Sunday, July 15, 2012

«Υστατη ευκαιρία» για την Ελλάδα

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η αποκάλυψη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η Αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα «δεν είχε στοιχεία για να εκτιμήσει» την κατάσταση της οικονομίας, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών, αρχίζοντας από αυτούς που έσυραν τη χώρα στον μηχανισμό μέχρι και όσους κυβερνούσαν πριν από τις τελευταίες εκλογές, από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Για την ώρα, στο Ταμείο είναι πολύ προσεκτικοί όταν περιγράφουν τις πρώτες διαπιστώσεις τους. Η εικόνα είναι πραγματικά τραγική και υπό άλλες συνθήκες -και εκφράζω την προσωπική μου γνώμη- θα έφευγαν τρέχοντας, εάν δεν ήταν μέρος ενός μηχανισμού, που περιλαμβάνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελλάδα έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ.
Αλλωστε, ο όρος της βιωσιμότητας του χρέους, που πρέπει να καλύπτεται για να εκταμιευθούν οι δόσεις, παραβιάστηκε σε όλες τις περιπτώσεις, άλλοτε με τη βοήθεια του Ντομινίκ Στρος Καν και άλλες φορές με εκείνη τη φοβερή «έμπνευση» των στελεχών του ΔΝΤ για το «κούρεμα».
Από την αψυχολόγητη και χωρίς καμία προετοιμασία προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό, η χώρα μας κυβερνάται από τις λεγόμενες «μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις», που πιστεύουν τέλος πάντων ότι το Μνημόνιο και το Πρόγραμμα θα σώσουν την οικονομία.
Από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, γίναμε μάρτυρες πειραμάτων και «θαυμάτων» από ερασιτέχνες μάγους της πολιτικής και της οικονομίας. Δεν πέτυχαν κανέναν στόχο, δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους δανειστές, ούτε εφάρμοσαν το πρόγραμμα που υπέγραψαν. Ο νέος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ειδικά οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, πιστεύουν στο Μνημόνιο και το υποστηρίζουν με πάθος. Από τους δανειστές άκουσαν ότι τα όποια καλά αποτελέσματα θα επιβραβευθούν από τις Βρυξέλλες και το Ταμείο. Είναι ένας καλός λόγος για να παλέψουν, αφού η φράση των δανειστών τελείωνε ως εξής: «Διαφορετικά, θα είναι η ύστατη ευκαιρία»...
ethnos gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin