Saturday, March 9, 2013

Κύπρος προς ΟΗΕ: «Πρώτα η οικονομία και μετά το Κυπριακό»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Να μην επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιθυμεί η κυπριακή κυβέρνηση.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις συναντήσεις που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί με το διεθνή οργανισμό για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, το οποίο και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε στον Μπαν Γκι-μουν ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και ότι δεν θα ήταν πρόσφορη η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Το μήνυμα μετέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε επίσης ότι υπογράμμισε στο συνομιλητή του πως στο διάστημα αυτό όμως θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό αν προωθούνταν συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος για την έναρξη της διαδικασίας. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσε να υποκαταστήσει την προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας από τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν αφορούν την κατοχική δύναμη και συνίστανται στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού, την αποχώρηση των εποίκων και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα οποία ως θέμα αρχής δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε κατά απόλυτο τρόπο ότι τυχόν οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο προς την τουρκική πλευρά ώστε να τηρήσει εποικοδομητική στάση για την κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Τέλος, επισήμανε ότι προτάσεις για τυχόν οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εκτός συζήτησης.
Προερχόμενος από την Ουάσιγκτον, όπου είχε αρκετές συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου, του ΔΝΤ και του εβραϊκού λόμπι, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τη διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σουζάνα Μαλκόρα. Ακολούθως, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και παρακάθισε σε δείπνο σε κυπριακό εστιατόριο στην Αστόρια, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Ο κ. Νεοφύτου, -όπως ο ίδιος τόνισε- κατά τις συναντήσεις του μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί με τον ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Κατά την ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απεκάλυψε ότι μέσα στις πρώτες επισκέψεις που σχεδιάζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε ότι "δυστυχώς, οι θέσεις τους είναι σκληρές για την Κύπρο και επιμένουν σε κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων", όπως είπε, προσθέτοντας ότι "σας διαβεβαιώνω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να δεχτεί όρους που πλήττουν τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας".
Μιλώντας για τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είπε ότι "η Κύπρος αποτελεί τη μοναδική έξοδο του Ισραήλ για την Ευρώπη και είναι συμφέρον του Ισραήλ να παραμείνει η Κύπρος ελληνική", όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι "η μισαλλοδοξία και ο αυταρχισμός της Τουρκίας έφεραν το κράτος του Ισραήλ πιο κοντά σ' εμάς", ενώ σημείωσε ότι έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων για την αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στη Λευκωσία σε πρεσβεία. Τέλος, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τους ομογενείς για την "ανιδιοτελή προσφορά" τους και την "τεράστιας σημασίας" στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο και στον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, μέχρι την τελική δικαίωση.
Πριν την ομιλία του, απηύθυναν χαιρετισμούς ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ν. Αιμιλίου, η γενική πρόξενος Κ. Σοφιανού, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γ. Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φ. Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Η. Τσεκερίδης και ο πρόεδρος της ΚΟΑ Π. Παπανικολάου.
.ethnos.gr
9/3/13

10 comments :

  1. Σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων απόψε στο Προεδρικό....Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει λακωνικά ότι η σύσκεψη γίνεται με θέμα την οικονομία....

    Σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων υπό την Προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιείται στις 8.30 απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό το φως των εξελίξεων με τις επαφές της Τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει λακωνικά ότι η σύσκεψη γίνεται με θέμα την οικονομία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος αναχωρεί για την Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα.

    Σήμερα η Τρόικα συνεχίζει τις επαφές της στην Κεντρική Τράπεζα όπου χθες σε συνάντηση με τον Διοικητή, το ΔΝΤ φέρεται να απέρριψε το ακραίο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco, δηλαδή τα €8,86 δις, ως πολύ αισιόδοξο.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=125702
    9/3/13

    ReplyDelete
  2. Μαραθώνιος συσκέψεων στη Λευκωσία για την οικονομία....

    Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση εξετάστηκαν, σήμερα, σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν πλήρως για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».
    Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η δήλωση του «είναι απλή και λιτή, όπως αρμόζει στο κλίμα των ημερών».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε άλλης μια σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η ομάδα των τεχνοκρατών που διαπραγματεύεται με την Τρόικα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης και τα μέλη του ίδιου Συμβουλίου.

    Το πρωί του Σαββάτου, δεκαμελής αντιπροσωπεία της Τρόικας και διευθυντικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας για τον ιδιωτικό οίκο, που θα αναλάβει να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες «περί ξεπλύματος 'μαύρου' χρήματος».

    Από τη σύσκεψη αυτήν απουσίασε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναχώρησε από την Κύπρο, αλλά πρόκειται να επιστρέψει πολύ σύντομα.

    Τα χρονοδιαγράμματα θεωρούνται ιδιαίτερα στενά, αφού απομένουν μόνο λίγες μέρες για την επίτευξη συμφωνίας. Η τρόικα ασκεί σημειωτέον πίεση, να ετοιμασθούν νέα οργανογράμματα από τις Τράπεζες, τα οποία να προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους, ακόμα και των διευθυντικών στελεχών των οποίων οι αποδοχές είναι υψηλότερες.

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=216433&catID=4
    10/3/13

    ReplyDelete
  3. «Αναμένεται η ανάλογη αλληλεγγύη από την Ελλάδα»....

    Στην κρισιμότερη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Τρόικας. Σε σύγκλιση απόψεων κατέληξαν Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και Υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, μεταξύ Διοικητή, Υποδιοικητή, Υπουργού Οικονομικών και τεχνοκρατικής ομάδας που διαπραγματεύεται με την Τρόικα, σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» της κυπριακής πλευράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΤΚ αναμένει από την Ελλάδα να επιδείξει την ανάλογη αλληλεγγύη που επέδειξε η Κύπρος όταν συναίνεσε στο Ελληνικό κούρεμα.

    Μεταξύ άλλων, η Κύπρος αποκλείει το κούρεμα καταθέσεων.

    Ζητά επίσης, πέραν του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου, ο έλεγχος για το ξέπλυμα να διενεργηθεί σε συντονισμό με τον διεθνή οργανισμό του συμβουλίου της Ευρώπης, που ασχολείται με θέματα ξεπλύματος, Μάνιβαλ και την Κεντρική

    Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεννόηση με την τρόικα, επεξεργάζονται τη μορφή που θα έχει ο τραπεζικός τομείς μετά την αναδιάρθρωση του.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θεωρείται δεδομένο ότι ο τραπεζικός τομέας θα σμικρυνθεί αλλά το θέμα που εξετάζεται είναι πόσο και με ποιους ρυθμούς.

    Η Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να γίνει σμικρυνση κατά 20% με χρονικό ορίζοντα τα τρία χρόνια ενώ η τρόικα ζητά να γίνει άμεσα. Η προσπάθειες της Κεντρικής εστιάζονται στο να πείσουν την τρόικα να δεχθεί την σταδιακή σμικρυνση.

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι αναμένεται η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το αν θα αναλάβει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Η ΚΤΚ σύμφωνα με τις πληροφορίες, έθεσε ενώπιον της ελληνικής πλευράς το ζήτημα, στηρίζοντας το στο γεγονός ότι η Κύπρος συναίνεσε στο κούρεμα για να βοηθήσει την Ελλάδα. «Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τα χρήματα και μπορεί να βοηθήσει, αναμένεται ότι θα υπάρξει η ανάλογη αλληλεγγύη», δήλωσε στο Sigmalive αρμόδια πηγή της Κεντρικής.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/34260
    9/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κρίση, Κυπριακό και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά- Αναστασιάδη....Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό των Κυπρίων τόνισε ο Πρωθυπουργός....

      Κυπριακό, ΑΟΖ και οικονομική κρίση ήταν τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκαν κατά την πρώτη τους επίσημη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς και ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας για τα θέματα της ΑΟΖ, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κύπριου προέδρου στο εξωτερικό και, ως είθισται, ο πρώτος σταθμός είναι η Αθήνα.

      Ο Αντώνης Σαμαράς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην θητεία του Νίκου Αναστασιάδη. Ο έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τον νέο πρόεδρο της Κύπρου και τόνισε ότι η Αθήνα θα στέκεται πάντα αρωγός στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού για «τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημά μας».

      Πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κοινοτικό κεκτημένο.

      Συμπλήρωσε πως η νέα κυπριακή ηγεσία δεν έχει το μαγικό ραβδί για την εξεύρεση λύσης και ότι όλα θα κριθούν από την στάση τουρκοκυπριακής πλευράς.

      Αναφορικά με την οικονομική κρίση που βιώνουν και οι δύο χώρες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για καλύτερη εκπροσώπηση στην ΕΕ και επισήμανε ότι οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν και την Ελλάδα.

      Ακόμη έκανε αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας πόσο σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αποτελεί ο φυσικός πλούτος, ενώ επανέλαβε ότι είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου ο καθορισμός της ΑΟΖ.

      Επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα αποθέματα είναι και ευρωπαϊκά.

      Το θέμα πρέπει να προωθηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους, είπε ο κ. Σαμαράς εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου.

      Ο ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά τελικά θα βγει ενισχυμένος και με αυξημένο ρόλο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

      Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

      «Σίγουρα ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και χειρότερα και σταθήκαμε όρθιοι» είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας.

      «Η μεγαλύτερη καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα, γιατί έχουμε πείσμα, ελληνικό πείσμα» σημείωσε.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=502419
      11/3/13

      Delete
  4. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπ. Οικονομικών με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ....ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ....

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής πλευράς, η Κύπρος ζητά τη στήριξη της Ελλάδας, αρχικά σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί κοινή διαπραγματευτική γραμμή στις συνομιλίες στο Eurogroup. «Θα ετοιμάσουμε μία επιστολή προς το Eurogroup, που θα περιγράφει τα μεγέθη του προβλήματος στην Κύπρο», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση, χρειαζόμαστε στήριξη»

    Πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε κονδύλια από την δική σας ανακεφαλαιοποίηση, αλλά θα χρειαστούμε αλληλεγγύη».

    Σχετικά με την πρόσφατη φημολογία για «κούρεμα» των καταθέσεων, ο Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι το ενδεχόμενο αυτό «έχει πλέον αποκλειστεί και με την τρόικα εξετάζονται, τώρα, εναλλακτικά σχέδια».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63795031
    11/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μισή διάψευση από Μ. Σαρρή......

      Συνάντηση είχαν χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Σαρρή, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του επιτελείου του Κυπρίου υπουργού.

      Θέμα της συνάντησης, όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής κατά την έξοδό του, ήταν η διαμόρφωση κοινής γραμμής από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Eurogroup. Σημείωσε ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση θα ετοιμάσουν από κοινού επιστολή που θα περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο. Σχετικά με τον κίνδυνο «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πεποίθησή του είναι πως έχει φύγει το θέμα από το τραπέζι και γι' αυτόν το λόγο «εξετάζουμε με την τρόικα της Κύπρου, εναλλακτικά σχέδια για να είναι αχρείαστο ένα "κούρεμα"», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

      Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει κονδύλια από την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, «αυτό που θα χρειαστούμε είναι αλληλεγγύη», ενώ έγνεψε καταφατικά στη διευκρινιστική ερώτηση εάν η Κύπρος εκτός της πολιτικής θα χρειαστεί και οικονομική στήριξη από την Ελλάδα.

      Μία οικονομική στήριξη που μπορεί να έρθει όχι απ' ευθείας από τα κεφάλαια που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά μέσω αυτής, με την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και τη μεταβίβασή τους σε ελληνικές συστηματικές τράπεζες.
      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ
      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=349640
      11/3/13

      Delete
    2. Financial Times: H Κύπρος ζητεί 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα....

      Αίτημα για την ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να απευθύνει προς την Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης.

      Το συγκεκριμένο ποσό, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λευκωσίας, θα ζητηθεί από το πακέτο που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

      Να σημειωθεί ότι το πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της τελευταίας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ύψους 172 δισ ευρώ) ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

      http://www.zougla.gr/politiki/article/financial-times-h-kipros-ziti-2-dis-evro-apo-tin-elada
      11/3/13

      Delete
    3. Η Αθήνα διαψεύδει φήμες για τις κυπριακές τράπεζες....«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από κυπριακής πλευράς για συμμετοχή της Ελλάδας»....

      Ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε φήμες για αίτημα της Κύπρου να συμβάλει η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από κυπριακής πλευράς για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

      Φημολογία περί αιτήματος της Κύπρου να συμβάλει η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή και τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα και του Κύπριου ομόλογου του Μιχάλη Σαρρή, στην Αθήνα, ως προπαρασκευαστική για τις σημερινές επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη.

      Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, αυτό που υπάρχει «είναι μία στενή συνεργασία και αποφασιστικότητα για να βγούμε μαζί από την κρίση».

      Την ίδια στιγμή κυπριακές πηγές ανέφεραν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών συζητήθηκε στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=125906
      11/3/13

      Delete
  5. Την ελπίδα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο εξέφρασε ο Έρογλου....

    Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε σήμερα ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του διεμήνυσε ότι το Σχέδιο Ανάν «δεν υπάρχει πια», εντούτοις «η εκλογή νέου ηγέτη δημιουργεί μια νέα ελπίδα για συμφωνία» και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό.

    Σύμφωνα με ΜΜΕ των κατεχομένων, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Έρογλου υπενθύμισε ότι είχε τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι θα ασχοληθεί αρχικά με τα θέματα της οικονομίας και μετά με το Κυπριακό αλλά και ότι το Σχέδιο Ανάν το οποίο είχε υποστηρίξει «δεν υπάρχει πια».

    Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει χάσει από το πρεστίζ του επειδή αποδέχτηκε τις προτάσεις της Τρόικας» και υποστήριξε ότι τα οικονομικά προβλήματα ενισχύουν τον εθνικισμό, εξέλιξη η οποία, όπως ισχυρίστηκε θα καταστήσει περισσότερο «αδιάλλακτη» τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στις συνομιλίες.

    Επανέλαβε δε τη θέση που είχε διατυπώσει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η μη αποδοχή των ‘δικαιωμάτων» των Τ/κ επί των φυσικών πόρων από την ε/κ πλευρά, σημαίνει ότι η ε/κ πλευρά αποδέχεται και την ύπαρξη ενός ξεχωριστού κράτους στο Βορρά».

    Ανέφερε ακόμη πως είναι αναγκαίο να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά θέλει τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=128551
    2/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. ''No Greek Cypriot leader ever wanted to reach an agreement in Cyprus''....

      The so-called "Turkish Cypriot president" said Turkish Cypriots and guarantor state Turkey are running out of patience on Cyprus problem.

      ADIYAMAN

      The so-called "Turkish Cypriot president" of the so-called "Turkish Republic of Northern Cyprus" (TRNC) Dervis Eroglu on Saturday said that "no Greek Cypriot leader ever wanted to reach an agreement with the Turkish Cypriots in Cyprus".

      Eroglu's remarks came after a luncheon he attended at the Adiyaman University in south-eastern province of Adiyaman on Saturday.
      European Union (EU) and the United Nations (UN) try to force us to "solve the Cyprus problem" as they feel themselves guilty, Eroglu argued.

      "However, the EU and the UN do not say this openly," Eroglu noted.
      Turkish Cypriot people and guarantor state Turkey are running out of patience on theC yprus problem, Eroglu also said.

      http://www.aa.com.tr/en/rss/164183--no-greek-cypriot-leader-ever-wanted-to-reach-an-agreement-in-cyprus
      20/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin