Tuesday, April 9, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Τους τόκους του ELA θα ζητήσει η κυβέρνηση για πληρωμές

Σενάρια επί χάρτου κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών.

Αναζητεί άρον - άρον 80 εκατομμύρια για να αποφύγει τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κράτος σκοπεύει να αποταθεί για βοήθεια στην Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα να ζητήσει τα κέρδη που προέκυψαν από τόκους λόγω ELA, ύψους 230 εκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.


Οι αποκαλύψεις για τα δημόσια οικονομικά έγιναν στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το μνημόνιο με την τρόικα, καθώς και από τη Γενική λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, για τα οικονομικά του κράτους.
.sigmalive.com
9/4/13

4 comments :

  1. Η κυπριακή Βουλή ερευνά διαγραφές δανείων και μισθούς των golden boys.....Ενισχύθηκε η φρουρά του Ν. Αναστασιάδη μετά τις εναντίον του απειλές....

    Αρχισε στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής η συζήτηση για τους θεσμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση.

    Πρώτο θέμα ήταν η διερεύνηση των δανείων που δόθηκαν σε ξένα νομίσματα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειοληπτών για τους συναλλαγματικούς κινδύνους. Επίσης εξετάζονται τα δάνεια που δόθηκαν σε ανώτατα τραπεζικά στελέχη με χαριστικά επιτόκια , τα προνομιακά δάνεια και πώς αυτά διακυμάνθηκαν, καθώς και η επέκταση του δικτύου υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα.

    Εξετάζονται επίσης οι υψηλοί μισθοί και τα μπόνους στα golden boys και η προνομιακή διαγραφή δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανώσεις και εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα και σε πολιτικά πρόσωπα.

    Θέμα προς συζήτηση στην κυπριακή κυβέρνηση έγιναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόϊ ότι η τραπεζική ένωση στην ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει την σωτηρία της Κύπρου. Σύμφωνα με τους Financial Times ο ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως εάν υπήρχε ένωση τραπεζών στην Ευρώπη, αυτό που συνέβη στην Κύπρο δεν θα είχε συμβεί ποτέ.

    Την ίδια ώρα έγινε γνωστό στη Λευκωσία ότι ενισχύθηκε η φρουρά του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, μετά τα τελευταία γεγονότα και τις απειλές για τη ζωή του που δέχθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Εως τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται και ανακατατάξεις στις μυστικές υπηρεσίες και προβλέπεται να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), ενώ διορίστηκε και ο νέος διοικητής της ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=506883
    9/4/13

    ReplyDelete
  2. Δημοσίευμα/Reuters: Η Κύπρος θα βγει από την Ευρωζώνη....

    Η Κύπρος θα βγει από την Ευρωζώνη, προδικάζει ο κύριος αρθρογράφος επί οικονομικών θεμάτων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, Hugo Dixon.

    Στο σημερινό του άρθρο ο κ. Dixon σημειώνει χαρακτηριστικά πως «πλέον η Κύπρος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο...ωστόσο θα ήταν ανόητο να λησμονηθεί». Όπως γράφει «το μικρό νησί της Μεσογείου βαδίζει σταδιακά προς την έξοδο από την Ευρωζώνη».

    Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Dixon θα εξανεμίσει τελικώς τις περιουσίες, θα τροφοδοτήσει πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και θα αφήσει την Κύπρο αβοήθητη σε μια ταραγμένη περιοχή.

    Ακόμα κι έτσι, όσο περισσότερο συνεχίζονται οι έλεγχοι κεφαλαίων, τόσο θα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την επαναφορά της κυπριακής λίρας, σημειώνει ο αρθρογράφος.-
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=270242
    9/4/13

    ReplyDelete
  3. Κύπρος: 6.000 απέσυραν τις καταθέσεις τους λίγο πριν αυτές «κουρευτούν»....

    Κατάλογος με έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν ανακοινωθεί το κούρεμα των καταθέσεων, προχώρησαν σε απόσυρση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο, στάλθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

    Ο κατάλογος θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιων της Επιτροπής Θεσμών ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο η ΚΤ απέστειλε όλα τα ονόματα.

    Ο φάκελος με τον κατάλογο ανοίχτηκε το πρωί σε κλειστή συνεδρία από τον κ. Συλλούρη, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, την απογοήτευση και το θυμό του γιατί η ΚΤ δεν απέστειλε όλα τα στοιχεία, που ζητούσε η Επιτροπή και αφορούσαν τις εκροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.

    Η ΚΤ αναφέρει σε επιστολή της ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και ζητά να αναδιατυπωθεί το αίτημα για παροχή πληροφοριών. Δεν είναι βέβαιο, αν το αίτημα της Βουλής είναι συμβατό με το τραπεζικό απόρρητο, υποστηρίζει η ΚΤ.

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι στην επιστολή που στάλθηκε στην Επιτροπή επιβεβαιώθηκε ότι, όταν πάρθηκε απόφαση για στήριξε της Λαϊκής Τράπεζας για 1,8 δισ. ευρώ, δεν στάλθηκε στη Βουλή το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας, στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή.

    Τη δυσαρέσκειά του γιατί η Βουλή δεν ενημερώθηκε για το ύψος του ELA κατά την ψήφιση της ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού.

    Στην επιστολή του υποδιοικητή της ΚΤ, σημειώνεται ότι αποστέλλει τα στοιχεία των 15 πρώτων ημερών του Μαρτίου, γιατί η συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα καταλήξει στην Ερευνητική Επιτροπή πιθανόν να μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της έρευνας της.

    Αναφέρει, επίσης, ο υποδιοικητής της ΚΤ ότι η έρευνα της Αlvarez & Μarsal καθώς και της Pimco στάλθηκαν στη Bουλή, προσθέτοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου, καλώντας τους βουλευτές να την χειριστούν ως άκρως εμπιστευτική.

    Υποδεικνύεται εξάλλου ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ΚΤ για απόσυρση χρημάτων από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ουδέποτε το ΔΣ της ΚΤ είχε μπροστά του τέτοια αιτήματα.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=174978
    9/4/13

    ReplyDelete
  4. Κασουλίδης: Ή στην Κύπρου ή στο κράτος ο ELA ....

    Αν τα 9δις ευρώ που όφειλε η Λαϊκή Τράπεζα στον Μηχανισμό Επείγουσας Ρευστότητας (ELA) δεν απορροφούνταν από την Τράπεζα Κύπρου τότε θα τα φορτωνόταν το κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, το ποσό αυτό επρόκειτο για χρέος το οποίο κάποιος έπρεπε να το αναλάβει. «Αν προχωρούσε η διαδικασία εξυγίανσης και για την Τράπεζα Κύπρου όπως πίεζαν (οι δανειστές) τότε το ποσό αυτό θα κατέληγε στις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη», ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο.

    Παράλληλα χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ώστε να αλλάξει το μοντέλο που ήθελε τις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα μέσω των καταθέσεων προσφέροντας πολύ ψηλά επιτόκια με συνεπακόλουθο να εκτοξεύονται και τα δανειστικά. Αυτή η πρακτική είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρήμα στην πραγματική οικονομία και όλες οι επενδύσεις να γίνονται μέσω ψηλού δανεισμού, σημείωσε.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/41161
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin