Thursday, March 21, 2013

Γ. Πρεβελάκης: Οι ανησυχίες Γιούνκερ για πόλεμο στην Ευρώπη

Γιώργος Πρεβελάκης
"Όποιος θεωρεί ότι το αιώνιο ζήτημα ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη έχει οριστικά αποκοιμηθεί, ενδέχεται να διαπράττει ένα μνημειώδες λάθος". Jean-Claude Juncker
--

Στην συνέντευξή του στο Spiegel, ο Jean-Claude Juncker τοποθετεί την κρίση στην πραγματική της βάση, την γεωπολιτική. Eπιμένει στην ομοιότητα των συνθηκών τις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με τις σημερινές. Επισημαίνει ότι και τότε όλοι απέκλειαν τον πόλεμο, με επιχείρημα την αλληλοδιείσδυση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Υπενθυμίζει ότι η ευρωπαϊκή οικοδόμηση είχε γεωπολιτικό στόχο: την εξασφάλιση της ειρήνης. Υπερβαίνοντας τον τεχνοκρατικό λόγο, ο τέως Πρόεδρος του κατ'εξοχήν οικονομικού οργάνου της Ευρώπης, του Eurogroup, υποδεικνύει την οδό για να κατανοηθεί η λογική του τρέχοντος ευρωπαϊκού οικονομικού παραλογισμού.

Η πρόσφατη στάση της Ευρώπης έναντι της Κύπρου επιβεβαίωσε την προτεραιότητα της γεωπολιτικής έναντι της οικονομίας. Οι συμπεριφορές των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων δεν καθορίζονται με μόνο κριτήριο τους δεδηλωμένους ευρωπαϊκούς στόχους. Πίσω τους κρύβονται γεωπολιτικές αναπαραστάσεις ριζωμένες στην Ιστορία μιας επί αιώνες αιματοβαμμένης ηπείρου. Καλούμαστε να φανταστούμε το αφάνταστο· όχι για να πανικοβληθούμε, αλλά για να αφυπνιστούμε. Έτσι, εξάλλου, μετριάζεται και η απελπισία και η αποχή από τα κοινά, την οποία έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Αν υπάρχουν χειρότερα από τα σημερινά πάθη, η πολιτική κινητοποίηση αποκτά νόημα.

Η Ιστορία, ασφαλώς, δεν επαναλαμβάνεται. Ούτε πόλεμος χαρακωμάτων ούτε Blitzkrieg πρόκειται να επανέλθουν στο ευρωπαϊκό πεδίο. Επειδή δυσκολευόμαστε να σκεφθούμε νέες μορφές βιαίων ευρωπαϊκών συγκρούσεων, θεωρούμε ότι δεν υφίστανται. Όμως, οι επί μέρους εμπειρίες, κομμάτια μιας απευκτέας ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης αφθονούν στην άμεση γειτονία μας: γιουγκοσλαβική κρίση, γεωργιανές συγκρούσεις, « αραβική άνοιξη »· Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία. Οι κλίμακες αναμειγνύονται, δημιουργώντας ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πεδίο δυσανάγνωστο, πολύ περισσότερο από το παρελθόν. Εσωτερικές εντάσεις, κατάλληλα αξιοποιούμενες έξωθεν, οδηγούν σε πραξικοπήματα με μορφή επαναστάσεων ή σε εμφυλίους πολέμους στους οποίους εμπλέκονται, εμφανώς ή παρασκηνιακά, ξένες δυνάμεις· ταυτοχρόνως, οι διεθνείς οργανισμοί αναταράσσονται εσωτερικά για την νομιμοποίηση των παρεμβάσεων. Διεθνή δίκτυα, στηριζόμενα σε Κράτη ή σε διασπορές, ενεργοποιούνται σε όλες σχεδόν τις γεωγραφικές κλίμακες : από τις πόλεις, όπου διενεργούν τρομοκρατικές επιθέσεις, ώς τις ερήμους και τα άβατα όρη, όπου δημιουργούν οιονεί κυρίαρχα εδάφη.

Η άμυνα απέναντι στο χαοτικό περιβάλλον της νέας βίας είναι η εδαφική συνοχή. Αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ασφάλεια· αλλά όχι πλέον και ικανή, παρά μόνον για τα έθνη που αναπτύσσονται σε ηπειρωτική διάσταση : Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες. Η ευρωπαϊκή συνοχή συνιστά προϋπόθεση για την ασφάλεια όλων και, ιδιαιτέρως, για τα κράτη της ασταθούς ευρωπαϊκής περιφερείας : Ελλάδα.

Η συνέντευξη του Jean-Claude Juncker οφείλει να προκαλέσει πνευματική αναταραχή στην Ευρώπη. Οι ανησυχίες του, πιθανώς μεγαλύτερες, εκφράζονται μετριοπαθώς, προφανώς από τον φόβο ψυχολογικών συνεπειών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι απειλές ενδέχεται να είναι πολύ πιο άμεσες. Η Ιστορία κινείται ταχύρρυθμα, όπως η κατά Πούτιν "μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα", η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο οικονομικός και τεχνοκρατικός λόγος αποκοιμίζει, καθώς αποσκοπεί να συγκαλύπτει με σκοτεινές αναλύσεις την πολιτική και γεωπολιτική φύση των διακυβευμάτων. Δεν χρειάζεται « συνωμοσιολογία » για να ανακαλέσουμε την επιθυμία για κυριαρχία, την πολιτική χρήση της βίας, τα συλλογικά ορμέμφυτα και τις παλαιές πικρίες. Πρέπει, απλώς, να επιστρέψουμε στην γη, μετά από την μακρά περιπλάνησή μας στο αβαρές του τεχνοκρατικού ευρωπαϊκού λόγου. Έτσι θα επανα-προκύψουν ερωτήματα τα οποία έχουμε απωθήσει: υπάρχουν κίνδυνοι για την Δημοκρατία; πού οδηγεί η πόλωση ανάμεσα σε μιαν Αριστερά χωρίς πρόγραμμα και μιαν Άκρα Δεξιά η οποία ακολουθεί, διακριτά και αποτελεσματικά, τα διδάγματα των θεωρητικών του πραξικοπήματος; πώς οικοδομείται ένα περιφερειακό δίκτυο ασφαλείας, εναλλακτικό του νατοϊκού και του ευρωπαϊκού; πώς μπορεί να αναταχθεί η εθνική ταυτότητα και υπερηφάνεια μακράν του βρυκολακιασμένου παρελθόντος; τέλος, με ποιόν τρόπο μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει το συμβολικό της κεφάλαιο για να συμβάλει στην ευρωπαϊκή σταθερότητα; αντί, δηλαδή, απλώς να καταναλώνει, να παράγει Ευρώπη.

πηγή: Aντίφωνο, εφημερίδα "Εστία" 19 Μαρτίου 2013
.antifono.gr
20/3/13

3 comments :

  1. 22:18
    Dernier point sur la crise à Chypre

    Ce live est maintenant terminé. Merci de nous avoir suivi. La crise chypriote se poursuit vendredi. Toujours sous la pression de ses bailleurs de fonds, les équipes du président Nicos Anastasiades affinent le « plan B » qui pourrait permettre à Chypre de toucher l'aide européenne de 10 milliards d'euros sans avoir à taxer les dépôts bancaires. Ce plan doit être soumis au vote des députés. S'il n'y a pas d'accord d'ici lundi, la BCE menace de couper le robinet des liquidités aux banques chypriotes. L'avenir du système bancaire et de l'ensemble de l'île est en suspend...
    ---------------------------------
    --
    -
    22:08
    Le vote du Parlement reporté à vendredi

    Le Parlement chypriote a reporté à vendredi le vote sur des projets de loi instituant un fonds de solidarité et imposant une limitation des mouvements de capitaux pour éviter les retraits massifs à la réouverture des banques prévue mardi.

    Les députés ont dit avoir besoin de plus de temps pour examiner cette législation, un point clé du "plan B" que les autorités chypriotes ont jusqu'à lundi pour présenter à l'Eurogroupe en vue de sauver les banques et l'île de la faillite.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    21/5/13

    ReplyDelete
  2. Αισιοδοξία στο παρα πέντε για Κύπρο από Κομισιόν....Διαπιστώνει βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας....

    «Διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών. Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε (σ.σ. από την ευρωζώνη)».

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί». Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.

    Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, κατέληξε ο Σ. Ο' Κόνορ.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=265762

    ReplyDelete
  3. Τηλεφωνική συνομιλία Τζον Κέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας....

    Οι πηγές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία, ούτε ποια πλευρά είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της.

    Την Τρίτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, αφού χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο κρίσιμη, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις προσπάθειες για αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας.

    «Ευρύτερα έχουμε προφανές συμφέρον στην ευημερία της Ευρώπης, ως τον μεγαλύτερο οικονομικό μας εταίρο», είπε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου συνομιλεί καθημερινά με Ευρωπαίους ομολόγους του και ενημερώνεται για την κατάσταση.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127190
    21/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin