Wednesday, August 22, 2012

Αμάτο: Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη

Αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, οι επόμενοι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, διότι η Ευρωζώνη είναι σαν την αγκινάρα”, δήλωσε στην εφημερίδα της Ρώμης “Ιλ Μεσσατζέρο”, ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Giuliano Amato (Τζουλιάνο Αμάτο).
Ο Αμάτο, σοσιαλιστής και νυν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε σύμβουλος της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, υποδεικνύοντας τις καταλληλότερες περικοπές στα έξοδα για την συντήρηση του πολιτικού συστήματος.
“Η Ευρωζώνη είνα, σαν την αγκινάρα. Αργά η γρήγορα μπορεί να κοπούν όλα τα φύλλα”, υπογραμμίζει στις δηλώσεις του προς την “Ιλ Μεσσατζέρο”.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός τονίζει: “Σε τεχνικό επίπεδο το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να επιβιώσει αν η Ελλάδα αποχωρούσε. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να επιβιώσει η Ελλάδα, αλλά, απ` ότι φαίνεται, το θέμα αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από τους Ελληνες. Ημουν πάντα πέρα για πέρα αντίθετος στην ιδέα που τάσσεται υπέρ του να απομακρυνθούν οι ασθενέστεροι και μετά να ξανατεθούν τα θέματα επί τάπητος. Η διαδρομή αυτή μετατρέπει την Ευρωζώνη στην κλασική αγκινάρα”.
Ο Τζουλιάνο Αμάτο θεωρεί επίσης, ότι ” Ελληνες και Γερμανοί, αισθάνονται ο ένας δέσμιος του άλλου. Ο Ελληνας υπόκειται στα μέτρα λιτότητας και ο Γερμανός υποχρεώνεται να συνεισφέρει στο ταμείο διάσωσης”, αναφέρει.
“Και αυτό διότι δημιουργήθηκε ένα περίεργο μείγμα: η ιδέα που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια κεντρική πολιτική εξουσία που να μπορεί να φτιάχνει τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών. Ενα πρωτόγνωρο τέρας”, προσθέτει ο κ. Αμάτο.
Σύμφωνα, τέλος, με τον Ιταλό πολιτικό και καθηγητή συνταγματικού δικαίου, “η μόνη λύση, για να μην πεθάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, με την υπογραφή συνθήκης που να θεσπίσει την γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”.
22/8/12 
-----

  • Eurozona, Amato: “Se cacciamo la Grecia rischiamo anche noi”
“Sul piano tecnico la moneta unica sarebbe in condizioni di sopravvivere. Non so se la Grecia riuscirebbe a sopravvivere, ma sembra che l’argomento non interessi nessuno al di fuori dei greci. Sono sempre stato contrarissimo all’idea del fuori i deboli e poi rimettiamo le carte sul tavolo quando i deboli sono usciti. Questo percorso trasforma l’Eurozona nel classico carciofo.
Un carciofo da cui, dopo la foglia greca si potrebbe strappare quella spagnola e poi quella italiana: Già, prima o poi si portano via tutte le altre foglie”, è quanto si legge in un’intervista rilasciata da Giuliano Amato al Messaggero.
t-mag.it
22/8/12



No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin