Saturday, March 9, 2013

ΣΤΕ: Ανατροπή νομολογίας για τους ναούς αλλοθρήσκων

Ρήγματα στη Μεταξική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο το κράτος επιτρέπει σε αλλοθρήσκους να ιδρύσουν ναό στη χώρα μας προκαλεί δικαστική απόφαση που επισημαίνει αντισυνταγματικότητες του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σχεδόν 85 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του και αφού έχουν μεσολαβήσει αρκετές «ευρωκαταδίκες».
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές περιοριστικές διατάξεις της Μεταξικής νομοθεσίας (Αναγκαστικός νόμος 1363/38 και Β. Διάταγμα του 1939) που επέτρεπαν επί δεκαετίες στο κράτος να αρνείται σε αλλοθρήσκους τη χορήγηση άδειας για ίδρυση και λειτουργία ναού, συνήθως με προσχηματικές αιτιολογίες ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για ναό, ότι οι πιστοί δεν είναι αρκετοί σε αριθμό, ότι κατοικούν μακριά από τον τόπο που ζητείται η ίδρυση κ.λπ.

Ανατρέποντας νομολογία πολλών δεκαετιών, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις ρυθμίσεις, βάζοντας «φρένο» στις «εύκολες» και αβασάνιστες αρνήσεις της πολιτείας σε αλλοθρήσκους.
Oμως το ΣτΕ κράτησε «ζωντανό» το σύστημα αδειοδότησης ναών που πρόβλεψε η Μεταξική νομοθεσία, επιτρέποντας παράλληλα και έναν πιο περιορισμένο προληπτικό έλεγχο, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κατά το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας μόνο σε περίπτωση που με την άσκηση συγκεκριμένων πράξεων της θρησκευτικής λατρείας προσβάλλονται η δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη.
Ετσι, άρνηση άδειας δικαιολογείται απέναντι σε πρόσωπα που αποδεδειγμένα απειλούν τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη με έκνομες πράξεις θρησκευτικής λατρείας, έχοντας π.χ. βεβαρημένο παρελθόν με σχετικές ποινικές καταδίκες.
Αντίθετα, με βάση τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, η πολιτεία, εφόσον διαπιστώσει ότι πρόκειται για γνωστή θρησκεία, χωρίς «κρύφιες δοξασίες», οφείλει να χορηγεί στους ενδιαφερόμενους ετερόδοξους ή ετερόθρησκους είτε πρεσβεύουν τη χριστιανική θρησκεία σε άλλα δόγματα είτε οποιαδήποτε άλλη θρησκεία μη χριστιανική, χωρίς να επιτρέπεται να υπεισέλθει η πολιτεία σε ειδικότερα ζητήματα πνευματικής φύσης (θρησκειολογικής ή δογματικής).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
 .imerisia.gr
9/3/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin