Thursday, December 27, 2012

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Μπαγίς


--
Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος χαρακτήρισε ημιτελή την  πρόταση Ντάουνερ για «διασταυρούμενες διαπραγματεύσεις» (Ελλάδα με τ/κ πλευρά και Τουρκία με ε/κ πλευρά).

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Μπαγίς σημείωσε ότι είναι πιο κοντά στο να βρεθούν και οι τέσσερις (Ελλάδα, Τουρκία, ε/κ και τ/κ πλευρά). «Γιατί να γίνονται μισές δουλειές; Εάν χρειαστεί να συζητηθεί, δεν φοβόμαστε κανέναν. Να δούμε πρώτα την απάντηση της Ελλάδας, εάν μπορούν να συναντηθούν με την ΤΔΒΚ εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Στην ε/κ πλευρά υπάρχουν εκλογές τον Φεβρουάριο. Να δούμε ποιος θα εκλεγεί, ποια θα είναι η στάση του και θα κάνουμε τις απαραίτητες αξιολογήσεις».
Ερωτηθείς εάν δόθηκε η απάντηση της Τουρκίας σε μια τέτοια πρόταση ο κ. Μπαγίς είπε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο για να προσθέσει ότι εάν χρειασθεί θα συναντηθούν και πως δεν έχουν πρόβλημα να συναντηθούν με κανένα.
Σε ανακοίνωση δε του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι τέτοιες συναντήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί για τη μορφή.
Στο ρεπορτάζ της η τουρκική κρατική τηλεόραση αναφέρεται σε διαδικασία που θα αρχίσει αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές και στοχεύει στο να ολοκληρωθεί μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα το 2015.

Οι αντιδράσεις.
Την απόρριψη του πάγιου – όπως είπε – στόχου της Τουρκίας, την πραγματοποίηση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς στην τουρκική κρατική τηλεόραση που υπενθυμίζουν «σε όλους ότι η Τουρκία επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και στη θέση της  να προωθήσει τετραμερή διάσκεψη, που είναι πάγιος της στόχος».
Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι την διαδικασία αυτή απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν η Τουρκία προσπαθούσε να προωθήσει συνάντηση του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενόψει της επιθυμίας του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια να συναντήσει την τουρκική ηγεσία για να εξηγήσει το όραμά του για τη λύση.
«Ενόψει της πάγιας θέσης της Τουρκίας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, είναι σημαντικό η δική μας πλευρά να έχει ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου, όπως αυτή προβλέπεται από τον ΟΗΕ».
Η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για διευρυμένες διαπραγματεύσεις, όχι μόνο ακυρώνει πάγιες θέσεις της πλευράς μας, αλλά στέλλει λανθασμένα μηνύματα διεθνώς, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθήσει τις μεθοδεύσεις της για τετραμερή διάσκεψη, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο. Λανθασμένα μηνύματα, συνέχισε, αποστέλλει και η θέση του κ. Λιλλήκα για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, η οποία θα οδηγήσει στην ακύρωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων και στην απελευθέρωση της Τουρκίας να προωθήσει της μεθοδεύσεις της.
Η απάντηση, λοιπόν, στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αλλά και έναντι όλων εκείνων των κύκλων διεθνώς που ενδεχομένως να θέλουν να την εξυπηρετήσουν, κατέληξε ο κ. Στεφάνου, είναι η επιμονή και η συνέπεια στα ψηφίσματα και στις διαδικασίες του ΟΗΕ.
Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης,  δήλωσε ότι το κόμμα θεωρεί ότι οι απαράδεκτες και καταδικαστέες μεθοδεύσεις της Τουρκίας, όπως διατυπώνονται από τις δηλώσεις Μπαγίς, θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκουν σθεναρή αντίσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους υποψηφίους προέδρους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα να εγκαταλείψουν θέσεις και προτάσεις στο Κυπριακό, για διευρυμένες συνομιλίες και για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, οι οποίες, όπως είπε, κινούνται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί της δηλώσεις Μπαγίς προκλητικές, γιατί είναι φανερό ότι στοχεύουν στην αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας.
Τόνισε, επίσης, ότι εκείνο που πρέπει να προβληματίσει είναι η συμπεριφορά του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον οποίο κατηγόρησε ότι με τις ενέργειές του εκφεύγει από τη γραμμή των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.
Το ΔΗΚΟ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ντάουνερ «για ακόμα μια φορά φαίνεται πως κινείται παρασκηνιακά μεθοδεύοντας τετραμερή διάσκεψη και γενικά προωθώντας σενάρια που οδηγούν σε περαιτέρω εκτροπή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και που παράλληλα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις της Τουρκίας».
Εξάλλου, η ΕΔΕΚ απέρριψε τις θέσεις Μπαγίς για τετραμερή διάσκεψη, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «με στρεψόδικα διαδικαστικά πυροτεχνήματα, δεν μπορεί να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη αδικοπραγία της στην Κύπρο με την παράνομη στρατιωτική κατοχή».
Η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει, επίσης, όνειρο θερινής νυκτός μεσούντος του χειμώνα, τις δηλώσεις Μπαγίς περί ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύο χρόνια, αναφέροντας ότι η Αγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι, χωρίς τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο και λύση στη βάση του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα παραμείνει άπιαστο όνειρο.
Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία πρέπει να διαμηνύσουν προς τους εταίρους της Κύπρου και την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτραπεί άνοιγμα άλλων ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, εφόσον διατηρεί την ίδια στάση και συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της σε βάρος της Κύπρου.
Εξάλλου, το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά επισημαίνει ότι ενδεχόμενη τετραμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, δεν θα οδηγούσε πουθενά αλλού, εκτός από αναβάθμιση των κατεχομένων.
Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του κ. Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι το Κυπριακό, επανήλθε στο προσκήνιο με τις πρόσφατες δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, αλλά και με νέες αναλύσεις από τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη και του Γιώργου Λιλλήκα.
Ο επίσης υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, για απόρριψη της τετραμερούς διάσκεψης, αλλά επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, η οποία, όπως είπε, παρουσιάζει ασυνέπεια.
«Από τη μια απορρίπτει την τετραμερή, διότι θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, αλλά από την άλλη, αποδεχόμενη τις ενέργειες και τις ασκήσεις που είχαν γίνει πρόσφατα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβαλε στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Λιλλήκας.
.ant1iwo.com/kypros
27/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Μπαγίς: Η Κύπρος κρατά την ΕΕ σε ομηρία....

    Αποφασισμένη να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι τόσο και να γίνει μέλος της Ευρωζώνης είναι η Τουρκία σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στο Λονδίνο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα θέματα της ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς. Παράλληλα επέκρινε εκ νέου τη στάση της Κύπρου και κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει άμεσα.

    “Αν υπήρχε ψηφοφορία σήμερα θα έλεγα εύκολα “ναι” στην ένταξη στην ΕΕ αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος σχετικά με την είσοδο στην Ευρωζώνη” είπε ο τούρκος αξιωματούχος.

    Επανέφερε τα λόγια του τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τη στάση της ΕΕ και τόνισε πως πρέπει πλέον να αποφασίσει αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ένωσης των 27 κρατών-μελών και υποστήριξε πως αυτό θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμα και κόντρα στις ενστάσεις κάποιων χωρών.

    “Θέλουμε να είμαστε στην ΕΕ αλλά πρέπει να πάρει μια απόφαση. Η απόφαση να ξεκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία με την Τουρκία ήταν μια ομόφωνη απόφαση, και μόνο μια ομόφωνη απόφαση μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία” δήλωσε ο Μπαγίς.

    “Αν υπάρχει μια αρχή της ΕΕ που θα ήθελα να επικρίνω είναι η αρχή της ομοφωνίας… Μια μόνο χωρα, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να μπλοκάρουν το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας” είπε ακό μα κατηγορώντας την Κύπρο ότι κρατά σε ομηρία την ΕΕ. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι η καθυστέρηση είναι “ασυγχώρητη” προειδοποιώντας την ΕΕ ότι μπορεί να χάσει την Τουρκία αν δεν δεν γίνει αποδεκτή ως μέλος μέχρι το 2023.

    Οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 1963.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343499

    ReplyDelete
  2. Τουρκία: Ο πρόεδρος της Κύπρου να βοηθήσει στην επανένωση του νησιού.....

    Η Τουρκία επιθυμεί από τον επόμενο πρόεδρο της Κύπρου να ευνοήσει την επανένωση του νησιού για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

    «Η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα της άκαμπτης στάσης τους», δήλωσε ο Μπαγίς σε συνέντευξή του που έδωσε αυτήν την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, μερικές ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

    Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα ευνοήσει την επανένωση του νησιού, μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει «το φάρμακο για την οικονομική κρίση» την οποία αντιμετωπίζει αυτή η χώρα μέλος της ΕΕ.

    «Ελπίζω ότι ο νέος πρόεδρος και η νέα ηγεσία της Κύπρου δεν θα αποτελέσουν ένα ακόμη αστείο, αλλά μια σοβαρή πλευρά που θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με τους Τουρκοκύπριους, την Τουρκία και την Ελλάδα», δήλωσε ο Μπαγίς, ο οποίος χαρακτήρισε «χοντροκομμένο αστείο» τον απερχόμενο πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δεν θέτει και πάλι υποψηφιότητα.-

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=212681&catID=4
    22/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin