Friday, April 12, 2013

Κύπρος: Σημαντική εξέλιξη η έγκριση του Μνημονίου. Δεν χρειάζονται πρόσθετα χρήματα, λέει η κυβέρνηση

Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup, για έγκριση τού Κυπριακού Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
«Η πολιτική επικύρωση τού προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες τής Κύπρου και των συμπολιτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επικύρωση από τα κράτη - μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας αφήνει ικανοποιημένους,» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δισ. ευρώ σε 23,5 δισ., σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλονται εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.
Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ουδεμία επιπρόσθετη ανάγκη προκύπτει πέραν εκείνων που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκτίμηση τής Κομισιόν, έχει ήδη ληφθεί υπόψη και έχει αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία τού Γιούρογκρουπ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα η προσέγγιση ότι από τα 17,5 δισ. ευρώ η Κύπρος χρειάζεται τώρα 23 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και δεν προϋποθέτουν την εξεύρεση επιπλέον πόρων.
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισεκατομμύρια θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.
  • Το ποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει και ένα μαξιλάρι -κατά την έκφρασή του- 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
.agelioforos.gr
12/4/13

2 comments :

  1. Ο Ολι Ρεν και τα... «μήλα και αχλάδια» της Κύπρου....ΓΙΑ ΤΑ 23 ΔΙΣ.....



    Μιλώντας για... φρούτα, ο Όλι Ρεν για να περιγράψει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τις διαρροές εγγράφων που αναφέρουν ότι το τελικό ύψος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου είναι στα 23 δισ. ευρώ και όχι στα 17 δισ. ευρώ όπως προβλεπόταν αρχικά.

    Ο Ρεν διευκρίνισε ότι τα 17 δισ. ευρώ είναι για τις καθαρές ανάγκες χρηματοδότησης, ενώ το νέο νούμερο, τα 23 δισ. είναι για την μεικτή χρηματοδότηση.

    Σχολιάζοντας τα πρόσφατα ρεπορτάζ, ο Ρεν, φανερά ενοχλημένος, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται αναλύσεις βάσει εγγράφων που διαρρέουν.

    «Είναι σα να συγκρίνεις μήλα με αχλάδια και να καταλήγεις με πορτοκάλια. Αυτό συμβαίνει όταν γράφεις ρεπορτάζ με βάση έγγραφα που έχουν διαρρεύσει» σημείωσε ο Ρεν.

    Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα επιστρέψει η Κύπρος στην ανάπτυξη, εντός δυο ετών, ο Ρεν ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την ακριβή ανάπτυξη που θα επιτευχθεί στην Κύπρο.

    «Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τα διαρθρωτικά κονδύλια ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να στηρίξουμε τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη... για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση» δήλωσε ο Ρεν.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113025683
    12/4/13

    ReplyDelete
  2. Europäer verweigern Zypern den Zuschlag....

    Zehn Milliarden Euro – und dann ist Schluss, zumindest fürs Erste. Das beschlossen die Euro-Finanzminister. Das Hilfsprogramm für Zypern steht, aber die Insel fühlt sich über den Tisch gezogen.

    Von Florian Eder

    Zypern soll sein Geld aus dem europäischen Rettungsfonds ESM bekommen. Die Finanzminister der Euro-Zone billigten die Vereinbarung mit dem klammen Land, nun müssen noch die nationalen Parlamente zustimmen. Aufschnüren wollten sie das Rettungspaket aber nicht noch einmal.

    Den Präsidenten Nikos Anastasiades ließen sie mit solchen Wünschen recht kühl abtropfen: Zehn Milliarden Euro bekommt das Land von den internationalen Geldgebern, davon eine Milliarde Euro vom Internationalen Währungsfonds (IWF) und neun Milliarden Euro aus dem ESM. Und nicht mehr: "Insofern gibt es da keine Überraschung", sagte Euro-Gruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem in Dublin beim Ministertreffen.

    Helfen wollen sie, auf der Nase herumtanzen lassen wollen sie sich nicht: So ist die kühle Absage der Minister an die zyprischen Wünsche zu lesen. "Es war ein langer und sehr schwieriger Prozess, diese Übereinkunft zu verhandeln", sagte EU-Währungskommissar Olli Rehn – und musste die Frage gar nicht aussprechen: Wer wollte da noch einmal von Neuem anfangen, nach zwei nächtlichen Ministersitzungen und aufreibenden Wochen dazwischen und danach?.....http://www.welt.de/wirtschaft/article115249299/Europaeer-verweigern-Zypern-den-Zuschlag.html
    12/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin