Tuesday, March 26, 2013

Γιούνκερ: Ντροπή! Οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν «γκάνγκστερ»

Την έντονη αντίθεσή του για τρόπο που το Eurogroup της Κυριακής αντιμετώπισε την Κύπρο εξέφρασε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι αισθάνθηκε ντροπή για όλα όσα έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν όλοι «συμμορίτες και γκάνγκστερ».

Ωστόσο, χαρακτήρισε απαράδεκτες και τις εικόνες από τα πλακάτ που περιέφεραν κάποιοι στους δρόμους της Κύπρου και τα οποία παρουσίαζαν την καγκελάριο με ναζιστική στολή.



«Θα πρέπει να συζητούμε μεταξύ μας, παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλο», παρατήρησε κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup «ο 17 κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν αφήνουν καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ», διευκρινίζοντας ότι η λύση που βρέθηκε απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους Κυπρίους.

Όπως είπε, οι Κύπριοι θα πρέπει να αναδιοργανώσουν το τραπεζικό τους σύστημα και να διαφοροποιήσουν την οικονομίας τους, ενώ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ στο σύνολό της να βοηθήσει την Κύπρο να αναπροσανατολίσει την οικονομία της, πέρα των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα της χορηγήσει.

 .onlycy.com
26/3/13

8 comments :

  1. Τα σενάρια για τα ταμεία προνοίας....

    Η μεταφορά των ταμείων προνοίας στην «καλή Λαϊκή» και μετέπειτα στην Τράπεζα Κύπρου ώστε να διασωθούν, είναι ένα εκ των σεναρίων που μελετάει η Κυβέρνηση συμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδησεων.
    Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ από αξιόπιστη πηγή, τα ταμεία προνοίας μπορεί τότε να χρειαστεί να λάβουν κάποιες μετοχές σε αντάλλαγμα για μέρος των κεφαλαίων τους, αλλά τουλάχιστον δεν θα παραμείνουν στην «κακή Λαϊκή».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Τρόικα, υπό την αίρεση της οποίας θα ήταν η οποιαδήποτε διευθέτηση, θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, η ίδια πηγή, ήταν καταφατική, λέγοντας ότι είναι από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. «Είναι απόλυτα εφικτό», πρόσθεσε.
    Όσον αφορά στο προσωπικό της Λαϊκής, όπως αναφέρθηκε στο πρακτορείο, από τότε που η Κυβέρνηση προχώρησε στη διάσωση της Λαϊκής το καλοκαίρι του 2012, θα έπρεπε να είχε υπάρξει σχεδιασμός για μείωση του προσωπικού της τράπεζας, πράγμα που δεν έγινε.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το προσωπικό της Λαϊκής που θα ενσωματωθεί στην ‘καλή Λαϊκή’ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου.
    Από την άλλη, εκφράστηκε η εκτίμηση, πως το προσωπικό που θα παραμείνει στην ‘κακή Λαϊκή’, μπορεί να έχει μια προοπτική να συνεχιστεί η εργοδότησή του για τουλάχιστον μερικά χρόνια ωσότου η ‘κακή Λαϊκή’ κλείσει εν τέλει τις πόρτες της, όπως έχει γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις σε Ελλάδα και Βρετανία.

    http://www.sigmalive.com/news/local/37152
    26/3/13

    ReplyDelete
  2. Φ. Κουβέλης: Σκληρή, επώδυνη, αλλά εντός του ευρώ, η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

    Σκληρή, επώδυνη, αλλά εντός του ευρώ, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, μετά την εικοσάλεπτη συνάντηση- ενημέρωση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τα όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup.

    Ο κ. Κουβέλης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διατηρήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην επικράτειά της, τις θέσεις εργασίας και τις καταθέσεις και αυτό είναι σημαντικό. Εξέφρασε δε τη συμπαράστασή του στις δοκιμασίες που περνάει ο κυπριακός λαός.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173143
    26/3/13

    ReplyDelete
  3. Morgan Stanley: Η Κύπρος δεν είναι πια πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.....Αμερικανός αναλυτής της Morgan Stanley, αναφέρει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες η Κύπρος θα χρειαστεί να επιβάλει σκληρούς ελέγχους κεφαλαίου για να αποτρέψει την μαζική φυγή των καταθέσεων....

    Η Κύπρος, τουλάχιστον προσωρινά, δεν είναι πια πλήρες μέλος της Ευρωζώνης αναφέρει σε σχόλιό του ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ντανιέλ Αντονούτσι, για τις εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες οριστικής εξόδου από το ευρώ είναι περίπου 30%.

    O αμερικανός αναλυτής της Morgan Stanley, αναφέρει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες (κάτι που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη) η Κύπρος θα χρειαστεί να επιβάλει σκληρούς ελέγχους κεφαλαίου για να αποτρέψει την μαζική φυγή των καταθέσεων.

    «Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι πρόθυμοι να παραμείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη, αν και, ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, η Κύπρος στην ουσία δεν είναι πλέον πλήρες μέλος της Ευρωζώνης. Με απλά λόγια, ενώ παραμένει τυπικά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, ένα ευρώ σε μια κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο δεν είναι το ίδιο με ένα ευρώ σε άλλο κράτος - μέλος. Μόνο όταν αρθούν όλοι οι έλεγχοι κεφαλαίων, τότε θα αποκατασταθεί η θέση της Κύπρου ως πλήρους μέλους του ευρώ» τονίζει.

    Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Κύπρος είναι κάτι παραπάνω από μια «μοναδική περίπτωση» που αντιμετωπίστηκε με «μοναδικό τρόπο» ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα η απόφαση του Eurogroup να ανοίξει το δρόμο και για παρόμοιου τύπου λύσεις πλήττοντας την αρχή της ασφάλισης των καταθέσεων.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/227446/morgan-stanley-i-kupros-den-einai-pia-plires-melos-tis-eurozonis/#ixzz2OeX7YK3d
    26/3/13

    ReplyDelete
  4. Κομισιόν: Επιδεινώνεται η κοινωνική κρίση στην ΕΕ.....26,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ...

    Ως συνέπεια της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, η απασχόληση έχει μειωθεί και η ανεργία δεν παύει να αυξάνεται στην ΕΕ, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει επισφαλής, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Οι αρνητικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών περιορισμών και των αυξήσεων των φόρων στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο είναι ολοένα και πιο ορατές σε ορισμένα κράτη μέλη", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    "Η κοινωνική κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σε έναν ορισμένο αριθμό κρατών μελών, δεν φαίνεται καμιά χειροπιαστή ένδειξη βελτίωσης. Πολύ συχνά οι πιο φτωχοί είναι αυτοί που πλήττονται σκληρότερα", αναγνωρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.

    Οι αριθμοί στην έκθεση είναι εντυπωσιακοί. Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται τον Ιανουάριο του 2013. Πλήττει πλέον 26,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ (19 εκατομμύρια στην ευρωζώνη), δηλαδή 10,8% του ενεργού πληθυσμού (11,9% αυτού της ευρωζώνης). Η διαφορά στην ανεργία ανάμεσα στο νότο και την περιφέρεια, από τη μια πλευρά, και το βορρά και την ευρωζώνη, από την άλλη, έφτασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο.

    Όχι μόνον η ανεργία των νέων έφθασε σε νέα ύψη στο σύνολο της ΕΕ (23,6% των ενεργών νέων ήταν χωρίς απασχόληση τον Ιανουάριο του 2013), αλλά και η διάρκειά της έχει την τάση να επιμηκυνθεί.

    Το ΑΕΠ της ΕΕ σημείωσε πτώση κατά 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, τη μεγαλύτερη από τις αρχές του 2009. Το συνολικό ποσοστό της απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,4% το 2012. Μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ταχύτερα απ' ό,τι κατά τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία διαπιστώνεται ότι η αναλογία των νοικοκυριών της ΕΕ που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής καταστροφής παραμένει σημαντικά μεγαλύτερη απ' αυτή που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Σχεδόν ένα νοικοκυριό στα τέσσερα με χαμηλό εισόδημα γνωρίζει αυτή την κατάσταση.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63802700
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. ΚΤ: Διευκρινήσεις για το κούρεμα καταθέσεων....

    Ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζονται ορισμένες πτυχές σε σχέση με τις αποφάσεις του της 25ης Μαρτίου 2013, εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

    Η ΚΤΚ αναφέρει ότι η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας συνεπάγεται τον διαχωρισμό της σε μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα, με απόλυτη διασφάλιση των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας μέχρι του ποσού των 100,000 ευρώ ανά καταθέτη. Η διευθέτηση αυτή καλύπτει και τους κοινούς λογαριασμούς (joint accounts).

    Επίσης, αναφέρει πως θα απορροφηθεί η «καλή» Λαϊκή από την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών.

    Παράλληλα, τονίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να παρέχει άμεσα ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους Κανόνες του Ευρωσυστήματος, ώστε η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου να μην επηρεαστεί από την μεταφορά του ποσού της Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Λαϊκής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί εις τρόπο ώστε οι δικαιούχοι λογαριασμών μέχρι του ποσού των 100,000 ευρώ να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφορικά με τον διορισμό προσωρινού Ειδικού Διαχειριστή στις δύο τράπεζες, διευκρινίζει ότι σκοπό έχει τη διευκόλυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου αντίστοιχα.

    Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η αποστολή του Ειδικού Διαχειριστή συνίσταται πρωτίστως στη διεκπεραίωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της. «Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εξυγίανσης δεν είναι συνώνυμη της διαδικασίας εκκαθάρισης», σημειώνεται.

    Τέλος, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η διαδικασία εξυγίανσης αφορά μόνο τις δύο τράπεζες. Το υπόλοιπο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία εξυγίανσης ούτε και από τις αποφάσεις του Eurogroup.

    http://www.sigmalive.com/news/local/37183
    26/3/13

    ReplyDelete
  6. Αντόν Σιλουάνοφ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το κούρεμα κατά 10% του ρωσικού δανείου στην Κύπρο.....

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους για τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι «συζητούσαμε όρους αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους των 2,5 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε «κούρεμα» των 10% του δανείου αυτού».

    Δήλωσε επίσης, ότι η ρωσική πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο και πως οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της τρόικας και τις αποφάσεις της Βουλής της Κύπρου.

    Επίσης ο κ. Σιλουάνοφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο κούρεμα του δανείου της Κύπρο λέγοντας ότι «πρόκειται για μια καλή στήριξη προς την Κύπρο και πως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της Μεγαλονήσου μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

    http://rbth.gr/news/2013/03/26/anton_siloyanof_eimaste_etoimoi_na_syzitisoyme_to_koyrema_kata_10_toy_ro_21099.html
    26/3/13

    ReplyDelete
  7. Κύπρος: Συναυλία αλληλεγγύης από Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες την προσεχή Δευτέρα....

    Μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Cyprus Aid» και την συμμετοχή πενήντα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στην τάφρο Κωνστάντζα στη Λευκωσία. Η συναυλία θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και θα λήξει τα μεσάνυχτα.

    Αντί εισιτηρίου οι διοργανωτές θα συλλέγουν κατά την είσοδο του κοινού στην τάφρο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Ο προτεινόμενος κατάλογος με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που θα συλλέγονται είναι: Αλεύρι, γάλα παιδικό/παιδικές τροφές, γάλα μακράς διαρκείας, δημητριακά, ελαιόλαδο, ζάχαρη, λάδι μαγειρέματος, όσπρια, πάνες για παιδιά, ρύζι, μακαρόνια, σκόνη πλυσίματος, είδη προσωπικής υγιεινής, στιγμιαίος καφές, υγρό πιάτων και χυμοί. Όλα αυτά θα διατεθούν σε οικογένειες, που πλήττονται ιδιαίτερα από την τραγική οικονομική κατάσταση της Κύπρου.

    Στην πρόσκληση δήλωσαν ήδη το παρών τους: οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Δέσποινα Ολυμπίου, Χρήστος Θηβαίος, Σοφία Παπάζογλου, Ευριδίκη, Δημήτρης Κοργιαλάς, Ηρώ, Αντώνης Μιτζέλος, Βασίλης Χατζηλούκας, Σώτος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μακρής και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173379
    27/3/13

    ReplyDelete
  8. CHYPRE. Les banques rouvrent dans le calme....

    Des dizaines de personnes ont commencé à affluer à la réouverture des banques, alors que le gouvernement craint un "bank run".

    Des dizaines de personnes ont commencé à affluer alors que les banques chypriotes placées sous haute sécurité après 12 jours de fermeture, ont rouvertes ce jeudi 28 mars à 11 heures (heure de Paris). Les autorités craignent un "Bank run", une ruée des petits épargnants pour retirer de l'argent ou transférer leurs comptes à l'étranger. Le gouvernement a mis en place un certain nombre de restrictions pour éviter que les Chypriotes vident leurs comptes en banque.

    Jeudi matin, une cinquantaine de personnes attendaient devant la Bank of Cyprus dans le centre de Nicosie. Devant les autres établissements, les chiffres variaient entre une dizaine et plus, selon des correspondants de l'AFP.

    Devant la Laïki Bank sur Makarios, la principale artère de la capitale, une douzaine de personnes faisaient la queue. "Ce sera une très mauvaise journée. Beaucoup d'insultes vont fuser et les gens vont être très en colère", prédit l'un d'eux, Philippos Philippou, un électricien au chômage.

    Un homme qui a refusé d'être identifié a indiqué lui qu'il avait l'intention de "retirer tout (son) argent, au fur et à mesure".

    Pour prévenir tout dérapage, des gardes de sécurité, certains armés, étaient postés devant les banques. Ces derniers ont déclaré qu'ils ne laisseraient entrer que huit personnes à la fois pour éviter toute ruée.

    Dans un souci d'organisation, un représentant des autorités bancaires a appelé à donner la priorité aux personnes âgées qui, ne disposant pas de cartes de crédit, doivent retirer leurs retraites ou du liquide aux guichets.

    La Laïki Bank et la Bank of Cyprus, les deux principales banques de l'île, ont fait les frais de la restructuration drastique du système bancaire en échange d'une aide de 10 milliards d'euros des bailleurs de fonds internationaux pour sauver le pays de la faillite.

    http://tempsreel.nouvelobs.com/economie/20130328.OBS6002/chypre-les-banques-rouvrent-apres-12-jours-de-fermeture.html?xtor=RSS-17
    28/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin