Friday, December 28, 2012

Ανατροπή με oικόπεδο του Ισραήλ δίπλα από το 12

Μεγάλη απογοήτευση προκλήθηκε στο Ισραήλ από την πληροφόρηση ότι στο οικόπεδο Ισάι της Ισραηλινής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ δεν περιέχεται φυσικό αέριο σε ποσότητες, όπως τουλάχιστον εκτιμούσαν οι εταιρείες που ανέλαβαν την ανάπτυξή του, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ Globes.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται δίπλα από το οικόπεδο Αφροδίτη της Κύπρου.
Η γεώτρηση Αφροδίτη-2 που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο οικόπεδο στοίχισε 103 εκατομμύρια δολάρια και είχε αρχικά οδηγήσει στην εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορεί και να έφταναν τα 3,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σύμφωνα με την τελευταία γεώτρηση, το οικόπεδο Ισάι είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε αποθέματα μετά το Λεβιάθαν και το Ταμάρ.

Επίσης οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ότι μπορούσε το συγκεκριμένο νούμερο ν' ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού υπήρχε κατά 77% πιθανότητα, λόγω γειτνίασης με το οικόπεδο Αφροδίτη τα αρχικά συμπεράσματα να επιβεβαιωνόταν. Οι προσπάθειες των εταιρειών, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα συνεχιστούν, αλλά αμφισβητείται κατά πόσο πλέον είναι συμφέρουσα η ανάπτυξη του οικοπέδου.
Κύκλοι που ασχολούνται έντονα με το θέμα των κοιτασμάτων  υδρογονανθράκων στα Κυπριακά οικόπεδα, με τους οποίους επικοινώνησε το Σίγμα, ανέφεραν ότι η εξέλιξη δεν είναι ευχάριστη ούτε για την Κύπρο διότι το οικόπεδο 12 είναι ακριβώς δίπλα και βρίσκεται στην ίδια γεωλογική δομή με το Ισαί.
 .sigmalive.com
27/12/12

1 comment :

  1. Αρνητικές Προβλέψεις για τα Αποθέματα Φ. Αερίου του Οικοπέδου 12........

    Με τα αρνητικά αποτελέσματα της γεώτρησης, που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στα όρια του Οικοπέδου 12 της Κύπρου με την ισραηλινή ΑΟΖ, συνδέει η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» την αναβολή της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ενδείξεις από τη γεώτρηση που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Με βάση αυτές, το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» εμφανίζεται να είναι πολύ πιο μικρό από τις αρχικές εκτιμήσεις και να περιορίζεται μόλις στο 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια.

    Εφόσον μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος, που υπολογιζόταν περίπου στα 7 τρισ. κυβικά πόδια, με την ελπίδα η δεύτερη γεώτρηση να έδινε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με βάση την πρώτη γεώτρηση, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011.

    Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, πάντως, επικαλούμενη αρμόδιες πηγές, σχετίζει τα αποτελέσματα της ισραηλινής γεώτρησης με την αναβολή της δεύτερης γεώτρησης στο Οικόπεδο 12, που θα δώσει σαφή στοιχεία. Η γεώτρηση, που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τα τέλη του 2012, επαναπρογραμματίσθηκε για τον μήνα που διανύουμε και εσχάτως μετατέθηκε για άλλη μια φορά για τον προσεχή Ιούνιο.

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin