Friday, April 12, 2013

«Κίτρινη» κάρτα από Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα .... Ντράγκι: Επαφίεται στο Ε. Δ. να αποφασίσει αν παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Κ. Τ. Κ.

Κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους» σε τρία μέτωπα....
Του Νίκου Χρυσολωρά «Κίτρινη κάρτα» έδειξε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Μολονότι ο κ. Νταϊσελμπλουμ αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους» σε τρία μέτωπα:   πρώτον, να αποτρέψουν τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού στο Πρόγραμμα Προσαρμογής,  δεύτερον να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τρίτον να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα για την υπο-δόση του Μαρτίου, τα οποία αφορούν την ανδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. 


Μόνο μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της Τρόικας, συμπλήρωσε ο κ. Νταϊσελμπλουμ, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG) για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκκρεμεί η εκταμίευση 2.8 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα από την υπο-δόση του Μαρτίου και 7,2 δισεκατομμυρίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Eurogroup, συμφωνήθηκε η παράταση των ωριμάνσεων κατά 7 χρόνια στα δάνεια που έχουν λάβει η Πορτογαλία και η Ιρλανδία από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, ενώ έγινε και συζήτηση χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τελικές αποφάσεις στα δύο αυτά μέτωπα αναμένονται τον Ιούνιο, όπως συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν.
Η σημαντικότερη απόφαση του άτυπου Eurogroup πάντως ήταν η πολιτική υιοθέτηση του Κυπριακού Μνημονίου. Παρά τη σύγχυση που επικράτησε το πρωί, καθώς διέρρευσε ότι η Λευκωσία ζητάει περισσότερα χρήματα από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, η «Κ» πρώτη μετέδωσε ότι στο Eurogroup επιτεύχθηκε συμφωνία, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές με το προσχέδιο Μνημονίου που ήταν ήδη γνωστό. Το τελικό ποσό που έχει λαμβάνειν η Κύπρος υπό τη μορφή έκτακτων δανείων, είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια από την Ευρωζώνη και ένα δισεκατομμύριο από το ΔΝΤ). Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στα μέσα Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι το Μνημόνιο θα έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τις 24 Απριλίου, όπως δήλωσε ο κ. Νταϊσελμπλουμ. Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο εξωτερικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η ολοκλήρωση του ελέγχου αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση. «Καλωσορίζω την πολιτική συμφωνία επί του Μνημονίου. Πλέον είναι ανοικτός ο δρόμος για την ολοκλήρωση των νομοθετικών διαδικασιών έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, συμπληρώνοντας ότι «η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Κυπριακό λαό να υπερβεί τις δυσκολίες που διέρχεται». Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, όσοι λένε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου αυξήθηκαν στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 10 δισεκατομμύρια των δανείων δεν επαρκούν «μπερδεύουν τα μήλα με τ’ αχλάδια και βγάζουν στο τέλος πορτοκάλια». Πάντως, εμφανίστηκε αβέβαιος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας, χωρίς να αποκλείει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Μεγαλονήσου θα φτάσει το 15%! Από την πλευρά του, ο κ. Νταϊσελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου αποτελεί απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Κεντρική Τράπεζα και δεν αποτελεί απαίτηση της Τρόικας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μάλιστα τόνισε ότι τυχόν έσοδα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας του Ευρωσυστήματος (ELA). Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι οι Συνθήκες της Ε.Ε υπαγορεύουν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. 
Υπ’αυτό το πρίσμα μελετώνται, προσέθεσε, οι πρόσφατες κινήσεις της Κυπριακής κυβέρνησης και επαφίεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει αν παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
 .kathimerini.com.cy
12/4/13 
--
-

1 comment :

  1. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μάλιστα τόνισε ότι τυχόν έσοδα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας του Ευρωσυστήματος (ELA).......

    ЕЦБ: прибыль от продажи золота Кипра принадлежит нам....

    Европейские власти продолжают ставить под сомнение суверенитет Кипра. Глава ЕЦБ Марио Драги заявил, что доходы от продажи золота Кипром, которые страна рассчитывала использовать для финансирования пакета помощи, должны быть направлены ЕЦБ.

    Глава ЕЦБ в довольно жесткой форме прокомментировал попытки властей Кипра найти источники финансирования пакета помощи финансовому сектору путем продажи части золотого запаса страны.


    Речь идет о планах по продаже примерно 3/4 от общего объема золотого запаса Кипра на общую сумму в €400 млн.

    “Решение о продаже золота будет приниматься Центральным банком. Однако стоит особо подчеркнуть, что те средства, которые будут перечислены в бюджет Кипра от продажи золота, должны в первую очередь пойти на покрытие любых возможных потерь от предоставления пакета помощи Кипру со стороны ЕС”.

    Кроме того, Драги написал письмо президенту Кипра Никосу Анастасиадесу, в котором также в довольно жесткой форме призвал его “остановить нападки” на главу ЦБ Кипра Паникоса Деметриадиса со стороны депутатов кипрского парламента и членов правительства Кипра.

    В письме Драги, в частности, указал президенту Кипра на то, что “независимость центральных банков в еврозоне четко обговорена в Лиссабонском договоре. ЕЦБ будет оценивать ситуацию на Кипре именно с этой точки зрения”.
    http://www.vestifinance.ru/articles/26265
    12/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin