Tuesday, March 12, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Έμειναν στάσιμα τα σχολικά έργα

Οι εργολάβοι δεν έχουν τα χρήματα για να αντεπεξέλθουν
Τα περισσότερα από τα περίπου 50 έργα συντήρησης και αναβάθμισης σχολείων κινούνται «με ρυθμούς χελώνας», αναγκάζοντας το Υπουργείο Παιδείας να διακόπτει συμβόλαια με εργολάβους

«Καταρρέουν» το ένα μετά το άλλο τα έργα, που αφορούν τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανέγερση σχολικών κτιρίων, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των εργολάβων να αντεπεξέλθουν και να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν με το Υπουργείο Παιδείας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή περίπου 50 έργα σε σχολεία της Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. «Τα πλείστα κινούνται με ρυθμούς χελώνας, ενώ οι εργασίες σε ορισμένα παγώνουν εντελώς», ανέφερε σε δήλωσή του στη «Σ» ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Παττίχης.

Εξήγησε ότι η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γενικότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο, στον κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας των εταιρειών των εργολάβων, στην άρνηση των τραπεζών να τους χρηματοδοτήσουν, τις χαμηλές τιμές που συμφωνήθηκαν για το έργο κατά τη διαδικασία των προσφορών, όπως και στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας πληρώνει ένα μικρό ποσό ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα χρήματα δίνονται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Σπάει συμβόλαια το υπουργείο

Στα σχολικά έργα που παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση μέχρι και πλήρης αδράνεια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε διακοπή συμβολαίου με τον εργολάβο και στη συνέχεια προκηρύσσουν νέο διαγωνισμό προσφορών για να δοθεί το έργο αλλού. «Από τις αρχές του 2012 το υπουργείο έχει διακόψει συνολικά δώδεκα συμβόλαια, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να διακοπούν άλλα τρία με τέσσερα συμβόλαια», είπε ο Ανδρέας Παττίχης και εξήγησε: «Η Υπηρεσία διενεργεί τακτικούς ελέγχους στα διάφορα σχολικά έργα. Όταν εντοπίσει μεγάλη καθυστέρηση σε κάποιο έργο, τότε δίνει προειδοποίηση ενός μηνός στον εργολάβο. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, τότε του αποστέλλεται επιστολή που αναφέρει ότι το υπουργείο θα τερματίσει τη συνεργασία μαζί του σε 14 ημέρες. Συγκεκριμένα, κατάσχονται οι τραπεζικές εγγυήσεις και οι εργολάβοι αναγκάζονται να συναινέσουν στη διακοπή του συμβολαίου».

Καθυστερήσεις και εργοτάξια
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσφορών απαιτούνται αρκετοί μήνες, γεγονός που ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας. Προκαλεί, επίσης, το φαινόμενο να λειτουργούν εργοτάξια, για μικρής διάρκειας έργα, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ερωτηθείς αν προκύπτει θέμα ασφάλειας των μαθητών λόγω των καθυστερήσεων στη συντήρηση κτιρίων και της παρουσίας εργοταξίων, ο κ. Παττίχης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των έργων, ανέφερε, προβληματίζει και ανησυχεί έντονα τις Τεχνικές Υπηρεσίες. «Κάναμε σχετικά διαβήματα προς το Γενικό Λογιστήριο του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρούμε ότι η πολιτική να επιβάλλονται κυρώσεις στους εργολάβους που καθυστερούν είναι λανθασμένη και επιδεινώνει το όλο πρόβλημα. Η μόνη λύση είναι η διακοπή του συμβολαίου αυτήν τη στιγμή», είπε ο Ανδρέας Παττίχης.

Κανονικά στο Λύκειο Δασούπολης
Ανέφερε, στη συνέχεια, πως ένα από τα λίγα έργα που προχωρούν αυτήν τη στιγμή με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, είναι αυτό του Λυκείου Δασούπολης, όπου αναμένεται να ανεγερθούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Θα περιλαμβάνουν 23 ολοκαίνουρια εργαστήρια και 21 αίθουσες διδασκαλίας. Το υφιστάμενο κτίριο αναμένεται να κατεδαφιστεί. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2012. Η α΄ φάση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014 και η β΄ φάση τον Νοέμβριο του 2014. Το Λύκειο θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 750 μαθητές. Τον συντονισμό και την επίβλεψη θα έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Συρρίκνωση του προϋπολογισμού
«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ» στις Τεχνικές Υπηρεσίες προκαλεί και η δραστική μείωση του προϋπολογισμού που προορίζεται για τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, αποτέλεσμα των περικοπών στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας. Το κονδύλι φέτος συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2011. Συγκεκριμένα, το 2011 το κονδύλι ήταν 75 εκ. ευρώ, το 2012 ήταν 52 εκ. ευρώ και το 2013 είναι μόλις 26 εκ. ευρώ. 

.sigmalive.com/simerini
12/3/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin