Thursday, April 11, 2013

Με κομμένα τα φτερά....Συνεχίζουν να πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά…

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
Συνεχίζουν να πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά…
Μείωση του στόλου, καθώς και του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή

Με δραστική μείωση, τόσο του προσωπικού όσο και του στόλου τους, οι Κυπριακές Αερογραμμές πήραν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο παράταση ζωής μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Στο διάστημα αυτό θα επιδιωχθεί η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος να αγοράσει την εταιρεία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται μείωση του στόλου, καθώς και του προσωπικού, με πεντακοσίους, τουλάχιστον, εργαζομένους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τον κρατικό αερομεταφορέα.


Ανακοινώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τη χαρακτήρισε μεν αιματηρή, δεν θέλησε, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως ένεκα του γεγονότος πως βρισκόμαστε προ της καλοκαιρινής περιόδου, έπρεπε να βρεθεί τρόπος για κρατηθεί στη ζωή η εταιρεία με στόχο να εξευρεθεί, το συντομότερο, στρατηγικός επενδυτής. Τόνισε δε, πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει και όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποδεχθούν τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο γι' αναδιάρθρωση του κρατικού αερομεταφορέα και αυτά να εφαρμοστούν άμεσα.
Το σχέδιο

Αν και, όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και διατήρησης των Κυπριακών Αερογραμμών εν ζωή, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό περιλαμβάνει:
*Μείωση του αριθμού του προσωπικού μέχρι και 550 άτομα.
*Μείωση του στόλου από 10 σε 6 αεροσκάφη, συν ένα εφεδρικό.
*Παραχώρηση του τμήματος τροφοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα.
*Αυτονόμηση του μηχανικού τμήματος.
*Επανασχεδιασμός του πτητικού προγράμματος.
Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, Λιβάνιος επενδυτής αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών. Εάν επαληθευτεί κάτι τέτοιο και υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης χωρίς οποιεσδήποτε αντιρρήσεις από πλευράς εμπλεκομένων, ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει τα ηνία μιας συρρικνωμένης και υπό αναδιάρθρωση εταιρείας.

Διαδοχικές…ενημερώσεις
Πάντως, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, και Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας, και ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο των Κ.Α. Ακολούθως, συνεκλήθη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου και μία ώρα αργότερα στη συνεδρία εισήλθαν και οι συντεχνίες εργαζομένων, με στόχο την ενημέρωση όλων για την απόφαση της Κυβέρνησης και λήψη αποφάσεων. Στόχος των συναντήσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρο Σταύρου, ήταν να γίνουν όλοι κοινωνοί των μέτρων και «να δούμε πώς θα πάμε παρακάτω με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ικανοποιημένοι οι πιλότοι
Πάντως, την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε πρώτη η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση αυτή δικαιώνει τις θέσεις της ΠΑΣΥΠΙ, που ζητούσε επίμονα την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης στην εταιρεία. Η συντεχνία δηλώνει, παράλληλα, έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση της Κυβέρνησης για διάλογο και καλεί όλους τους εμπλεκομένους με τις Κυπριακές Αερογραμμές όπως αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και συνεργαστούν για τη σωτηρία της εταιρείας. 


«Όχι στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών»
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
ΤΗΝ ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε για να λάβει αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον του κρατικού αερομεταφορέα, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν γύρω στους επτακόσιους εργαζόμενους της εταιρείας για να διαμαρτυρηθούν. Αρχικά, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία των Κυπριακών Αερογραμμών και κινήθηκαν προς το Προεδρικό εν πομπή με τη συνοδεία της Αστυνομίας, που καθ’ όλην τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας η παρουσία της ήταν δυναμική, αλλά διακριτική.

Οι εργαζόμενοι με την παρουσία τους ζήτησαν τη στήριξη της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της εταιρείας και την άμεση λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης. Καθ’ όλην τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι στον κρατικό αερομεταφορέα κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στην ανεργία», «Κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας», «Όχι στην καταστροφή των Κυπριακών Αερογραμμών», «Καθαρές λύσεις για τις αερομεταφορές», ενώ μερίδα εργαζομένων φώναζαν: «Όχι στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών» και «Σώστε τη δική σας εταιρεία». Αντιπροσωπία των εργαζομένων με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΥΝΙΚΑ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΥΠΚΚΑ, ΑΣΥΣΕΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΥΠΙ, λίγο μετά την άφιξή τους, εισήλθα στο Προεδρικό και συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτη Αντωνίου, ενώ συνομίλησαν και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο, πριν αυτός εισέλθει στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν εξερχόμενοι από το Προεδρικό, ο Υπουργός Συγκοινωνιών τους διαβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπία επέδωσε ψήφισμα μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι ζητούσαν:
 1. Την άμεση λήψη πολιτικής απόφασης στήριξης των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία και την αποστολή της, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες για την Κύπρο συνθήκες.
 2. Την άμεση εφαρμογή των συμφωνημένων προνοιών του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Air-France-KLM, που εκπονήθηκε μετά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, και εφαρμογή της συμφωνίας Κυβέρνησης-Συντεχνιών.
 3. Τη διασφάλιση του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων, που αποτελεί τη μοναδική επαγγελματική ασφάλιση της καριέρας τους στις Κυπριακές Αερογραμμές. 
 .sigmalive.com
11/4/13

2 comments :

  1. Οι εργαζόμενοι της CYPRUS AIRWAYS απορρίπτουν το σχέδιο διάσωσής της....Προβλέπει μειώσεις προσωπικού, μισθών και στόλου αεροσκαφών....

    «Όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο για τη διάσωση των Κυπριακών αερογραμμών, είπε το μεγαλύτερο σωματείο μελών του προσωπικού ΣΥΝΥΚΑ.

    Η απόφαση της Κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις μισθών, άμεση απόλυση 360 εργαζομένων, απόλυση άλλων 200 στο τέλος Απριλίου και μείωση του στόλου της εταιρείας από δέκα σε έξι αεροπλάνα, με βάση μελέτη που υπέβαλε ομάδα ειδικών της Air France και της KLM.

    Ανακοίνωση της ΣΥΝΥΚΑ αναφέρει, ότι σε έκτακτη συνεδρία, παρουσία και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών Σ.Ε.Κ, έγινε αξιολόγηση της απόφασης του κράτους για στήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών και διαπιστώθηκε, ότι ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους και ότι χρήζει σημαντικών βελτιώσεων.

    Η ΣΥΝΥΚΑ., προστίθεται στην ανακοίνωση, θα αξιοποιήσει κάθε ώρα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για διασφάλιση της λειτουργίας του Εθνικού Αερομεταφορέα.

    Ανέφερε, ότι θέματα όπως η διασφάλιση του Ταμείου Προνοίας, οι αποζημιώσεις και οι οριζόντιες περικοπές μισθών, κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας, ώστε να επιλυθούν με τη μορφή τελεσιγράφου.

    Η ηγεσία της ΣΥΝΥΚΑ είχε σήμερα συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, ενώ αναμένει να καθοριστεί συνάντηση τις αμέσως επόμενες ώρες με την υπουργική επιτροπή που χειρίζεται το θέμα.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του σωματείου των Πιλότων, Πέτρος Σουπουρής, χαρακτήρισε την απόφαση οδυνηρή, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έδωσε φιλί ζωής στην εταιρεία.

    Είπε επίσης, ότι η ολομέλεια των πιλότων θα μελετήσει αύριο (Παρασκευή) την πρόταση και θα πάρει αποφάσεις.

    Όμως ανέφερε ότι προτού γίνουν απολύσεις προσωπικού, θα πρέπει να παυθεί η διεύθυνση της εταιρείας.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=507361
    11/4/13

    ReplyDelete
  2. Στην Κύπρο Λιβανέζοι για διαβουλεύσεις με τις ΚΑ...

    Στην Κύπρο για συζητήσεις σε σχέση με ενδεχόμενη εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών βρίσκονται εκπρόσωποι του των Λιβανέζικων αερογραμμών Middle East Earlines.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της λιβανέζικης εταιρείας συναντώνται αύριο, Τρίτη, το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των Κυπριακών Αερογραμμών για συζήτησης.
    Οι Λιβανέζοι αναμένεται να συναντηθούν και με τον υπουργό Συγκοινωνιών, Τάσο Μητσόπουλο, προκειμένου να θέσουν την πρόταση τους επί τάπητος.

    Στο μεταξύ, σε αναμονή βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές και για την κατάληξη των συζητήσεων τους με τον κινεζικό κολοσσό που βρισκόταν στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι πέραν του Κινεζικού και Λιβανικού ενδιαφέροντος για τις Κυπριακές Αερογραμμές, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και τρίτη εταιρεία.

    http://www.sigmalive.com/news/local/40464
    15/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin