Monday, November 18, 2013

Αγώνας δρόμου να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο.

Οι εργώδεις συσκέψεις του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και με τους οικονομικούς υπουργούς είναι ενδεικτική της πίεσης που δέχεται η ελληνική πλευρά αλλά και της προσπάθειάς της να κλείσει κατά το δυνατόν συντομότερα τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα χωρίς όμως να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει κάτι που θα προκαλούσε αντιδράσεις από τους βουλευτές και πολιτική αποσταθεροποίηση.

Στην συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο επαναβεβαιώθηκε η κοινή απόφαση η διαφορά να καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικά μέτρα και όχι με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων όπως ζήτησαν κάποια στιγμή ο κ. Τόμσεν και η παρέα του. Ενώ όμως από τη βασική δέσμευση προς την ελληνική κοινωνία ο πρωθυπουργός δείχνει αμετακίνητος, το Σαββατοκύριακο έδωσε εντολή στους υπουργούς του να εντείνουν τις προσπάθειες σε όλα τα δευτερεύοντα θέματα προκειμένου η διαπραγμάτευση να κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η παράταση δεν ευνοεί το κλίμα διεθνώς για την ελληνική οικονομία σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανήσυχη από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων τον τελευταίο μήνα που κρατούν σκληρή στάση, ωστόσο σημειώνει ότι την τελευταία εβδομάδα φαίνονται πιο διαλλακτικοί ενώ επικαλείται και την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι κρίσιμη η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο την προσεχή Παρασκευή στο Βερολίνο. Εκτιμάται ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να είναι ο καταλύτης για να επιτευχθεί ο εύσχημος συμβιβασμός που επιδιώκει. Στην συνάντηση πάντως αναμένεται να ανοίξει και η μεγάλη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κλείσει πριν από τις ευρωεκλογες.

Αγκάθια
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ένα σκέλος της αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014 όπου σημειώνονται διαφωνίες σε δύο σημεία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα. Η πρώτη αφορά στο ύψος του δημοσιονομικού κενού. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από 500 εκατομμύρια ευρώ και έχει υποχωρήσει στο 1,3 δις ενώ εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 1,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με τον τρόπο κάλυψης του κενού. Η κυβέρνηση προτείνει αποκλειστικά διαρθρωτικά μέτρα, βασίζεται στην πρόβλεψη για βελτιωμένη απόδοση του φοροσεισπρακτικού μηχανισμού αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία, συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

Το άλλο σκέλος της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με τα προαπαιτούμενα που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του είναι να επισπεύσουν και να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.

Στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης που έχει ληφθεί η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση:

-ότι το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων θα κατατεθεί όπως έχει συμφωνηθεί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

-το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που θα έλθει μέχρι το τέλος του χρόνου θα περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών

-για τα Αμυντικά Συστήματα προκρίνεται η εξυγίανση εν λειτουργία και έχει απορριφθεί το αιφνίδιο κλείσιμο.

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς τη συμφωνία της Τρόικας αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

 protothema.gr
18/11/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin