Tuesday, March 12, 2013

Καταγγελία για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων στο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Οξύτατες καταγγελίες για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων εις βάρος της ίδιας της Βουλγαρίας εξαπέλυσαν, σήμερα, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά και του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ για την αποχώρηση της χώρας από το στρατηγικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Οι καταγγελίες έγιναν κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της απερχόμενης Βουλής.

«Στις τελευταίες ώρες της ύπαρξης της, αυτή η Λαϊκή Συνέλευση της Βουλγαρίας προφανώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη, ώστε να ψηφίζει επί ενός τόσου σοβαρού θέματος, όπως της μονομερούς καταγγελίας του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Είναι ξεκάθαρο ότι το σχετικό νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει, υπαγορεύεται από ξένη επιρροή, ενώ εξυπηρετεί συμφέροντα, τα οποία βρίσκονται εκτός της Βουλγαρίας» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γκεόργκι Τερζίσκι, προτείνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας για το θέμα έως ότου γίνει μια αξιόπιστη και οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
«Υποστηρίζετε ότι το σχέδιο αυτό είναι 'οικονομικά ανέφικτο'. Γιατί, άραγε, θέλετε να το καταγγείλετε μονομερώς, ώστε να δώσετε τη δυνατότητα στους άλλους δύο εταίρους να ζητούν αποζημίωση από τη Βουλγαρία;» τόνισε ο κ. Τερζίσκι, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κόμματος GERB και τον κ. Ντιάνκοφ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιάνκοφ επανέλαβε ότι το έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο και ασύμφορο για τη Βουλγαρία, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής εταιρεία σχεδιασμού του έργου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες επενδύσεις για αυτό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Πέταρ Ντιμιτρόφ κάλεσε τους βουλευτές να ενεργήσουν, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

«Το θέμα» - είπε ο κ. Ντιμιτρόφ- «ρυθμίζεται από ειδική ρήτρα της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας (την οποία υπέγραψαν στην Αθήνα πριν έξι χρόνια αρμόδιοι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας). Με την καταγγελία του σχεδίου θα δώσουμε αφορμή στην Ελλάδα και στη Ρωσία να ζητούν αποζημίωση. Πρέπει να σκεφτείτε τι θα χάσουμε από την καταγγελία της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη».

Η διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ενέκρινε την μονομερή καταγγελία της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ αργότερα σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή ενέκρινε - σε πρώτη ανάγνωση - τη μονομερή καταγγελία του σχεδίου).
.ethnos.gr
12/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin