Thursday, March 7, 2013

«Πιθανό κούρεμα καταθέσεων ισοδυναμεί με έξοδο από Ευρωζώνη»

Αυτό διαμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 
«Πιθανή επιμονή για ‘κούρεμα’ των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες θα οδηγήσει την Κύπρο σε έξοδο από την Ευρωζώνη», διαμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός συνεργάτης του Προέδρου της Κύπρου, όπως μετέδωσε σήμερα ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» καταθέσεων».

Η δήλωση αυτή του κ. Νεοφύτου έγινε ενώ το μεσημέρι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, επικεφαλής του οποίου είναι η αρμόδια του ΔΝΤ Ντέλα Βερκουλέσκου.
Στις ΗΠΑ ο κ. Νεοφύτου είχε επαφές με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Ταμείου και άλλους παράγοντες, ενώ οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ένθερμο φίλο της Κύπρου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σθεναρή του υποστήριξη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Στη συζήτηση ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ζητήσει ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους δυτικούς/ ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, αφού επανέλαβε ότι παραμένει ακλόνητος υποστηρικτής της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ και της επανένωσης της νήσου, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις προσπάθειες στρατικοποίησης του Κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο κ. Νεοφύτου, ενημέρωσε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και τον προσκάλεσε, εκ μέρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου Αναστασιάδη, να επισκεφθεί την Κύπρο.
Το μήνυμα για τους όρους του ΔΝΤ και την πιθανή έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη, μεταφέρθηκε από τον κ. Νεοφύτου και σε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργείου Οικονομικών.
.kathimerini.com.cy
7/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

5 comments :

  1. Κύπρος: Οικονομολόγοι αποκλείουν «κούρεμα» καταθέσεων-έξοδο από το ευρώ.....

    Καταστροφική για την Κύπρο και με αλυσιδωτές επιπτώσεις θα ήταν η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη τονίζουν Κύπροι καθηγητές-οικονομολόγοι, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης, αμέφερε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων, το οποίο σηματοδοτεί και έξοδο από την ευρωζώνη σημαίνει μεγάλη υποτίμηση, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση της αξίας των καταθέσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων και τα ερωτηματικά που πλανώνται σχετικά με μια άτακτη έξοδο από το ευρώ ο κ. Ζαχαριάδης τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον. «Δεν θα γίνει "κούρεμα" καταθέσεων, άρα δεν υπάρχει ούτε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά. Έξοδος από την ευρωζώνη για την κάθε χώρα συνεπάγεται αύξηση στο κόστος εισαγωγής και άρα αύξηση στο κόστος ζωής, εξήγησε ο οικονομολόγος.

    «Νομίζω πως όσο λιγότερο συζητούμε για τα ενδεχόμενα που αφορούν "κούρεμα" καταθέσεων και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη τόσο το καλύτερο», υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι τόσο το "κούρεμα" των καταθέσεων όσο και μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφικά ενδεχόμενα. Δεν έχει νόημα να συζητούμε δημόσια ποια από τις καταστροφές θα ήταν χειρότερη, σημείωσε, τονίζοντας ότι « το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε και τις δύο, χωρίς να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα από κανέναν».

    Σε πλήρη συσκότιση βρίσκεται ο κόσμος σχετικά με τα διάφορα σενάρια, που αιωρούνται και αφορούν «κούρεμα» καταθέσεων και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη, εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο «Φρέντερικ», Ιωάννης Βιολάρης. «Η συνεχιζόμενη συζήτηση περί "κουρέματος" καταθέσεων, ή και εξόδου από την ευρωζώνη, πρέπει να σταματήσει, διότι μόνο κακό κάνει στο οικονομικό μας μέλλον και την επιβίωση» επισημαίνει.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63794189
    8/3/13

    ReplyDelete
  2. Ε.Ε.: μισόλογα για το «κούρεμα» και εκνευρισμός στη Λευκωσία.....

    Εκνευρισμός επικρατεί στη Λευκωσία για την απροθυμία της Ε.Ε. -και ιδιαιτέρως των χωρών που μετέχουν στο Eurogroup- να ξεκαθαρίσουν δημοσίως ότι αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο δήλωσε πως οι Βρυξέλλες δεν ευνοούν σκέψεις για «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά η δήλωση αυτή έγινε σε «κλειστό κύκλο» κατά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποφυγή σαφούς και κατηγορηματικής τοποθέτησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει να δημιουργεί πιεστικά προβλήματα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας λόγω της απόσυρσης καταθέσεων, που μεταφέρονται σε άλλες τράπεζες. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τρόικα δεν κλείνει το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων, για να μπορέσει να πετύχει μετατόπιση της Λευκωσίας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυπριακή κυβέρνηση, παρά την άρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να συζητήσει θέμα ιδιωτικοποιήσεων, είναι έτοιμη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αλλά αναζητεί τρόπο ώστε να προστατευθούν οι υπάλληλοι στους ημικρατικούς οργανισμούς και να εξασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλουν ουσιαστικά, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

    Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα τηρήσει η Μόσχα σε σχέση με τη δική της συμμετοχή στη δανειοδότηση, αλλά και αν η Ελλάδα συμβάλει με την παροχή μέρους του ποσού που έχει δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να βοηθηθούν και οι κυπριακές τράπεζες που υπέστησαν βαριές ζημιές από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=349276
    9/3/13

    ReplyDelete
  3. Χρ. Πισσαρίδης: Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο θα είναι καταστροφικό για όλη την ΕΕ.....Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις, τονίζει....

    Το κούρεμα καταθέσεων δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Διερωτάται πού θα σταματήσει το κούρεμα καταθέσεων, αν γίνει αυτό το πραγματικότητα στην Κύπρο.

    Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις, τονίζει. Είναι γι' αυτό, προσθέτει, που «το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται. Και η Τρόικα δεν θα επιμένει. Επιμείναμε τόσο πολύ, που μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η Τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις».

    Επίσης, ο κ. Πισσαρίδης αφήνει να νοηθεί ότι η επιβολή προσωρινής φορολογίας επί των εσόδων από τόκους μπορεί να είναι μια διέξοδος, καθώς τα επιτόκια στην Κύπρο είναι ψηλά και η φορολογία χαμηλή.

    Την ίδια στιγμή απορρίπτει εισαγωγή φορολογίας επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Αυτό θα ζημιώσει τη χώρα μας, προσθέτει. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα και υπό τη μορφή ξεπουλήματος όσο-όσο.

    Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή μετά την πιεστική εμμονή, σύμφωνα με πληροφορίες, του ΔΝΤ για μείωση του κυπριακού χρέους στο 95-100% του ΑΕΠ το 2020 και βρίσκουν σε πλήρη κινητοποίηση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την Κεντρική Τράπεζα, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, που είναι σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

    Οι επικεφαλής της Τρόικας ασκούν αφόρητες πιέσεις για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% και για υιοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να προκύψουν επιπλέον έσοδα για το κράτος. Θέτουν ακόμη θέματα για περαιτέρω περικοπές δαπανών. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών παραμένει στο τραπέζι με τις κυπριακές Αρχές να θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό είναι διαχειρίσιμο υπό προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να βγήκε στην επιφάνεια ακόμη ένα θέμα που προκαλεί καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και έχει σχέση με το ξέπλυμα χρήματος. Ενώ είχε ετοιμασθεί ένα προσχέδιο με τους όρους εντολής του οίκου, ο οποίος θα αναλάμβανε την έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως συμφωνήθηκε στην Ευρωομάδα (Eurogroup), το κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα. Οι πιέσεις είναι μεγάλες για συρρίκνωση των εργασιών των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=502298
    10/3/13

    ReplyDelete
  4. "Η επιστροφή στην κυπριακή λίρα αποτελεί επιλογή"....

    Στρέφοντας τα πυρά του κατά του τέως προέδου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αλλά και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Χώρας Πανίκου Δημητριάδη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι υπό το βάρος των απαιτήσεων της Τρόικα η επιστροφή στην Κυπριακή λίρα αποτελεί επιλογή, όπως μεταδίδει το ant1iwo.

    Όπως αναφέρεται, σε δηλώσεις του μετά το τεσσαρακοστό τρίτο ετήσιο μνημόσυνο του τομεάρχη της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουγού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να είναι έτοιμος ακόμη και για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εάν η Τρόικα επιμένει να προβάλλει παράλογες απαιτήσεις.

    Επίσης, σημειώνεται πως ο προκαθήμενος της εκκλησίας έστρεψε τα πυρά του κατά τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του τέως Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη προτρέποντας τις διοικήσεις των τραπεζών να κινηθούν νομικά εναντίον τους σχετικά με τους όρους εντολής που συμφώνησαν με την Pimco.

    Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι έγιναν λάθη από τις προηγούμενες διοικήσεις των Τραπεζών, αλλά όχι στο βαθμό που τα παρουσίαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

    http://www.capital.gr/news.asp?id=1747923
    11/3/13

    ReplyDelete
  5. Αβ.Νεοφύτου: Η κυβέρνηση απέτρεψε το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων......

    Λευκωσία: Η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη και κατάφερε να αποτρέψει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων και τώρα δίνει τη μάχη για διατήρηση του εταιρικού φόρου στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στις επαφές του στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι τηρούν σκληρή στάση έναντι της Κύπρου και ότι θέτουν κριτήρια που δεν είχαν θέσει σε περιπτώσεις άλλων χωρών.

    Είπε ωστόσο ότι παρά την αυστηρότητά τους υπάρχει κάποιο παράθυρο, το οποίο μπορεί να ανοίξει περαιτέρω.

    Το ΔΝΤ, είπε, έχει ως σημείο αναφοράς το ακραίο σενάριο της Pimco, ενώ η Κύπρος τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί αρχικά το βασικό σενάριο και αν χρειαστεί να γίνει νέα συζήτηση σε δύο με τρία χρόνια.

    Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν οι επιλογές.

    Γι' αυτό, τόνισε, απαιτείται συνεννόηση, συναίνεση και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων. -

    http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/136397/avneofytou-i-kyvernisi-apetrepse-to-endechomeno-kourematos-ton-katatheseon#sthash.b4Otlm4k.dpuf
    11/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin