Saturday, March 23, 2013

Κίνδυνος για αργό θάνατο της Κύπρο....Κατήφορος χωρίς τέλος για την οικονομία και πλήρης αποδυνάμωση στο γεωπολιτικό παιχνίδι

To νομοσχέδιο για τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που ψηφίστηκε στόχο έχει να αποτρέψει την φυγή, δηλαδή το λεγόμενο bank run και να κρατήσει τα διαθέσιμα μέσα στις κυπριακές τράπεζες. Αυτό όμως θα εγκλωβίσει τα κεφάλαια εντός των αναξιόπιστων, μετά από τις εξελίξεις τραπεζών για αγορές, επενδυτές και επιχειρήσεις, μπλοκάροντάς τα επί μακρό και άγνωστο για πόσο μεγάλο διάστημα.
Κατά τον τρόπο αυτό οι κυπριακές τράπεζες θα αδρανοποιηθούν και πολύ δύσκολα θα μπορούν να εκτελέσουν τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, δηλαδή να ανατροφοδοτούν την οικονομία. Η απειλή μιας βαθιάς ύφεσης από πλήρη έλλειψη ρευστότητας αλλά και από τα επερχόμενα συμπληρωματικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσει σε οδυνηρή συρρίκνωση το κυπριακό ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή τα εργαλεία ανάκαμψης δεν υφίστανται ενώ η εμπιστοσύνη που έχει κλονισθεί δεν πρόκειται να αποκατασταθεί.



Τα μέτρα ελέγχου που παγώνουν τους λογαριασμούς ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών στην Κύπρο περιλαμβάνουν από δεσμεύσεις λογαριασμών με υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης καταθέσεων προθεσμίας μέχρι περιορισμούς στην διακίνηση για πληρωμές και μεταφορές. Κατά τον τρόπο αυτόν τα ελληνικά κεφάλαια στην Κύπρο παγώνουν και μένουν παγιδευμένα και αδρανή σε μια οικονομία,για την οποία το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδείνωση.

Με μαθηματική ακρίβεια το πακέτο μέτρων όπως θα εκτελεστεί αποδυναμώνει πλήρως την κυπριακή οικονομία η οποία χάνει κάθε διαπραγματευτικό ατού και κινδυνεύει πια να γίνει έρμαιο των γεωπολιτικών δυνάμεων, που θα αναμετρηθούν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Στα πλαίσια αυτά ο πρώην υπουργός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λιέλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνομιλήσει με την Τουρκία για το φυσικό αέριο, ρίχνοντας γέφυρα στην εξομάλυνση της σχέσης με την Τουρκια.

Δυο στοιχεία επίσης αποτιμούν την δραματική ανατροπή των δεδομένων για τις ΑΟΖ της ΝΑ Μεσογείου. Η δημοσιοποίηση των απόψεων Τούρκων αναλυτών, ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία αλλά και οι τηλεφωνικές συνομιλίες Νετανιάχου-Ερτνογάν, που μετέδωσε το Ρόιτερς κατά την αποχώρηση του προέδρου Ομπάμα από το Τελ Αβίβ.

 .protothema.gr
23/3/13

4 comments :

  1. Guardian: Έρχονται Βρετανοί οικονομολόγοι στην Κύπρο....

    Η Βρετανία απέστειλε στην Κύπρο ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να παράσχουν συμβουλές για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος του νησιού, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έφτασε στην Κύπρο, μετά από αποδοχή της κυπριακής Κυβέρνησης της προσφοράς των Βρετανών για τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία του τόπου.

    Επικεφαλής της ομάδας, ο Tom Scholar, υψηλών περγαμηνών οικονομολόγος, ο οποίος είναι ο δεύτερος τη τάξει μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και ειδικός στα δημόσια , οικονομικά και διεθνή ζητήματα

    http://www.sigmalive.com/news/local/36648
    23/3/13


    Cyprus crisis: UK experts fly out to advise on bailout

    Officials led by Treasury mandarin Tom Scholar visit island after Nicosia government accepts offer of 'technical assistance'.....http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/22/cyprus-crisis-uk-experts-advise-bailout
    23/3/13

    ReplyDelete
  2. Κύπρος: Καταιγίδα περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.....

    Σωρεία περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων θα μπορεί να εφαρμόσει από την Τρίτη το κράτος στις τράπεζες, μετά την ομόφωνη ψήφιση ψες του σχετικού νομοσχεδίου, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο ενεργοποιείται σε «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας» και μετά από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ.

    Τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν περιλαμβάνουν τα εξής:

    (α) περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών,
    (β) απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας,
    (γ) υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν,
    (δ) απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών,
    (ε) μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας,
    (στ) απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά,
    (ζ) περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών,
    (η) απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών,
    (θ) περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος,
    (ι) περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
    (ια) περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών,
    (ιβ) οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας:

    Τα περιοριστικά μέτρα που αναφέρονται στο εδάφιο επιβάλλονται με διάταγμα του Υπουργού ή, κατά περίπτωση, με οδηγία του Διοικητή, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

    Μπορούν να επιβληθούν και σε υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό.

    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1757823
    23/3/13

    ReplyDelete
  3. Mε αεροπλάνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης....

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να στείλει αεροσκάφος του στην Κύπρο για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων για την αυριανή έκτακτη σύνοδο του Εurogroup, στην οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

    Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου την έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης που έχει η τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Εξάλλου, από την πλευρά του Εurogroup, ως προϋπόθεση για τη συμφωνία τίθεται η ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Βουλή θα συνέλθει σήμερα.

    http://www.zougla.gr/kosmos/article/me-aeroplano-tou-evropaikou-simvouliou-stis-vrikseles-o-anastasiadis
    23/3/13

    ReplyDelete
  4. ‘Merkel playing hardball, going to drive Cyprus issue into ground’....

    The timing of the Cyprus crisis is of utmost importance, as in fact, it means a lot for the government of Angela Merkel, who may virtually keep her post by keeping the island afloat financially, RT news editor Ivor Crotty pointed out.

    RT: So what held it all up? Why couldn't they reach a deal?

    Ivor Crotty: This goes back to the EU-Russia summit last year when the Eurocrats basically told Russia that Cyprus would be their problem to solve. Russians had a look at it and said, “No, not really, we think it’s a eurozone problem”, but they had stamped two-and-a-half billion (USD) to keep the island float. So timing is crucial here. A change of government in Cyprus last year delayed any possibility for a resolution, but it crucially brought any chance of a deal into the German election cycle, which is taking place in September this year. And this is why Merkel is playing hardball: she needs votes. And the SPDR opposition have identified Cyprus as a wage issue. Her uncompromising stance which is backed the raid on privately-held deposits in Cyprus forced the Cypriots to go to Moscow looking for help.

    RT: But I thought it was some sort of EU limit of money which Cyprus can borrow from now – inside the EU, anyway.

    IC: At this stage the Cypriots are pretty much ready to talk to anybody. The Russia-Cyprus connections are well-known, but it’s not that Russia is the only one.

    RT: If they've been talking for a year, why is it taking so long to reach some kind of deal?

    IC: Again, this comes back to the change of government inside Cyprus last year, that it wasn’t possible for them to make a deal while the political transition was going on. Right now, the Russians are looking at the situation, and basically sent the Cypriot ministers packing with their bags empty for two reasons: firstly, specifically, is that this is a eurozone problem. Russians aren’t going to get involved in what is ostensibly an internal eurozone contagion issue. But secondly, they don’t think that Cyprus has hit rock bottom yet. Merkel is playing hardball now, and she’s going to drive that issue into the ground, and nobody – not the Russians, nor the Chinese – aren’t going to touch it until Merkel’s game has reached its zenith.

    RT: That carrot was being dangled to Russia yesterday about Cyprus’s gas reserves – Russia wasn’t interested?

    IC: There’s a couple of interests here. Cyprus has been confirmed to be nowhere near filling that debt hole, so it looks like it’s going to be a very long weekend at the holds of Brussels in Berlin.

    http://rt.com/op-edge/merkel-hardball-cyprus-issue-718/
    23/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin