Saturday, March 9, 2013

«Φωτιές» άναψε πάλι η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο

Ένταση στη συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας με την Τρόικα....
Ένταση επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του διοικητή της Κεντρικής Tράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, με τους εκπροσώπους της Tρόικας.

Αφορμή ήταν η στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία απέρριψε τους υπολογισμούς του οίκου Pimco για το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Η κυρία Βελκουλέσκου απέρριψε το πιο δυσμενές σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco, το οποίο κάνει λόγο για 8,86 δισ. ευρώ, ως πολύ αισιόδοξο.



Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμεινε στην αρχική εκτίμηση, την οποία είχε κάνει το ίδιο το Ταμείο τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή τα δέκα δισ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιμένει στην πρότασή της οι κυπριακές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν στη βάση του δικού της σεναρίου, δηλαδή τα 5,98 δισ. ευρώ, και ακολούθως να δοθεί στην Κύπρο μια γραμμή πιστώσεων, που θα καλύψει επιπλέον κεφαλαιακά κενά, τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Τρόικα επικαλέστηκε το γεγονός ότι η ανεργία έχει ήδη φτάσει στο 14,7%, ενώ η Pimco ανέφερε ως πιο δυσμενές σενάριο, το ενδεχόμενο η ανεργία να ανέλθει στο 14,6%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ωστόσο, επιχειρηματολογεί υπέρ του «ηπιότερου» σεναρίου και δεν αποκλείεται να απευθυνθεί απευθείας στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διεθνές πιστωτές ζητούν από την Κύπρο να προχωρήσει στην αύξηση του καθαρού εταιρικού φόρου και την επιβολή φόρου υπεραξίας και φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 .protothema.gr
8/3/13

1 comment :

  1. ΔΝΤ: Απορρίπτεται το ακραίο σενάριο της Pimco....

    Έγκυρη πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι κατά τη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη, νωρίτερα σήμερα, το ΔΝΤ απέρριψε το ακραίο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco, δηλαδή τα €8,86 δις, ως πολύ αισιόδοξο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ επιμένει στην αρχική εκτίμηση που διατύπωσε το ίδιο το Ταμείο τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή τα €10 δις στη βάση top down εκτίμησης.

    Σημειώνεται ότι η ΚΤΚ επιμένει στην πρότασή της όπως οι κυπριακές τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν στη βάση του βασικού σεναρίου, δηλαδή τα €5,98 δις, και ακολούθως να δοθεί στην Κύπρο παρατράβηγμα (credit line) που θα καλύψει επιπλέον κεφαλαιακά κενά που ενδεχομένως να προκύψουν στα επόμενα τρία χρόνια.

    Μεταξύ άλλων, η Τρόικα επικαλείται το γεγονός ότι η ανεργία έχει ήδη φτάσει στο 14,7%, ενώ για σκοπούς διαγνωστικού ελέγχου η Pimco χρησιμοποίησε για το ακραίο σενάριο ρυθμό ανεργίας 14,6%.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Διοικητή της ΚΤ, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, που είχε ξεκινήσει στις 16:00.

    http://www.sigmalive.com/news/local/34172
    8/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin