Monday, July 16, 2012

Τουρκικό πάρτι στην ΕΕ: Εκστρατεία παράκαμψης της Λευκωσίας επιχειρεί η Άγκυρα

Λευκωσία: Μεγάλη εκστρατεία παράκαμψης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζοντας επαφές υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο στόχος της νέας αυτής τουρκικής εκστρατείας επικεντρώνεται σε δύο άξονες:

● Πρώτον, θα προσπαθήσει να τονίσει εκ νέου τη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου «παγώνει» κάθε σχέση και επαφή με την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, η οποία ασκείται από τη Λευκωσία

● Δεύτερον, θα υποδειχθεί προς κάθε κατεύθυνση πως εξαιτίας αυτής της στάσης έναντι της Προεδρίας δεν εγκαταλείπεται ο στρατηγικός στόχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Παράλληλα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει την κυπριακή προεδρία, παρακάμπτοντάς την.


Στη βάση αυτή, η Άγκυρα θα προχωρήσει στην εντατικοποίηση των επαφών με ξένους αξιωματούχους κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και των θεσμικών οργάνων της.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ήδη έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις προς ξένες κυβερνήσεις με προβολή του αιτήματος «ο πρόεδρος Γκιουλ θα ήθελε να σας προσκαλέσει στην Άγκυρα» ή «ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου επιθυμεί να επισκεφθεί τη χώρα σας» κ.λπ.


Διπλωματική πηγή σημείωνε πως αυτές οι επισκέψεις, κυρίως εκείνες που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, στοχεύουν και στην οικοδόμηση εκ νέου του ευρωπαϊκού προφίλ της Άγκυρας, το οποίο έχει χαλάσει. Κυρίως γιατί η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υποτιμητική και αλαζονική έναντι της ΕΕ.


Αυτή η συμπεριφορά ενοχλεί ακόμη και παραδοσιακούς σύμμαχους της Άγκυρας στην ΕΕ, που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin