Thursday, January 16, 2014

Σερβία και Κοσσυφοπέδιο: Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόοδο μετά από την ιστορική συμφωνία. -Η έκθεσή μου (Ulrike Lunacek) ζητά από τις υπόλοιπες πέντε χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο χωρίς καθυστέρηση

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την Πέμπτη την πρόοδο που σημείωσαν το 2013 η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους πορεία και έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ιστορική συμφωνία του Απριλίου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Τόνισαν την ανάγκη τόσο για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας όσο και για συμμετοχή των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών των δύο πλευρών στη διαδικασία εφαρμογής.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δρομολογήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία και τις διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο όσον αφορά τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.


Σερβία

«Η Σερβία έχει μετατραπεί από περιφερειακός αποστάτης σε πρωτοστάτη στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με την υπογραφή της συμφωνίας του Απριλίου άνοιξε το δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο. Το Βελιγράδι έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ανυπομονώ να γίνει η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Σερβίας, η οποία θα σηματοδοτήσει τη συμβολική έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», δήλωσε ο Jelko Kacin (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία), εισηγητής της έκθεσης για τη Σερβία εκ μέρους του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας και αποδεικνύει την προσήλωση της ΕΕ στην προσπάθεια της διεύρυνσης. Η Σερβία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, που παραμένουν βασικός δείκτης μιας επιτυχούς διαδικασίας ολοκλήρωσης, και να εκπληρώσει τις προσδοκίες των Σέρβων πολιτών για μια ομαλή διεργασία ένταξης στην ΕΕ. Τα μέλη του ΕΚ κρίνουν επίσης θετικά την εποικοδομητική στάση της σερβικής κυβέρνησης στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με 528 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 51 αποχές.

Κοσσυφοπέδιο

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που ενέκριναν την έκθεσή μου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι το μέλλον του ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται στην ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
  • Η έκθεσή μου ζητά από τις υπόλοιπες πέντε χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο χωρίς καθυστέρηση. Η θετική επίδραση της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο αποδυναμώνεται επανειλημμένα από τη διαφωνία αυτή μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε η Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Aυστρία), εισηγήτρια της έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι πρώτες τοπικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Κοσσυφοπέδιο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, αποτελούν «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη δημοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο». Τονίζουν η ιστορική συμφωνία που επετεύχθη τον Απρίλιο του 2013 μεταξύ των πρωθυπουργών Thaci και Dacic ενισχύει την ευθύνη αμφοτέρων των πλευρών ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οιαδήποτε μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη EULEX προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι σταδιακή, να βασίζεται στην πραγματική πρόοδο που σημειώνεται επιτόπου και να διασφαλίζει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με 485 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 40 αποχές. 
 europarl.europa.eu
16/1/14

1 comment :

  1. ΥΠΕΞ: O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος θα προεδρεύσει στην πρώτη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ε.Ε. – Σερβίας (Βρυξέλλες, 21.01.14)...

    O Aντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα προεδρεύσει, αύριο, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, της πρώτης συνάντησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Ε.Ε. με τη Σερβία. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Σερβίας για την ένταξή της στην Ε.Ε..
    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/antiproedros-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelos-tha-proedreusei-sten-prote-sunantese-tes-diakubernetikes-diaskepses-ee-serbias-bruxelles-210114.html
    20/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin