Wednesday, April 17, 2013

Περιγραφική και χωρίς συστάσεις η ενδιάμεση έκθεση για την πΓΔΜ

Αθανασόπουλος Αγγελος
Η Αθήνα κατάφερε να αποφευχθούν αναφορές που θα υποδήλωναν πίεση προς την πλευρά της....
Με στυλ… καταγραφικό και αποφεύγοντας τις συστάσεις προχώρησε η Επιτροπή στη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης για την πΓΔΜ/FYROM. Ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, φειδωλός στα λόγια αλλά με μία κρυφή ελπίδα ότι η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς περιέχει στοιχεία που μπορούν να λύσουν τον «κύβο του Ρούμπικ» του Σκοπιανού. Στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει μία πρόταση για «Ανω Δημοκρατία της Μα εδονίας», αλλά «ο διάολος (μαζί με τις πιέσεις) μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες». 
Στην 13σέλιδη έκθεση για τα Σκόπια, η οποία υπήρξε απόρροια των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του περασμένου Δεκεμβρίου, η Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:
«Σημειώθηκε πρόοδος στους τομείς που καλύπτει αυτή η έκθεση, παρά την πολιτική κρίση που σημειώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2012. Είναι σημαντικό, η πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου, η οποία βοήθησε στο να ξεπεραστεί η κρίση, να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα εκείνες οι προβλέψεις που σχετίζονται με τη σύσταση μίας Επιτροπής Ερευνας. Η εφαρμογή των σχετιζόμενων με την ΕΕ μεταρρυθμίσεων του Υψηλόβαθμου Ενταξιακού Διαλόγου (HLAD) είναι σημαντικό να συνεχιστούν. Οι σχέσεις με τους γείτονες παραμένουν καλές και βήματα έχουν γίνει σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Οι επίσημες συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας έλαβαν νέο μομέντουμ κατά την εξεταζόμενη περίοδο»

Από το κείμενο είναι σαφές ότι η Αθήνα επεδίωξε και πέτυχε να αποφευχθεί να παρεισφρήσουν, έστω την ύστατη ώρα, αναφορές που θα υποδήλωναν πίεση προς την πλευρά της. Αλλωστε, «άγρυπνο ήταν το μάτι» και της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πλαίσιο του Κολεγίου που συνεδρίασε την Τρίτη στο Στρασβούργο για την αποφυγή πιθανών εκπλήξεων. Τα γεγονότα εξάλλου του περασμένου Δεκεμβρίου στα Σκόπια είχαν ενοχλήσει ακόμη και τον ίδιο τον κ. Φούλε που παγίως υποστηρίζει τους βόρειους γείτονες. 
Ωστόσο, το ενδιαφέρον βρίσκεται στις συνομιλίες υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει καταθέσει νέα, συγκεκριμένη πρόταση με την ονομασία «Ανω Δημοκρατία της Μα εδονίας» στο επίκεντρό της κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. 
Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να πουν το παραμικρό και έχει πέσει σιγή ασυρμάτου, προφανώς για να μη χαλάσει το κλίμα. Θεωρητικά, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχθεί την τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού μπροστά από το πολίτευμα της γειτονικής χώρας, κάτι που προσεκτικά αλλά σαφώς είχε πει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αφορά σε γεωγραφική περιοχή. 
Αυτό που δεν είναι σαφές όμως είναι τι συνοδεύει το «κύριο πιάτο» του ονόματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο εύρος χρήσης. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως ακριβώς θα ερμηνευθεί ο όρος «erga omnes» και κατά πόσο θα καλυφθεί η ουσιώδης απαίτηση της ελληνικής πλευράς για όσο το δυνατόν ευρύτερη διεθνή χρήση του νέου ονόματος που θα επιλεγεί. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και πιθανά λάθη θα μπορούσαν να επαναφέρουν την πίεση προς την Αθήνα σε μία στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ρίξει το βάρος της ευθύνης για το αδιέξοδο στα Σκόπια. 
Πηγές από την Επιτροπή συνιστούν υπομονή παρά το γεγονός ότι ανάλογες προτάσεις περί της ονομασίας είχαν παλαιότερα φέρει σε άβολη θέση την ελληνική πλευρά και απερρίφθησαν. Την ίδια στιγμή, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αποφεύγει να τοποθετηθεί, κάτι που περιπλέκει το σκηνικό.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι, που μοιάζουν να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, θέλουν να τελειώνουν με ανοικτά μέτωπα, όπως φάνηκε και με σχετικές δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα Σκόπια. Η πΓΔΜ και το δίπολο Σερβία/Κόσοβο αποτελούν «μαύρες τρύπες» που η ΕΕ θα ήθελε να κλείσει το ταχύτερο.
.tovima.gr
17/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. FYROM: STEPS TAKEN TO PROMOTE GOOD NEIGHBOURLY RELATIONS AND TO REACH A NEGOTIATED AND MUTALLY ACCEPTED SOLUTION TO THE NAME ISSUE UNDER THE
    AUSPICES OF THE UN ....

    Greece

    The December 2012 Council Conclu
    sions had stated that :


    "... Council will examine, on the basis of a report to be presented by the Commission in
    Spring 2013 ... steps taken to promote good neighbourly relations and to reach a
    negotiated and mutually acceptable solution to the name issue under the auspices of the
    UN."

    On 3 October 2012, Foreign Minister Avramopoulos sent a letter proposing the signing of a Memorandum of Understanding, to which Foreign Minister Poposki replied on 5 November.


    Formal talks on the name issue, under the auspices of the United Nations, led by the United Nations Secretary General's Personal Envoy Matthew Nimetz, took on new momentum during the reporting period. A visit by Mr Nimetz to both Athens and Skopje in early January, wasfollowed by talks in New York between the negotiators on 29-30 January. The latest talks took place on 8-9 April, at which the UNSG's Personal Envoy presented a new proposal which he hoped could "pave the way for serious discussions and hopefully a solution".


    Cooperation in various fields (economy and trade, police and customs cooperation, military
    cooperation) is good at expert level and has yielded substantive results. There are regular
    bilateral meetings and contacts at all levels, on a wide range of issues. There has been good
    cooperation also on EU issues, including a meeting between senior Foreign Ministry officials in Athens in June 2012 as well as a CSDP seminar in Athens at the end of December 2012. A further meeting of Foreign Ministry officials took place in Skopje on 5 April 2013 and discussed strengthening bilatera
    l sectoral cooperation, sharing EU expertise through twinning or TAIEX, and seminars e.g. on environment.


    As regards cross-border, sector al and trade relations, economic
    cooperation includes contacts between the two Chambers of Commerce
    with a view to a possible Business Forum in Athens.
    A joint meeting co-organised by the Greek Liaison Office and the Skopje Chamber of
    Commerce in December 2012 addressed various trade and customs issues. There is close
    cooperation in the area of transport, including on Corridor X. There are a number of proposals to construct additional border crossing points which would require further feasibility assessment. Tourism and other peop
    le to people contacts remain high. Regarding trade between the countries, imports from Greece significantly increased during 2012 making it the second largest trade partner and fourth largest source of investment (10% of total inward investment). Implementation of the IPA-funded cross-border programme is proceeding smoothly. Close cooperation also takes place on police and military issues........

    http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2013/mk_spring_report_2013_en.pdf
    16/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin