Friday, May 31, 2013

Ενημέρωσε το ΣΑ για την Κύπρο ο Ντάουνερ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ A. Ντάουνερ προέβη σε ενημέρωση των μελών του συμβουλίου ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης λίγο πριν το δειπνο.

Ο κ.Ντάουνερ καταρχάς περιέγραψε την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε στην Κυπρο μετά την οικονομική κρίση ενώ μιλώντας για τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον χαρακτήρισε πραγματιστή και ότι επέδειξε διάθεση να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό.
Ωστόσο, καθώς αποτελεί προτεραιότητα του η οικονομία, δεν του επιτρέπει αυτό να εμπλακεί τώρα σε συνομιλίες για το κυπριακό.
Επίσης ο Ντάουνερ τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την πρόθεση διορισμού συνομιλιτή αλλά και να συζητήσει το κυπριακό στο εθνικό συμβούλιο στα μέσα Ιουνίου.


Για τον Έρογλου, ο Ντάουνερ επεσήμανε ότι έχει εκφράσει τη θέση και τη θέλησή του για λύση και την επιθυμία του οι συμονιλίες ν' αρχίσουν άμεσα.
Ο Ντάουνερ τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει προετοιμασία του εδάφους ούτως ώστε τη στιγμή που θ΄αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας ενώ για το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης υπογράμμισε ότι θα ήταν θεμιτό εάν υπήρχε συμφωνία σε τέτοια μέτρα αλλά αυτό που προέχει είναι η  συζήτηση και διαπραγμάτευση επί της ουσίας του θέματος.


Όσον αφορά τις αντιδράσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο στράφηκαν στη σημασία πρετοιμασίας του εδάφους για τις συνομιλίες ενώ τονίσαν και τη σημασία οικδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.
Ρωσία και Κίνα στήριξαν τις γνωστές τους θέσεις ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ χωρίς δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα οι συνομιλίες χωρίς τεχνητές πιέσεις.

  • Μοναδική παραφωνία στην όλη υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, το Αζερμπαϊζάν που ζήτησε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και το να μην διαρκέσουν οι συνομιλίες επ' αόριστον θέτοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
www.sigmalive.com
31/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin