Saturday, March 23, 2013

Τι συμβαίνει με τα ταμεία προνοίας.....

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες 48 ώρες για το τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας που ήταν αποταμιευμένα σε Τράπεζες και ιδιαίτερα στην Λαϊκή μετά την απόφαση για αναδιάρθρωση της Τράπεζας.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ΑΚΕΛ και Οικολόγοι προσπάθησαν να περάσουν τροπολογία η οποία θα διασφάλιζε τουλάχιστον τα 270 εκατομμύρια του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας που βρίσκονται αποταμιευμένα στην Τράπεζα. Η τροπολογία δεν πέρασε αφού ούτως ή άλλως, όπως δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτησή του κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από την Τρόικα.



Αυτό που ισχύει για τα ταμεία προνοίας είναι ότι δεν διασφαλίζονται ούτε καν οι 100.000 ευρώ όπως ισχύει για τους καταθέτες. Ο στόχος πλέον της Κυβέρνησης είναι να πείσει την Τρόικα να κάνει τα «στραβά μάτια», ώστε να επιβληθεί ένα ειδικό τέλος ύψους 1% επί των καταθέσεων των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων για να σωθούν τα ταμεία προνοίας.

Σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθούσαν πολλές, κυρίως μικρομεσαίες, επιχειρήσεις επένδυαν τα υπόλοιπα των ταμείων προνοίας αποκλειστικά σε καταθέσεις της τράπεζας με την οποία συνεργαζόταν. Υπάρχουν, δηλαδή, περιπτώσεις ταμείων προνοίας εταιριών με προσωπικό 10 έως 20 ατόμων τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και αν δεν πεισθεί η Τρόικα να γίνει ειδικός χειρισμός δεν πρόκειται να σώσουν τίποτα από τα ποσά που έχουν αποταμιευθεί.

.sigmalive.com
23/3/13
-
-

16 comments :

  1. Αναστασιάδης - Σαρρής στις Βρυξέλλες....ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP.....
    -
    Στις Βρυξέλλες σήμερα Σάββατο μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή προκειμένου να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κοινοτικές αρχές.
    Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει στο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη φορολόγηση όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με ποσοστό πάνω από 10%, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Λαϊκής Τράπεζας.
    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το συμβούλιο του Eurogroup θα συγκληθεί εκτάκτως την Κυριακή για το κυπριακό πακέτο στήριξης.

    Εν τω μεταξύ, η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής υπερψήφισε αργά το βράδυ το νομοσχέδιο για την δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου του φυσικού πλούτου της Κύπρου και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των συναλλαγών, ώστε να αποφευχθεί τεράστια εκροή καταθέσεων.
    O νόμος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
    Τελευταίο ψηφίστηκε το κρίσιμο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Τραπεζών, μετά από έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές και αφού το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.
    Το νομοσχέδιο αφορά ιδιαίτερα την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα.
    Πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσωση της Τράπεζας Κύπρου με συνεισφορά 20 - 25% των καταθετών της, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
    Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».
    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, ένω η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».
    Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακων τραπεζων στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
    Oκ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλο δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».
    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου 270 εκατ. ευρώ.
    .imerisia.gr
    23/3/13

    ReplyDelete
  2. Ταμείο Αλληλεγγύης και... Ανάπτυξης.....Αποδεκτό το Ταμείο ως θεσμός από πλευράς Eurogroup....

    Βρυξέλλες:
    Αποδεκτό έγινε το Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός από πλευράς του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης δηλαδή δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

    Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και εισφορές που θα γίνονται ακόμη και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα.

    Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει επακριβώς ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται στο ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να περιληφθούν ταμεία προνοίας.

    Εκτάκτως Eurogroup την Κυριακή

    Στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε ότι αύριο το απόγευμα θα συνέλθουν εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

    Την έντονη φημολογία που κυκλοφορούσε από χθες επιβεβαίωσαν πηγές της Ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuter.

    Εξάλλου λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέβαλαν την επίσκεψή τους στο Τόκιο για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/138043/tameio-allilengyis-kai-anaptyxis#sthash.0RTgD9bi.dpuf
    23/3/13

    ReplyDelete
  3. Μελετάται αναβολή του Eurogroup....

    Μετάθεση της συνεδρίασης του Eurogroup για τη Δευτέρα μελετούν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να έχει συμφωνηθεί το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου και να εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο από την Κυπριακή Βουλή.

    Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι φαίνονται να αποδέχονται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός αλλά θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.....http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352575
    23/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκτάκτως αύριο Κυριακή στις 19:00 το Eurpogroup....

      Σύμφωνα με μήνυμα του Προέδρου του Εurogroup κ. Nτάϊσελμπλουμ που αναρτήθηκε στο twitter πριν λίγα μόνο λεπτά, τελικά το Eurogroup θα συνέλθει εκτάκτως αύριο Κυριακή 24 Μαρτίου και στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

      http://www.zougla.gr/kosmos/article/avrio-stis-1900-to-eurpogroup
      23/3/13

      Delete
  4. Αρπάζουν από το Νότο για να σωθεί ο Βορράς λέει ο Π. Καμμένος.....

    Για «οργανωμένο ρήμαγμα των καταθέσεων από την Κύπρο με στόχο την αρπαγή του πλούτου της Νότιας Ευρώπης για να σωθεί ο Βορράς», κάνει ο λόγο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
    «Στις ΗΠΑ, το 2008 στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χρεοκόπησαν τράπεζες, όπως η Citigroup, των οποίων το μέγεθος ήταν παραπλήσιο με το μέγεθος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όμως κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα δολάριο κατάθεσης. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σήμερα στην Ευρωζώνη των ακραίων νεοφιλελεύθερων, άρχισε το οργανωμένο ρήμαγμα των καταθέσεων από την Κύπρο με πρόσχημα ένα αμελητέο μέγεθος, όπως είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με στόχο την αρπαγή του πλούτου της Νότιας Ευρώπης για να σωθεί ο Βορράς», τόνισε ο κ. Καμμένος.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172830
    23/3/13

    ReplyDelete
  5. Κύπρος : Πορεία τραπεζικών υπαλλήλων προς το προεδρικό μέγαρο....

    Πορεία από τα γραφεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) προς το προεδρικό μέγαρο πραγματοποιούν εκατοντάδες τραπεζικοί υπάλληλοι, όχι μόνο της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και άλλων τραπεζών.
    Η τροχαία προβαίνει σε κλείσιμο δρόμων λόγω της πορείας, στην οποία συμμετέχει πλήθος κόσμου.
    Τις προηγούμενες δύο ημέρες, εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα προέβαιναν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά κυρίως την αναδιάρθρωση των τραπεζών, διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των ταμείων προνοίας και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοϊζος Χατζηκωστής
    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα : «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία προνοίας», «Τα φάγανε αυτοί, πληρώνουμε εμείς», «Ντροπή, ντροπή, ανάξιοι πολιτικοί», «Δημητριάδη παραιτήσου εσύ και οι σύμβουλοί σου» και «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία πρόνοιας και τις θέσεις εργασίας».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172838
    23/3/13

    ReplyDelete
  6. Έντονες οι προσπάθειες, ελπίδα για αποτέλεσμα σύντομα, λέει ο Πρόεδρος...Ανάρτησή του στο twitter....

    Λευκωσία: Έντονες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter πριν από λίγο, ενώ εκφράζει ταυτόχρονα την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα σύντομα.

    «Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες».

    «Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα», αναφέρει καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/138086/entones-oi-prospatheies-elpida-gia-apotelesma-syntoma-leei-o-proedros#sthash.Q4S3oQa5.dpuf
    23/3/13

    ReplyDelete
  7. 20:50

    Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος:....
    « Εγκληματική η συμφωνία για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Ο Βγενόπουλος και η παρέα του κρατάνε όλες τις καταθέσεις και ξεγράψανε τα δάνεια τους. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου»
    ----------
    20:44

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία την Τρίτη, εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν διαφυλάσσουν τις θέσεις εργασίας και τα ταμεία προνοίας, άφησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία από τα Γραφεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), στο Προεδρικό μέγαρο και τέλος στη Βουλή, κάνοντας στάση στο Υπουργείο Οικονομικών. Ανανέωσαν το ραντεβού τους έξω από τη Βουλή όταν το νομοθετικό σώμα θα κληθεί να ψηφίσει την ενδεχόμενη συμφωνία Κύπρου – Τρόικας ή και Eurogroup καλώντας όλους τους πολίτες να ενώσουν μαζί τους τη φωνή τους και ενωμένοι να διεκδικήσουν διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους.

    Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, ωστόσο τα συνθήματα ήταν καυστικά. Ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα ή και φώναζαν συνθήματα όπως: «Την Τρίτη μαζί, ή όλοι ή κανείς», «ξυπνάτε – ξυπνάτε το τόπο ξεπουλάνε», «ντροπή – ντροπή, να ανάξιοι πολιτικοί». Επίσης ακούστηκαν συνθήματα όπως : «Ντροπή – Ντροπή να πάνε φυλακή», «τα φάγανε αυτοί πληρώνουμε εμείς», «τα ταμεία προνοίας ανήκουν στα παιδιά μας».

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352560
    23/3/13

    ReplyDelete
  8. Συμφωνία Τρόικα – Κύπρου: Κούρεμα 20% στην Τράπεζα Κύπρου, 4% στις άλλες τράπεζες....σύμφωνα με το Reuters.....

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου θα υποστούν κούρεμα καταθέσεων 20% για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

    Κούρεμα καταθέσεων θα υποστούν και οι καταθέσεις πάνω από 100.000 σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα, κατά 4%.

    Οι εξελίξεις ανατρέπονται συνεχώς και ενδέχεται η εν λόγω συμφωνία που επικαλείται το Reuters να μην είναι οριστική.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, το κούρεμα 4% σε όλα τα άλλα τραπεζικά ίδρυματα δεν μπορεί να ισχύσει λόγω νομοθετικών κωλυμάτων.

    Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

    Το Eurogroup έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο στις 19.00 στις Βρυξέλλες με μοναδικό θέμα συζήτησης το ζήτημα της Κύπρου. Αυτήν την είδηση διαμήνυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, πρέπει η δανειακή σύμβαση της Κύπρου να οριστικοποιηθεί στο αυριανό Eurogroup.

    http://www.onlycy.com/309454-
    23/3/13

    ReplyDelete
  9. Δεν υπάρχει ιδεώδης λύση για την Κύπρο, μόνο σκληρές επιλογές, δηλώνει ο Ρεν....Γραπτή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου...

    Βρυξέλλες: Η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ δύσκολο βραχυπρόθεσμο μέλλον και πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει ιδεώδης λύση, δήλωσε το Σάββατο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά για την επίτευξη λύσης που θα βοηθήσει την Κύπρο και ότι είναι απαραίτητο οι Υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή το βράδυ για ένα πακέτο διάσωσης.

    «Δυστυχώς, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν πλέον ιδεώδεις λύσεις», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Σήμερα, καταλήγει, «υπάρχουν πλέον μόνο σκληρές επιλογές».

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/138090/den-yparchei-ideodis-lysi-gia-tin-kypro-mono-sklires-epiloges-dilonei-o-ren#sthash.6KebhBO9.dpuf
    23/3/13

    ReplyDelete
  10. «Κεραυνοί» Νικόλα Παπαδόπουλου κατά Διοικητή....

    Αιχμές εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη αφήνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε λάβρος και εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου, τονίζοντας ότι ο κόσμος την Λαϊκής ανάλαβε τα χρέη του και αυτός απολαμβάνει το 100% των καταθέσεων του. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό το αποτέλεσμα έφεραν οι λάθος χειρισμοί του Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας, ο οποίος χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με κανέναν, έκανε δηλώσεις περί χρεοκοπίας της Λαϊκής, την στιγμή που η Κυβέρνηση επιχειρούσε διάσωση και των δύο τραπεζών.

    Ο κ. Παπαδόπολους επεσήμανε μάλιστα ότι αν δεν γινόταν αυτό το λάθος από τον κ. Δημητριάδη, για την Λαϊκή θα μπορούσε να ακολουθηθεί η ίδια συνταγή όπως και με την Τράπεζα Κύπρου.

    Γι αυτό και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας έρευνας γύρω από τις αποφάσεις και τις κινήσεις του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει α αποδοθούν ελπίδες και για τα τραγικά λάθη σε πολιτικό επίπεδο, από το 2011, οπότε και η Κύπρος βγήκε από τις αγορές χωρίς να ζητήσει βοήθεια, μέχρι και σήμερα.

    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών ανέφερε πως με τα μέτρα που λαμβάνονται η Κύπρος θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της, με εχέγγυο τον φυσικό της πλούτο. «Πρέπει να αντιληφθούμε», πρόσθεσε, «πως δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί για να μας σώσουν, πρέπει μέσα από τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας να εδραιώσουμε γερές για την κυπριακή οικονομία στο μέλλον, χωρίς τα λάθη και τις σαθρές υποδομές που υπήρχαν μέχρι σήμερα στα θεμέλια της».

    Ωστόσο, υπέδειξε, πως μας περιμένουν δύσκολα το επόμενο διάστημα.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36775
    23/3/13

    ReplyDelete
  11. Η Τρόικα προβάλλει κάθε μισή ώρα νέες απαιτήσεις!!!.....

    Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα, δήλωσε πριν από λίγο στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Ο ίδιος αξιωματούχος, απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό κοινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών και της τρόικας. Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι αυτή την ώρα.

    Επισημαίνεται ότι, πριν περίπου μία ώρα το Reuters έκανε λόγο για τελική συμφωνία!

    http://www.onlycy.com/309491-δρακουλέσκου-προβάλλει-μισή-ώρα-νέες-apa
    23/3/13

    ReplyDelete
  12. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας....

    Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ.

    Η ηγεσία της ΕΤΥΚ “θέλοντας να καθησυχάσει τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους της Λαϊκής Τράπεζας”, σημειώνει ότι σε χθεσινή συνάντηση αλλά και σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε τη διαβεβαίωση του, όπως αυτή περιλήφθηκε στο τελευταίο διάγγελμα του, ότι τα Ταμεία Προνοίας θα διασφαλισθούν.

    Σήμερα, προστίθεται, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ ότι θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό το θέμα.

    “Επίσης μας διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται Νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Πιστώνουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με καλή πίστη και διάθεση, γι’ αυτό και θα αναμένουμε την υλοποίηση των υποσχέσεων / δεσμεύσεων του” καταλήγει η ανακοίνωση.

    http://www.onlycy.com/311595-ετοιμάζεται-νομοσχέδιο-για-τα-ταμεία
    28/3/13

    ReplyDelete
  13. Ομήρου: Ρύθμιση διαφύλαξης των Ταμείων Προνοίας τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι αύριο....

    Να ρυθμίσει μέχρι αύριο το θέμα της διαφύλαξης της ακεραιότητας των Ταμείων Προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, καλεί την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σε γραπτή δήλωσή του, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΔΕΚ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση μέσω της Βουλής.

    «Τα ταμεία Προνοίας και Συντάξεων αποτελούν ιερή και απαραβίαστη περιουσία των εργαζομένων σε κάθε σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος και σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ομήρου.

    Η διατήρηση σε εκκρεμότητα, προσθέτει, «μιας διαδικασίας καταλήστευσης και λεηλασίας των Ταμείων Προνοίας των τραπεζοϋπαλλήλων στα πλαίσια της εξυγίανσης των τραπεζών, συνιστά ανεπίτρεπτη συμπεριφορά εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης».
    Συνεχίζοντας, ο κ. Ομήρου καλεί «την Κυβέρνηση το αργότερο μέχρι αύριο να ρυθμίσει το θέμα της διαφύλαξης της ακεραιότητας των Ταμείων Προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων. Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΔΕΚ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του θέματος μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων».

    Τέλος, διαβεβαιώνει «τους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι θα σταθούμε δίπλα τους μέχρι τέλους για τη διασφάλιση του αναπαλλοτρίωτου των Ταμείων Προνοίας τους».

    http://www.onlycy.com/314409-ομήρου-ρύθμιση-διαφύλαξης-ταμείων-πρ
    3/4/13

    ReplyDelete
  14. Καταθέσεις του Ταμείου Συντάξεων ΑΗΚ χάνονται στη Λαϊκή και κουρεύονται στην Τράπεζα Κύπρου....


    Οι καταθέσεις €27εκ. του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ στη Λαϊκή Τράπεζα παραμένουν στην «κακή» τράπεζα και χάνονται, ενώ τα €15εκ. της Τράπεζας Κύπρου κουρεύονται, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, προς τα μέλη τους.

    Όπως αναφέρεται αυτό προκύπτει από χθεσινή ενημέρωση που είχαν οι συντεχνίες από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της ΑΗΚ, παρόντος του Συμβούλου της Διαχειριστικής του Ταμείου Συντάξεων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «την ίδια ώρα που το Κράτος στηρίχθηκε στα Ταμεία Συντάξεων των Ημικρατικών Οργανισμών για να μην καταρρεύσει, τώρα παρουσιάζεται ανάλγητο και αχάριστο να προστατεύσει τον κόπο και τα λεφτά των εργαζομένων / συνταξιούχων και προχωρεί ακόμα και επεξεργάζεται μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος των Οργανισμών κοινής ωφελείας».

    «Καλούμε την Πολιτεία και ιδιαίτερα το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όπως και στις περιπτώσεις άλλων Ταμείων και Οργανισμών για τα οποία προέβησαν σε διευθετήσεις διάσωσής τους με διατάγματα, να πράξουν άμεσα το ίδιο και για τα υπόλοιπα Ταμεία Συντάξεων και Προνοίας που επηρεάζονται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    «Ενώνουμε τη φωνή μας και συμπαρατασσόμαστε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που επηρεάζονται τα Ταμεία τους. Πρέπει να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με τον κόπο των εργαζομένων και τα λεφτά των συνταξιούχων, για ένα καλύτερο αύριο και να ενεργούν επιλεκτικά, διότι η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι σκληρή και δυναμική», καταλήγει η ανακοίνωση.

    http://www.onlycy.com/314577-καταθέσεις-του-ταμείου-συντάξεων-αηκ
    4/4/13

    ReplyDelete
  15. Σκέψεις για κρατικές εγγυήσεις σε απώλειες των ταμείων προνοίας στις δύο τράπεζες, συζήτησαν ΥΠΟΙΚ και ΠΕΟ....

    Ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο θα εγγυηθεί το κράτος κάποιες πιθανές απώλειες που θα υποστούν τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, που βρίσκονται στις δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με την ηγεσία της ΠΕΟ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΓΓ της Οργάνωσης Πάμπης Κυρίτσης.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, η οποία είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων και για να ενημερωθεί η Συντεχνία για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι “γίνονται σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εγγυηθεί το κράτος κάποια υπόλοιπα”, αλλά “δεν είναι ολοκληρωμένες αυτές οι σκέψεις”.

    “Κάποιες πιθανές απώλειες θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να τις εγγυηθεί το κράτος και να τις διασφαλίσει ο κρατικός προϋπολογισμός”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η ουσία είναι ότι ο ασφαλισμένος στο ταμείο προνοίας δεν θα πρέπει να χάσει τις αποταμιεύσεις του”.

    “Έχουμε πει και εμείς τις δικές μας εισηγήσεις. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να σκεφτεί τις εισηγήσεις μας και όσο το δυνατό γρηγορότερα να υπάρξει κατάληξη”, πρόσθεσε.

    Επιμένουμε ότι οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας στις δύο τράπεζες δεν είναι καταθέσεις που ανήκουν σε ένα νομικό πρόσωπο γενικά, αλλά καταθέσεις που ανήκουν στο καθένα μέλος το οποίο έχουν επενδύσει εκεί την αποταμίευση για τα γηρατειά τους

    Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πρόνοια να διασφαλιστούν τα ταμεία αυτών των ανθρώπων γιατί είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

    Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν με τον Υπουργό “κάποιες σκέψεις σε καλό δρόμο” και “αν εισακουστούν οι εισηγήσεις που κάναμε για να βελτιωθούν αυτές οι σκέψεις ίσως να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να μας ικανοποιεί”.

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι τα ταμεία θα πρέπει να απεγκλωβιστούν σίγουρα από τη Λαϊκή γιατί διαφορετικά “θα ήταν καταστροφή να υποστούν τα ταμεία την ίδια μεταχείριση που θα υποστούν οι υπόλοιπες καταθέσεις που έχουν περάσει στην κακή Λαϊκή Τράπεζα”.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε, “δεν είμαστε ικανοποιημένοι να τύχουν τα ταμεία της μεταχείρισης που θα τύχουν όλες οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου γιατί εκεί θα υπάρξει μια σοβαρή απώλεια”.

    “Επιμένουμε ότι ιδιαίτερα για τα ταμεία προνοίας που είναι για ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που εργάζονται στις οικοδομές και τα ταμεία προνοίας τους προορίζονται να τους στηρίξουν στην αφυπηρέτησή τους και στα γηρατειά τους, οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να υποστούν ζημιά”, είπε ο κ. Κυρίτσης........http://www.onlycy.com/314866-σκέψεις-για-κρατικές-εγγυήσεις-σε-απώ
    4/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin