Tuesday, January 28, 2014

Ashton, Πρωθυπουργοί Σερβίας και Κοσσόβου «υποψήφιοι» για το Νόμπελ Ειρήνης

Λίγο μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στις 21 Ιανουαρίου, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρώπης πρότειναν την Catherine Ashton, το Σέρβο Πρωθυπουργό Ivica Dačić και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaçi, για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δημοσίευμα της EurActiv Γερμανίας.
Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Thorbjørn Jagland, η ομάδα έγραψε: «Οι προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ήταν ανεπανάληπτες και δημιούργησαν τη δυνατότητα διαρκούς ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Η πρόταση αυτή έρχεται τέσσερις εβδομάδες αφότου οι αντιπρόσωποι του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν παρόμοια επιστολή, προτείνοντας τα ίδια πρόσωπα.

Ωστόσο η πρόταση των δύο Βαλκάνιων ηγετών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Ο Πρωθυπουργός Thaçi, που είναι πρώην ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, θεωρείται εγκληματίας πολέμου στη Σερβία.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του Ελβετού εισηγητή και πρώην εισαγγελέα Dick Marty, ο  Thaçi είχε το ρόλο εγκληματία-μαφιόζου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Οι κατηγορίες κατά του Thaçi λένε ότι ηγείτο μιας ομάδας που φέρεται να διέπραξε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, να προέβη σε αφαίρεση οργάνων, σε διακίνηση ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα.

Στο μεταξύ, και η υποψηφιότητα του Σέρβου Πρωθυπουργού αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Υπηρέτησε ως αντιδυτικός εκπρόσωπος του Milošević, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στη Χάγη, κατηγορούμενος για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.
Σήμερα ο Dačić λέει ότι το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ, ωστόσο πολλοί στη Δύση αμφιβάλουν για την αυθεντικότητα της αλλαγής της στάσης του.

 «Τελευταία προσπάθεια για διαρκή ειρήνη»
Η επιστολή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την Ευρώπη στην επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης εστάλη στις 24 Ιανουαρίου από τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Hannes Swoboda, που είναι και επικεφαλής της ομάδας στην Ευρωβουλή.
Στην επιστολή, ο Swoboda γράφει ότι η πρόταση για την Ashton, τον Dačić και τον Thaçi δεν σημαίνει μόνο «ανταμοιβή για την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά και κίνητρο, να εκληφθεί ως τελευταία προσπάθεια που απαιτείται για μια διαρκή ειρήνη».
 «Οι σχέσεις μεταξύ δύο σημαντικών παιχτών, της Σερβίας και του Κοσσόβου είναι εύθραυστες αλλά υπάρχουν», τονίζει. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον Γιουγκοσλαβικό Πόλεμο, μια σύγκρουση που είχε αποτέλεσμα 140.000 θύματα, συνέχισε ο Αυστριακός πολιτικός.
 «Εμπειρίες από άλλες συγκρούσεις στον υπόλοιπο κόσμο μας έχουν διδάξει ότι μερικές φορές υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να προωθηθεί σημαντικά η ειρήνη […] θεωρώ πως σήμερα είμαστε μάρτυρες αυτού του παραθύρου ευκαιρίας μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας».
Ewald König, Αρχισυντάκτης EurActiv Γερμανίας
EurActiv.gr 
  

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin