μία περιοχή ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στη γειτονιά μας. Προβλήματα υπάρχουν και τα βλέπουμε στον περίγυρό μας. Υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα, τα οποία εμείς επιθυμούμε να κλείσουμε και σε αυτήν τη βάση πρέπει τα προβλήματα να τίθενται, πρέπει να συζητούνται και πρέπει να αναζητούνται διπλωματικές λύσεις. Η Ελλάδα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, μιλάει ξεκάθαρα, έχει ξεκάθαρες θέσεις, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και επιθυμεί να δει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το σκοπό, πάντα έχοντας στο νου μας ότι μιλάμε για μία περιοχή, που έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εκεί θέλουμε να δούμε να προχωρούν όλοι οι γείτονές μας.

Πρέπει όμως να σας πω και κάτι άλλο για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή η νοτιοανατολική Ευρώπη περνά από μία πολύ δύσκολη φάση, γιατί βλέπουμε να αναδύεται ξανά το φάσμα του εθνικισμού. Αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί ανησυχία. Η περιοχή μας έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά τον εθνικισμό, με συγκρούσεις, με πολέμους, που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και να κοιτάξουμε μπροστά.

Δυστυχώς όμως, δε βλέπουμε παντού να υπάρχει η πρόοδος που απαιτείται, και θα ήθελα εδώ να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα που είδαμε να εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες στη γειτονική μας χώρα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου εκεί είδαμε σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, βλέπουμε ζητήματα ουσίας με την ελευθερία του Τύπου, βλέπουμε συμφωνίες οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί παρόλο που έγιναν με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία προφανώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά το ίδιο κάνει και η Ελλάδα ως υπεύθυνο κράτος μέλος το οποίο πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας και να συμβάλει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα εργάζεται ώστε οι γειτονικές μας χώρες να έχουν σταθερή, ουσιαστική πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν όμως τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να τηρούνται. Αυτήν τη στιγμή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αυτά δεν πρέπει να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Η Ελλάδα είναι δίπλα και ευελπιστεί ότι θα μπορέσουν σιγά-σιγά και τα Σκόπια να υιοθετήσουν αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προφανώς δεν είμαστε ακόμα εκεί, και γι’ αυτό χρειάζεται συνέπεια και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Δεν αρκεί να περνάς νόμους, αλλά πρέπει να τους εφαρμόζεις. Είναι κάποια σημεία τα οποία είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και πάρα πολύ σημαντικά για εμάς, όπως είναι το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, διότι βλέπουμε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες ότι ο Τύπος δε λειτουργεί σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και τις προάλλες ο Επίτροπος Fule, ο οποίος επισκέφτηκε τα Σκόπια.

Υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες, ακόμα και η συμφωνία της 1ης Μαρτίου που έγινε μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Όπως υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα, ακόμα και στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, τα οποία ανέδειξε ήδη η προκαταρκτική Έκθεση του ΟΑΣΕ. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε. Είναι επικίνδυνο για την περιοχή μας. Πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε.

C. BOUATARD: Κάτι για το "Μακεδονικό***", η πρόταση του κυρίου Nimetz είναι στα αγγλικά; Γιατί προσπάθησα να κάνω μία παραβολή των όσων λέγονται στον Τύπο, και στα γαλλικά και στα ελληνικά δε λειτουργεί, δηλαδή ο προβληματισμός που γεννιέται σύμφωνα με τον Τύπο, οπότε θα ήθελα να ξέρω σε ποια γλώσσα είναι η πρόταση και να υπάρχουν...

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν μπαίνω ποτέ στο περιεχόμενο των ιδεών ή των προτάσεων του κυρίου Nimetz. Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι η γλώσσα εργασίας των διαπραγματεύσεων είναι τα αγγλικά, οπότε οι προτάσεις και οι ιδέες του, όταν παρουσιάζονται, παρουσιάζονται στην αγγλική γλώσσα.........ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ: .mfa.gr

11/4/13
--
-
*** Σκοπιανό (Με τη μεγάλη εκείνη εξόρμηση του 1912-13, η Ελλάδα έλυσε το "Μακεδονικό ζήτημα", μια και καλή και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.....)
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin