Sunday, December 1, 2013

Θαυμασμό για τους αγώνες των Κρητών εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής. -Γιαννάκης Ομήρου, με αφορμή τα 100 έτη από την ημέρα Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το θαυμασμό που, από τον Νοέμβριο του 1955, είχε εκφράσει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ για τους μακραίωνους αγώνες ελευθερίας των Κρητών, δήλωσε ότι συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, με αφορμή τα 100 έτη από την ημέρα Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

“Αγώνες και θυσίες αίματος, που αποτελούν και στη δοκιμαζόμενη ημικατεχόμενη Κύπρο φωτεινό παράδειγμα και ελπίδα για την τελική δικαίωση του λαού μας”, είπε ο κ. Ομήρου, σε χαιρετισμό του στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στη Λευκωσία.

Απευθύνοντας “θερμό χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση και συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους”, ο κ. Ομήρου τόνισε πως “η Κρήτη και η Κύπρος έχουν συνδεθεί από την αρχαιότητα με πλήθος δεσμών που τους κληρονόμησαν οι κοινές ιστορικές περιπέτειες στο πέρασμα των αιώνων”.



“Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “η Κρήτη, αν και δεύτερο σε έκταση ελληνικό νησί μετά την Κύπρο, πρωταγωνίστησε στη διεκδίκηση της ένωσής της με το ελληνικό κράτος και, ύστερα από πολυετείς αγώνες, κατάφερε να επιτύχει οριστικά την ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια την 1η Δεκεμβρίου του 1913, την εκατοστή επέτειο της οποίας εορτάζουμε και εμείς εδώ απόψε”.

“Από τότε”, είπε ο κ. Ομήρου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “οι τύχες και οι ιστορικές πορείες των δύο μεγάλων νησιών της ανατολικής Μεσογείου είναι εντελώς διαφορετικές. Η Κύπρος έμεινε εκτός του ελληνικού κρατικού νυμφώνος, όμως απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960″.

“Ωστόσο”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “στη διάρκεια του 20ού αιώνα, νέοι στέρεοι δεσμοί συνέδεσαν τις δυο μεγαλονήσους του ελληνικού αλυτρωτισμού” και, “ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η συμμετοχή εκατοντάδων Κυπρίων εθελοντών στρατιωτών του βρετανικού στρατού στη μάχη της Κρήτης και στην άμυνα απέναντι στον χιτλερικό φασισμό, το Μάιο του 1941″.

“Παράλληλα”, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “η Κρήτη και οι Κρητικοί έζησαν έντονα τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και συμπαραστάθηκαν ποικιλότροπα στην Κύπρο, είτε με την αποστολή οπλισμού είτε με τη στρατιωτική εκγύμναση Κυπρίων φοιτητών που κατέβηκαν αργότερα στην Κύπρο για να πάρουν μέρος στον αγώνα”.

“Στον αντίποδα, το Καλοκαίρι του 1974, Κρήτες αξιωματικοί και οπλίτες πολέμησαν με ηρωισμό στον Πενταδάκτυλο, στις ακτές της Κυρήνειας και στα υψώματα γύρω από τη Λευκωσία, προασπιζόμενοι την κυπριακή ελευθερία, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο τιμής για την κρητική παλληκαριά”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας ότι “πολλοί από αυτούς επέπρωτο να αφήσουν την τελευταία τους πνοή, μαχόμενοι στα κυπριακά χώματα”.

“Απόψε”, είπε ο κ. Ομήρου, “μετέχουμε της χαράς και των εορτασμών των αδελφών Κρητών σαν να μετέχουμε μιας δικής μας εορτής και χαράς. Θυμόμαστε τη συμμετοχή Κυπρίων στις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, από την εποχή της ελληνικής επανάστασης του 1821, το ολοκαύτωμα στη Μονή του Αρκαδίου και τους συμπατριώτες μας που πολέμησαν στην Κρήτη κατά το 1896-1898″.

“Τιμούμε”, πρόσθεσε, “το μεγάλο τέκνο της Κρήτης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της νέας Ελλάδας αλλά και στο νεώτερο κυπριακό ζήτημα” και “μνημονεύουμε έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος στον πρόλογο της δεύτερης έκδοσης του Καπετάν Μιχάλη, του 1955, που αποτελεί το  δικό του Ύμνον εις την Ελευθερίαν και την κρητική λεβεντιά, πρόσθεσε με συγκίνηση σημαντικές αναφορές στην Κύπρο που έδιδε τότε το δικό της αγώνα για την κατάκτηση του πολύτιμου αγαθού της πανανθρώπινης ελευθερίας”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, “το Νοέμβριο του 1955, ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος, στην ιστορική του επίσκεψη στην Κρήτη, χαρακτήρισε το ιερό έδαφος της ιστορικής μονής του Αρκαδίου ως την υψηλοτέραν κορυφήν του ελληνικού πατριωτισμού και της ελληνικής αυτοθυσίας”.

Απευθυνόμενος δε προς τους Κρήτες, όπως είπε ο κ. Ομήρου, ο Μακάριος εξέφρασε τον θαυμασμό του, τονίζοντας ότι στην Κρήτη “οι ήρωες δεν απέθανον, αλλά εξακολουθούν να ζουν” και ότι “αγώνες και θυσίαι υπήρξαν ο καρπός της αρετής του ηρωικού κρητικού λαού”.

mme.gr
1/12/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin