Monday, April 9, 2012

Ένας Αμερικανός γερουσιαστής, φίλος της Κύπρου ....

Ο Χάουαρντ Μπέρμαν καλεί τις ΗΠΑ ν’ αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ζητά την καταδίκη των τουρκικών απειλών προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ καταδικάζει και το φαινόμενο του εποικισμού στα κατεχόμενα
Ιδιαίτερο θόρυβο έχει δημιουργήσει η επιστολή του Αμερικανού γερουσιαστή Χάουαρντ Μπέρμαν προς την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μέσω της οποίας ζητά την καταδίκη των τουρκικών απειλών προς Κύπρο και Ισραήλ, την αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καταδικάζει και το φαινόμενο του εποικισμού στα κατεχόμενα......
Πέρα από το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αυτό το οποίο έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι να εξετάσουμε τι σημαίνει αυτή η κίνηση, αλλά και το ποιος είναι ο περιβόητος Μπέρμαν.
Ο Χάουαρντ Μπέρμαν είναι ένα πολύ ισχυρό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς αποτέλεσε πρόεδρο της συγκεκριμένης Επιτροπής για τρία χρόνια, ενώ είναι γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από το 1983 με εκλογική περιφέρεια την Πολιτεία της Φλόριδας. Ο κ. Μπέρμαν έχει συμμετοχή σε ιδιαίτερα σημαντικές Αμερικανοεβραϊκές Οργανώσεις και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του εβραϊκού λόμπι.
Τα κυριότερα σημεία
Η επιστολή Μπέρμαν αποτελεί ένα σημαντικότατο μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση ότι οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τείνουν να ανατραπούν και εστιάζει στην ενόχληση του γερουσιαστή για δύο εξελίξεις. Τις απειλές της Τουρκίας προς Κύπρο και Ισραήλ και την πολιτική εποικισμού των κατεχομένων. «Η μία είναι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, η άλλη είναι πιο πρόσφατη - και οι οποίες εξελίξεις αυτές υπονομεύουν άμεσα τη μακρόχρονη αμερικανική θέση για την επανένωση της Κύπρου και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτήν τη θέση», επισημαίνει ο Αμερικανός βουλευτής.
Τα σημαντικότερα σημεία της επιστολής είναι τα ακόλουθα:
*«Η πρώτη, και πιο πρόσφατη, των εξελίξεων αυτών είναι η απειλή της Τουρκίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στην εξερεύνηση που κάνει η Κύπρος για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η συμφωνία της με το Ισραήλ σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Η Αμερική πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρα τη σαφή και ισχυρή υποστήριξή της για όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της για τους φυσικούς πόρους σε όλη την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της δικής της ΑΟΖ. Με οποιαδήποτε ερμηνεία, οι απειλές της Τουρκίας αποτελούν εκφοβισμό και είναι εκτός γραμμής.
*»Η δεύτερη -και συνεχιζόμενη εξέλιξη- που με απασχολεί είναι οι όλο και πιο επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου. Στο μεταξύ, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην κατεχόμενη περιοχή έχει πράγματι μειωθεί κατά τα τελευταία 38 χρόνια και τώρα επισκιάζονται από τους τουρκικής καταγωγής, εκ Τουρκίας, κατοίκους. Επιπροσθέτως ένας Τούρκος υπουργός, και αυτό έχει σχέση με το παραπάνω, συζητά δημόσια το ενδεχόμενο προσάρτησης του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Χάουαρντ Μπέρμαν.

Τεράστιο το κύρος του

Ο Πανίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Σ», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή Μπέρμαν, υπογραμμίζοντας το κύρος και το βάρος που έχει ο συγκεκριμένος γερουσιαστής, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με την ηγεσία του Λευκού Οίκου, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ανέκαθεν οι θέσεις και εισηγήσεις Μπέρμαν λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής επισήμανε ότι πρόκειται για πολιτικό με τεράστια γνώση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ εστίασε και στο γεγονός ότι ο Χάουαρντ Μπέρμαν αποτελεί κορυφαίο στέλεχος του Αμερικανοεβραϊκού λόμπι, κάτι που, όπως είπε ο έμπειρος Κύπριος παράγοντας, έχει τη σημασία του. Σε ερώτησή μας για τη στάση της Αμερικής αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η Κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά και οι ΗΠΑ γενικότερα έχουν καθαρή και ξάστερη θέση, καθώς στηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Κληθείς να απαντήσει για τη γεύση που αφήνει η λήξη της πρώτης τετραετίας Ομπάμα, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι πράγματι είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Παρ' όλα αυτά δεν σημειώθηκαν τουλάχιστον αρνητικές κινήσεις και δηλώσεις από την Αμερικανική Κυβέρνηση, όμως στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟΑ όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες του ελληνικού λόμπι στην Αμερική, θα κάνουν ως είθισται επαφές, τόσο με τον Ομπάμα όσο και τον εκλεκτό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ώστε να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των υποψηφίων. Ο κ. Παπανικολάου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν καρποφόρησαν οι υποσχέσεις για λύση του κυπριακού προβλήματος, σε αυτό όμως την αποκλειστική ευθύνη έχει η αδιαλλαξία και η στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπανικολάου διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Μπέρμαν, και μάλιστα αποτελεί έναν από τους υποστηρικτές της καμπάνιας του Αμερικανοεβραίου πολιτικού για την επανεκλογή του.

Να τις οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο ΝΙΚΟΣ Λαρυγγάκης, Πρόεδρος του American Hellenic Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χαιρετίζουμε την επιστολή του κ. Μπέρμαν, η οποία στοχεύει να φέρει τις δύο αυτές ανησυχίες (σ.σ. τις απειλές Τουρκίας και το θέμα του εποικισμού) υπόψη της κ. Κλίντον, και μέσω της οποίας καλεί για μια επαναξιολόγηση της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της Κύπρου. Εδώ και αρκετά χρόνια το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο έχει καλέσει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να προβεί σε συγκεκριμένη δέσμη δράσεων για την επίλυση του προβλήματος με τρόπο που σέβεται το κράτος δικαίου, και πάνω απ' όλα το διεθνές δίκαιο. Το ΑΗΙ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταδικάσει τις απειλές της Τουρκίας για Κύπρο και Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες προχωρούν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τους, που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά τους να το πράξουν. Είναι βάσιμη η ελπίδα μας ότι η επιστολή του κ. Μπέρμαν θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αυτήν τη σωστή κατεύθυνση για την πολιτική τους στο Κυπριακό».
To Ακέλ χαιρέτισε την επιστολή Μπέρμαν
Διά του Εκπροσώπου Τύπου του, Γιώργου Λουκαΐδη, το ΑΚΕΛ χαιρέτισε την περασμένη Τρίτη την επιστολή του Αμερικανού Γερουσιαστή Χάουαρντ Μπέρμαν προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για θέματα που σχετίζονται με την αρνητική στάση της Τουρκίας σε ό,τι έχει να κάνει με την Κύπρο, αποδίδοντας τήν όλη εξέλιξη και στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Το ΑΚΕΛ καλωσορίζει και χαιρετίζει την ενέργεια του Αμερικανού Γερουσιαστή Χάουαρντ Μπέρμαν να αποστείλει επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον», δήλωσε ο Γιώργος Λουκαΐδης.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε θετικό το περιεχόμενο της επιστολής Μπέρμαν προς την κ. Κλίντον τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσία του κυπριακού προβλήματος και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας, τις απειλές της Άγκυρας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της αλλά και την ανάδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας για δημογραφική αλλαγή στην κατεχόμενη περιοχή.
Ο Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ασφαλώς δεν είναι τυχαία, και η οποία σίγουρα είναι αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα και που σχετίζεται και με την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ αλλά και τις ίδιες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεδομένων των συναντήσεων που πραγματοποίησε με παράγοντες του εβραϊκού λόμπι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
«Ο κ. Μπέρμαν δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, είναι σημαντικός παράγοντας στο εβραϊκό λόμπι και βεβαίως ένα σημαντικό μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου», πρόσθεσε.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

sigmalive com

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin