Tuesday, March 26, 2013

«Πρόβλημα» με τις καταθέσεις της Λαϊκής στη Βρετανία....Δεν καλύπτονται από τις βρετανικές εγγυήσεις - Λύση ψάχνει το Λονδίνο

Λονδίνο: Μια «βρετανική λύση» μελετά το Λονδίνο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι 13.000 καταθέτες της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στη Μικτή Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου ανέφερε ότι δε θέλει να δει αυτούς τους καταθέτες, που δεν καλύπτονται από τις βρετανικές εγγυήσεις καταθέσεων, να απορροφούνται από τη διαδικασία διάλυσης της τράπεζας στην Κύπρο.
Ο κ. Όσμπορν έκανε επίσης λόγο για «κακό χειρισμό της κρίσης στην Κύπρο τις τελευταίες δέκα ημέρες». Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι πρέπει να σέβεται κανείς το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τόσο «απίστευτα δύσκολες αποφάσεις», καθώς και ότι η Ευρωζώνη θέλει να αποφύγει τη διάδοση της κρίσης.

Χαρακτήρισε «λάθος» που θα προκαλούσε σημαντική ζημιά την αρχική απόφαση περί φορολόγησης των μικροκαταθετών, προσθέτοντας ότι η νέα συμφωνία αφήνει ένα βιώσιμο χρέος στην Κύπρο. Εξήρε ιδίως την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου πρέπει να είναι όσο πιο σύντομοι και προσωρινοί γίνεται.
Ο κ. Όσμπορν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια επί της τύχης των καταθετών της Λαϊκής στη Βρετανία στις οποίες αναφέρθηκε. Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν ότι οι καταθέτες της Λαϊκής θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από τη βρετανική κυβέρνηση για τις απώλειές τους, όπως είχε γίνει με χιλιάδες Βρετανούς πελάτες ισλανδικής τράπεζας το 2008.

Μία άλλη ιδέα, προσθέτουν οι αναλυτές, θα ήταν η υποχρεωτική συγχώνευση των τεσσάρων υποκαταστημάτων της Λαϊκής με κάποια άλλη βρετανική τράπεζα.

Η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητη θυγατρική που υπάγεται και καλύπτεται απόλυτα από τη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, θα προέβαλε ως η προφανής επιλογή για μια τέτοια συγχώνευση.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Λονδίνο δεν είχε πρότερη ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup, καθώς δε μετέχει της ευρωζώνης. Επιβεβαίωσε ότι ανώτερος κρατικός λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, ο ειδικός στην αναδιάρθρωση τραπεζών Τομ Σκόλαρ, βρίσκεται στη Λευκωσία για να συνδράμει την κυπριακή κυβέρνηση. Εξάλλου, αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αποστείλει 13 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο για την κάλυψη των αναγκών Βρετανών στρατιωτών και αξιωματούχων.

Εκτίμησε ότι ενώ η απουσία αρνητικής αντίδρασης των αγορών είναι θετική είδηση, για τους Κυπρίους όσα γίνονται «είναι μόνο η αρχή». Ο Βρετανός υπουργός σχολίασε επίσης ότι είναι «εκνευριστικό» το γεγονός ότι τα προβλήματα της Κύπρου δεν είχαν λυθεί εγκαίρως παρά το ότι ήταν γνωστά εδώ και καιρό.
Ο κ. Όσμπορν επανέλαβε ότι όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και την Ευρωζώνη έχουν απευθείας αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία. Συμπλήρωσε ότι αν οι χρηματαγορές είναι ανήσυχες, επηρεάζεται το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
 .philenews.com
26/3/13

6 comments :

  1. Συμπαράσταση Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου προς Κύπρο....«Πονάμε να βλέπουμε τους Κυπρίους αδελφούς μας όμηρους της τραπεζικής κατάρρευσης»...

    Τη συμπαράστασή του προς Κυπρίους και Ελληνες, που υποφέρουν από την οικονομική κρίση, εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κατά το καθιερωμένο ετήσιο δείπνο προς τιμήν της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας.

    "Πονάμε να βλέπουμε τους χιλιάδες Κυπρίους αδελφούς μας να ευρίσκονται όμηροι της τραπεζικής κατάρρευσης και αναγκάζονται να δεχθούν τις προτάσεις των διεθνών οικονομικών θεσμών διά την οικονομική βοήθεια", είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος, πλαισιωμένος από εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης, των Αρχών της Μόσχας, της ρωσικής Ιεράς Συνόδου, ομογενείς, ξένους Πρέσβεις και δημοσιογράφους, προσκεκλημένους του Πρέσβη της Ελλάδας.

    Στην αντιφώνησή του ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εγκωμίασε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας σε καιρούς κρίσης και αναφέρθηκε στην οικονομική συνδρομή, που παρέχει η ρωσική Εκκλησία, χαιρετίζοντας και τις προσπάθειες να αυξηθούν οι προσκυνηματικές περιηγήσεις Ρώσων πολιτών προς την Ελλάδα.

    Το δείπνο με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας πραγματοποιείται για 19η συνεχόμενη χρονιά, με εξαίρεση την περσινή, λόγω της ψύχρανσης των σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας με την ελληνική Πολιτεία λόγω της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127694
    26/3/13

    ReplyDelete
  2. Τράπεζα Κύπρου: Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας....Ως μια κίνηση καθησυχασμού των τραπεζικών υπαλλήλων....

    «Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση της τράπεζας Κύπρου και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας». Αυτά ήταν τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας, Γιάννη Κυπρή προς τους εκατοντάδες εργαζομένους στον τραπεζικό όμιλο που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που θα επέλθουν, προαναγγέλλοντας στην ουσία μειώσεις ωφελημάτων και άλλες αποκοπές.

    Οι εργαζόμενοι από νωρίς το μεσημέρι σήμερα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της διοίκησης της Τράπεζας στην Αγία Παρασκευή, στη Λευκωσία, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης απόλυσής τους, καθώς διορίστηκε ειδικός διαχειριστής για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου.

    Σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ο κ. Κυπρή είπε στους συγκεντρωθέντες ότι ο διορισμός του διαχειριστή δεν αποβλέπει στην εκκαθάριση της τράπεζας στη διεκπεραίωση της διαδικασίας κεφαλαιοποίησης, που θα καθορίσει και το ύψος της απομείωσης στις καταθέσεις. Ο κ. Κυπρή, εντούτοις, απέφυγε να αναφερθεί στο ποσοστό του κουρέματος.

    Να σημειωθεί πως προηγουμένως, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου βρέθηκαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας την ανάκληση του διατάγματος που εξέδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και ζητώντας την παραίτηση του κ. Πανίκου Δημητριάδη.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266842
    26/3/13

    ReplyDelete
  3. Κυπρή: Προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου...Μειώσεις μισθών για να σωθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων....

    Μειώσεις ωφελημάτων και άλλες αποκοπές προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή, μιλώντας σε εκατοντάδες εργαζομένους από όλη την Κύπρο που συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της διοίκησης της Τράπεζας στην Αγία Παρασκευή, στη Λευκωσία.

    Σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ο κ. Κυπρή είπε στους συγκεντρωθέντες ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση της Τράπεζας και για εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

    Ο κ. Κυπρή διαβεβαίωσε επίσης τους εργαζόμενους ότι ο διορισμός του διαχειριστή δεν αποβλέπει στην εκκαθάριση της τράπεζας στη διεκπεραίωση της διαδικασίας κεφαλαιοποίησης, που θα καθορίσει και το ύψος της απομείωσης («κούρεμα») στις καταθέσεις. Ο κ. Κυπρή απέφυγε να αναφερθεί στο ποσοστό του κουρέματος.

    Προηγουμένως οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου είχαν διαδηλώσει έξω από την Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας την ανάκληση του διατάγματος που εξέδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127695
    26/3/13

    ReplyDelete
  4. Οζγκιουργκούν: Να μην αγνοεί ο Αναστασιάδης το Κυπριακό....

    O λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκούν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αγνοεί το κυπριακό πρόβλημα ενώ χειρίζεται την οικονομική κρίση.

    Ανέφερε πως παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές με λύπη και πρόσθεσε πως θέλουν να βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όπως έκαναν στο παρελθόν στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και πως έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία από το λεγόμενο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας, ο κ. Οζγκιουργκούν είπε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ «βόρειας και νότιας Κύπρου» για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, θα υπερπηδηθούν πιο εύκολα τα οικονομικά προβλήματα.

    «Τείνουμε χείρα για να υπάρξει μια συμφωνία αλλά αυτοί διαφεύγουν», πρόσθεσε. Είπε πως οι τουρκικές αρχές αναφέρουν πως θα στηρίξουν ολόκληρη την Κύπρο μετά από μια συμφωνία.

    Υποστήριξε πως οι Ε/κ ανησυχούν για την ανάπτυξη του τομέα της εκπαίδευσης στο ψευδοκράτος και προσπαθούν να την αναχαιτίσουν όπως επίσης και το τουριστικό ρεύμα προς τα κατεχόμενα.
    http://www.sigmalive.com/news/politics/37234
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. Φινλανδός Πρωθυπουργός: Δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών οι φορολογούμενοι....

    Τη θέση της Φινλανδίας πως οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών στο μέλλον και ότι είναι οι μέτοχοι και οι επενδυτές που θα πρέπει να πληρώνουν αυτό το τίμημα εξέφρασε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Jyrki Katainen.

    «Παντού στην Ευρώπη, θα έπρεπε να κινούμαστε προς μια κανονική οικονομία της αγοράς, όπου οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές επωμίζονται τις απώλειες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας», δήλωσε ο κ. Katainen, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σχετικά με την Ευρώπη στο Ελσίνκι.

    Είπε ότι ελπίζει πως αυτό θα αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή μιας Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, διαφορετικά “θα παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση, όπου ο φορολογούμενος θα πληρώνει για τις τραπεζικές κρίσεις”, είπε στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του.

    Μετά την ομιλία του, μέλη της συνοδείας του Πρωθυπουργού, φαίνεται να θέλησαν να μετριάσουν τις παρατηρήσεις του, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Φινλανδία θεωρεί πως το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αποτελεί μια “μοναδική” περίπτωση και όχι ένα μοντέλο που θα ακολουθηθεί από τώρα και στο εξής.

    Επίσης υπενθύμισαν τη θέση της φινλανδικής κυβέρνησης ότι οι αποταμιεύσεις των μικρών αποταμιευτών – αυτών με καταθέσεις λιγότερες από 100.000 ευρώ – πρέπει να είναι προστατευμένες.

    http://www.onlycy.com/310787-
    26/3/13

    ReplyDelete
  6. Κύπρος: Οι υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας θα λογοδοτήσουν....ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ...

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους της πρωτοφανούς για την Κύπρο οικονομικής τραγωδίας, επαναβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

    Σε συνέχεια της χθεσινής εξαγγελίας του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκίνησε επαφές με στόχο το σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής και διαμόρφωση των όρων εντολής της και η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο. Για το θέμα αυτό, ανέφερε, ίσως να ληφθούν αποφάσεις αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβουλεύθηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

    Αυτή η ομάδα-«ομπρέλα» διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από υπουργούς, εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής. Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως σημειώνεται, όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ ψηλό επίπεδο.

    Αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε υπουργείο, με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, στοχεύοντας το κάθε υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει, ιδιαίτερα σε αυτές τις πρώτες μέρες.

    Επίσης, ομάδα ειδικών από διάφορα υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου του Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία προς το παρόν, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, «διότι βρισκόμαστε σε μια λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, αλλά μόλις έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε».

    Αύριο ο Κύπριος Πρόεδρος αρχίζει συσκέψεις που αφορούν σε θέματα επενδύσεων και στην υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων.

    Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αυτό υπουργοί, και θα συζητηθεί το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυστυχώς δημιούργησαν πολλές από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με αναπτυξιακά έργα.

    Επίσης, αύριο θα γίνει σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802774
    26/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin