Monday, July 16, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για σύναψη δανείου με τη Ρωσία


Λεμεσός: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή και συνεχίζει τις προσπάθειες της για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, είτε από τη Ρωσία, είτε από αλλού, παράλληλα με τις προσπάθειες για εξυγίανση της οικονομίας, αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον της και έχοντας υπόψη την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση που μας επηρεάζει.

Αυτό δήλωσε την Κυριακή από τη Λεμεσό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, καλώντας παράλληλα να σταματήσει η εικοτολογία για τα θέματα της οικονομίας και η διοχέτευση λανθασμένων μηνυμάτων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Υπενθυμίζοντας πως και η Ιρλανδία είχε εξασφαλίσει δάνειο από τη Βρετανία και τη Σουηδία, παράλληλα με τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως αυτό είναι δικαίωμα της Κύπρου και πως η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο την εξυπηρέτηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των συμφερόντων του τόπου και του λαού.


«Πλέον η Ευρώπη αναζητεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ανάπτυξης και της στήριξης της κοινωνικής συνοχής», είπε ο κ. Στεφάνου, υποδεικνύοντας πως «αυτό είναι ένα μοντέλο, μια προσέγγιση, που η κυβέρνηση μας έχει εφαρμόσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης», ανέφερε


Σε ό,τι αφορά το ρωσικό δάνειο, ο Στ.Στεφάνου δήλωσε ότι «ως κυβέρνηση έχουμε πει ότι δεν θέλουμε συνεχώς να σχολιάζουμε κατά πόσο είμαστε κοντά ή μακριά ή αν υπάρχουν καλές ή πολύ καλές προοπτικές για το δάνειο. Με την έννοια ότι, απλώς αναμένουμε μια απάντηση» και πρόσθεσε «εάν αυτή η απάντηση θα είναι θετική καλώς, εάν θα είναι αρνητική να ξέρουμε και εμείς πώς θα προχωρήσουμε».


Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απάντηση από τους Ρώσους, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «τα γεγονότα προχωρούν. Οι ανάγκες είναι εκεί και θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να γίνει κατορθωτό να κλείσουμε αυτό το θέμα θετικά, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας».


Σχετικά με το θέμα της αναβολής της καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε «δεν είμαι εγώ που αποσύνδεσα την αναβολή της καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, είναι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» και τόνισε πως «κάποιοι, πάλι με τη γνωστή τους μέθοδο πως ό,τι γίνει και δεν γίνει στην Κύπρο, τα φορτώνουν στην κυβέρνηση, με την ανακοίνωση της αναβολής της επίσκεψης έτρεξαν να πουν ότι η Κύπρος δεν είναι αξιόπιστη ή ότι προκαλούμε συνεχώς το διεθνή παράγοντα με το να μιλούμε για διακρατικό δάνειο».


Σχολιάζοντας αναφορές ότι η Τρόικα διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «ποιος έχει διαμηνύσει κάτι τέτοιο;», υπογραμμίζοντας πως «εμείς δεν πήραμε τέτοιο μήνυμα από την Τρόικα. Αν είναι να καταγράψουμε τα δημοσιεύματα, το τι έχει λεχθεί αυτό το διάστημα και προηγουμένως και το τι μπορεί να λεχθεί, να γραφτεί, να ειπωθεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, τότε δεν θα κάνουμε άλλη δουλειά παρά να εικοτολογούμε σπέρνοντας τον πανικό και τη σύγχυση στον κόσμο».


«Έχει έρθει η Τρόικα, έκανε συλλογή στοιχείων μέσα από τις επαφές, είτε με την κυβέρνηση, είτε με τη Βουλή, είτε με τους κοινωνικούς εταίρους, όταν θα έρθουν ξανά θα είμαστε και εμείς έτοιμοι με τα δικά μας στοιχεία, με τις δικές μας εκτιμήσεις, έτσι ώστε να διαβουλευτούμε μαζί τους. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο», συμπλήρωσε.


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα μέτρα που θα λάβει η Τρόικα θα είναι «σαρωτικά», σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «θα πρέπει, πλέον, να τερματιστεί αυτή η εικοτολογία» και σημείωσε πως πρέπει να αναμένουμε πρώτα την άφιξη της στην Κύπρο, γιατί «αν είναι να συζητούμε από προηγουμένως για το τί μπορεί να φέρει η Τρόικα και το τί μπορεί να συζητήσουμε μαζί της, αυτό δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε και παραγωγικό».


Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξει στάση πληρωμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, το έχουμε αποκλείσει κατηγορηματικά και θέλω να το αποκλείσω και τώρα. Και ενόσω το αναπαράγουμε αυτό το θέμα στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό».


Σχολιάζοντας εξάλλου το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για εξυγίανση της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό το πακέτο μέτρων υλοποιείται προς διάφορες κατευθύνσεις» ενώ σημείωσε ότι την εβδομάδα που μπαίνει θα γίνει προσπάθεια ολοκλήρωσης του διαλόγου αναφορικά με την ΑΤΑ και την αναδιάρθρωσή της.


«Αυτό και διάφορα άλλα γίνονται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση είτε των διαθρωτικών προβλημάτων, είτε των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας από δημοσιονομικής άποψης», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin