Friday, May 31, 2013

Μαζικό ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Σε μαζικό ξεπούλημα των περιουσιών τους στα κατεχόμενα προχωρούν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι με αιτήσεις προς τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας. Η ραγδαία αύξηση των προσφυγών στην επιτροπή προκαλεί πονοκέφαλο, με την κυβέρνηση να συστήνει διακομματική Επιτροπή η οποία θα επιληφθεί του θέματος.

Οι αριθμοί τρομάζουν. Περισσότεροι από 5 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι έχουν καταθέσει αιτήσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η ραγδαία αύξηση του αριθμού αυτών που προσφεύγουν προκαλεί έντονο προβληματισμό και το θέμα σχεδόν μονοπώλησε τη σημερινή ενημέρωση των Αρχηγών των κομμάτων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, από τις 17 Μαρτίου του 2006 μέχρι και τις 23 Μαΐου φέτος, έχουν κατατεθεί στην επιτροπή αποζημιώσεων 5002 αιτήσεις. Από αυτές διευθετήθηκαν φιλικά 390 και μετά από ακρόαση 11. Συνολικά καταβλήθηκε ως αποζημίωση το ποσό των 119εκ 292 χιλιάδων 523 στερλινών.

Το Συμβούλιο Αρχηγών αποφάσισε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το μαζικό φαινόμενο.

Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, στέλλοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στους πολίτες ότι «ήταν και είναι πάγια θέση, από τη στιγμή που ουσιαστικά ασκείται αυτή η προσφυγή στην `επιτροπή αποζημιώσεων`, δημιουργούνται σαφέστατα προβλήματα άσκησης ευρύτερης πολιτικής εθνικού συμφέροντος».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «ενημέρωσε τους Αρχηγούς για τα όσα έτυχαν, όσα μεσολάβησαν από την προηγούμενη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα».

Για το όλο ζήτημα, είπε, «αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία με τη βοήθεια συμβούλων, θα μελετήσει το όλο θέμα και στην επόμενη συνεδρία, είτε της Σύσκεψης Αρχηγών είτε του Εθνικού Συμβουλίου, θα δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το μαζικό φαινόμενο που δημιουργεί όντως σοβαρό πρόβλημα στην άσκηση πολιτικής».

Κληθείς να πει αν δόθηκαν κάποια στοιχεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης Αρχηγών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «δόθηκαν στοιχεία, αλλά περιμένουμε να δοθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία με τη σύσταση της επιτροπής, η οποία όντως θα πρέπει να μελετήσει εις βάθος το ζήτημα, γιατί φαίνεται να έχει πάρα – πάρα πολλές πτυχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιτροπή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «απλώς θα μελετήσει εις βάθος το ζήτημα και θα φέρει μπροστά στη σύσκεψη Αρχηγών και το Εθνικό Συμβούλιο όλα τα δεδομένα».

Εξάλλου, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις μαζικές προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ως δυσάρεστη εξέλιξη.
Πρόσθεσε ότι είναι αποτέλεσμα κα της παράτασης του χρόνου της λύσης του κυπριακού, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να  καταλήξουμε να μην έχουμε περιουσίες για να διαπραγματευτούμε. «Να μην υποτιμούμε τη διάσταση του θέματος», υπέδειξε.

 www.sigmalive.com
31/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin