Friday, March 22, 2013

Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση: από την αλληλεγγύη στον φόβο

Τριανταφύλλου Θάνος
Το πρώτο άρθρο που βρίσκουμε στο προοίμιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσδιορίζει την κοινοτική αλληλεγγύη ως συστατικό στοιχείο της σχέσης του θεσμικού εγχειρήματος με τα κράτη-μέλη, έχει πάει περίπατο.
Η πρόταση για την φορολόγησης των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες με μια οριζόντια λογική (από 0 έως 100.000 είναι μια πρόταση που μοιάζει να μην έχει καμία επεξεργασία) αποτυπώνει και στον πλέον φανατικό εκπρόσωπο των Βρυξελλών, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου από την Κυπριακή Βουλή είναι μία ιστορία με ευρύτερες οικονομικές και κυρίως γεωπολιτικές παραμέτρους, που θα χρειαστεί να περάσει διάστημα προκειμένου να αξιολογηθεί. Αυτό όμως που αξιολογείτε μέρα με τη μέρα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πράξη την περίφημη φράση του Ντε Γκωλ «να κυβερνάς σημαίνει να διαλέγεις συνέχεια μεταξύ των κακών λύσεων».



Πώς νοηματοδοτούνται αυτές οι κακές λύσεις σε επίπεδο οικονομικό και πολιτικό: Η απουσία αλληλεγγύης επιτείνει αφενός το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ε.Ε.  αφετέρου δημιουργεί έντονα φοβικά σύνδρομα ανάμεσα σε αυτήν και τους λαούς της Ευρώπης. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές είτε με την αύξηση της αποχής (που θα οξύνει το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης) είτε με την υπερψήφιση ακραίων και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του τιμωρού που έχει επιλέξει να διαδραματίσει η ΕΕ, επιβάλλοντας στα κράτη-μέλη ποινές, μετατρέπει το όραμα για «περισσότερη Ευρώπη» σε όνειρο θερινής νυκτός, ενώ η ίδια δεν είναι, όσο και αν πασχίζει να φανεί, άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη της.

Η θέση της στο διεθνές σύστημα παρακμάζει και με την στάση της αναδεικνύει ως «εν δυνάμει» σωτήρες άλλους πόλους όπως τη Ρωσία. Η ηχηρή σιωπή των οργάνων της –από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι της Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- δείχνει παράλληλα την ανυπαρξία ενός απλού πλάνου για την διαχείριση των κρίσεων: ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προσαρμογές στις ιδιαίτερες και ξεχωριστές ανάγκες που επικρατούν σε κάθε κράτος-μέλος.

Κάτι τέτοιο συνιστά τη βάση μετάβασης από τη σημερινή Ν. Ε. στην Ο.Ν.Ε.. Δηλαδή της μετάβασης από την ατελή και όπως αποδείχθηκε προβληματική Νομισματική Ένωση στην πλήρη Οικονομική και Νομισματική Ένωση.  Της μετάβαση προς ένα ρεαλιστικό μοντέλο διαχείρισης της οικονομικής καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών. Τη μετάβαση προς μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση.

Ωστόσο, η φορολόγηση των καταθέσεων, ακόμα και αν είχε ως στόχο να χτυπήσει το μαύρο ρωσικό χρήμα, όπως γράφτηκε από πολλούς, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιταχύνει τον επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων στη Μόσχα.

  • Μπορεί η Ευρώπη να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών;. Και εάν δεν μπορεί, γιατί χρειάζεται να υπάρχει;

Όσο παραμένουν ανυπέρβλητες αυτές οι παθογένειες και διατηρείται στο ακέραιο μία θεσμική διάρθρωση δύο και τριών ταχυτήτων τόσο θα παραμένει στο προσκήνιο το εξής ερώτημα: Μπορεί η Ευρώπη να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών;. Και εάν δεν μπορεί, γιατί χρειάζεται να υπάρχει; Μήπως τα κράτη – μέλη θα μπορούσαν καλύτερα και αποτελεσματικότερα να διασφαλίσουν, το καθένα μόνο του, τα συμφέροντά τους και των λαών τους;

Η Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας, της σκληρής λιτότητας, της ελλειμματικής αλληλεγγύης και της ανάδυσης ακραίων λαϊκιστικών, μισαλλόδοξων πολιτικών δυνάμεων που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης πολιτικής της ιστορίας, δεν είναι η Ευρώπη που  εμείς πιστεύουμε και θέλουμε να δούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να χαράξει μια νέα πορεία αφού όμως θα έχει πρώτα αναγνωρίσει τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα λάθη της. Για να διορθώσει ό,τι την έφερε έως εδώ. 'Ο,τι την έσπρωξε στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί λαοί της, αλλά και αυτή η ίδια ως ένωση δημοκρατιών και κοινότητα αρχών και αξιών.

Μόνο έτσι θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της προς τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ίδιων των κρατών-μελών.

Απομένει να διαπιστώσουμε εάν θα κάνουν εκεί στις Βρυξέλλες πράξη την περίφημη ρήση του πρωτεργάτη  της Ένωσης Jean Monnet: «Δεν είμαι αισιόδοξος. Αποφασισμένος είμαι…».

.tovima.gr
22/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

7 comments :

  1. Στήσαμε τους Ρώσους και δεν το ξεχνούν.....

    Λευκωσία: Την έντονη δυσφορία των ρωσικών μεγάλων εταιρειών ενέργειας αλλά και της Κυβέρνησης συναντούν οι υπό τους υπουργούς Οικονομικών Σαρρή και Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη, ομάδες εργασίας που συζητούν συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, έναντι άμεσης οικονομικής ενίσχυσης.

    Κι αυτό, λόγω του γεγονότος ότι κατά την προετοιμασία του Β γύρου αδειοδότησης το Υπουργικό Συμβούλιο προτίμησε να εξυπηρετήσει τις θέσεις και επιθυμίες της Γαλλικής Total και όχι αυτές των ρωσικών Novatec – Gazprombank.

    Λεπτομέρειες σήμερα στον "Φιλελεύθερο"

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137813/stisame-tous-rosous--kai-den-to-xechnoun#sthash.OwqjPnpx.dpuf
    22/3/13

    ReplyDelete
  2. 22.03.2013, 08:21 Uhr
    Russland erklärt Zypern-Verhandlungen für gescheitert.....Russland erteilt Zypern eine Abfuhr: Moskau hat kein Interesse an den Vorschlägen des Krisenlandes - und erklärt die Verhandlungen für gescheitert......

    Moskau:
    Russland hat die eigenen Verhandlungen über neue Finanzhilfen für Zypern für gescheitert erklärt. Es gebe kein Interesse an den Vorschlägen des zyprischen Finanzministers Michalis Sarris. Das sagte der russische Finanzminister Anton Siluanow nach mehrtägigen Gesprächen in Moskau am Freitag der Agentur Interfax.

    http://www.handelsblatt.com/politik/international/zypern-in-der-krise-russland-erklaert-zypern-verhandlungen-fuer-gescheitert-/7969974.html
    22/3/13

    ReplyDelete
  3. Επιστρέφει στην Κύπρο ο Μ. Σαρρής....

    Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα, με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.

    Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2011.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή ζήτημα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της Ε.Ε., που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.

    Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα. Σε σχέση με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις Ρώσων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.

    Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη
    http://www.zougla.gr/politiki/article/epistrefi-stin-kipro-o-m-saris
    22/3/13

    ReplyDelete
  4. Αλληλεγγύη με ανταπόδοση, προσφέρει η Γερμανία στην Κύπρο......

    «Είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά και αντιστρόφως, πρέπει οι χώρες οι οποίες ζητούν αλληλεγγύη να είναι πρόθυμες να πράξουν το καθήκον τους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αναφερόμενος στο ζήτημα της Κύπρου και τόνισε ότι και η Κύπρος πρέπει να τηρεί τους κανόνες που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

    Σε συνέντευξή του, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Βεστερβέλε εξέφρασε επίσης ανησυχία και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με αφορμή την υπόθεση της Κύπρου, βλέπουμε παράλυση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αρέσει σε κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36476
    22/3/13

    ReplyDelete
  5. Μπαρόζο: Περιμένουμε την κυπριακή πρόταση....

    Η Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει μια εναλλακτική πρόταση από την Κύπρο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή διάσωσή της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις άλλες κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχουν μια εναλλακτική λύση, ωστόσο, εκέινος έλαβε την τελευταία στιγμή την πληροφορία ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόταση.

    “Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο” σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστεί αν η νέα πρόταση ανταποκρίνεται σε προηγούμενες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

    http://www.onlycy.com/308824-
    22/3/13

    ReplyDelete
  6. Χριστόφιας: Δεν ήλθε ποτέ στα χέρια μου σχέδιο κουρέματος.....

    «Δεν είχε έρθει ποτέ στα χέρια της δικής μου κυβέρνησης σχέδιο περί κουρέματος των καταθέσεων», διεμήνυσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Χριστόφιας.

    «Έχω δεχτεί αρκετές πολιτικές επιθέσεις τον τελευταίο καιρό και πρέπει αυτές τις ώρες να να υπάρξει εντιμότητα», εξήγησε ο τέως πρόεδρος Αναφορικά με τη βοήθεια που περίμενε η Κύπρος από τη Ρωσία ο κ Χριστόφιας είπε ότι «Με είχαν διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Κύπρο, αφού γίνει πρώτα η συμφωνία με την ΕΕ»

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36509
    22/3/13

    ReplyDelete
  7. Συμφώνησαν σε συνεργασία οι Τσίπρας - Καμμένος.....Καλούν στη Βουλή τον Γ. Προβόπουλο την Τρίτη και ζητούν εξηγήσεις για τη απόρριψη από την ΤτΕ του αιτήματος στήριξης της Κύπρου....

    Σε νέα βάση τίθεται η συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα από την μερική ταύτιση απόψεων και τη σχετική συμφωνία μεταξύ των κκ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, το μεσημέρι της Παρασκευής στην Βουλή.

    Αφορμή για τη συνάντηση δόθηκε από τυις εξελίξεις στην Κύπρο και την πρόταση μομφής των ΑΝ.ΕΛΛ κατά του κ. Στουρνάρα, για την οποία ο κ. καμμένος ζήτησε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αποτέλεσμα της συζήτησης και πρώτο δείγμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων είναι η κοινή τους πρόταση για κλήση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αρνήθηκε την οικονομική ενίσχυση που ζητήθηκε από την Κύπρο ως αντιστάθμιση των ζημιών από το PSI - σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις κορυφαίου πολιτικού στελέχους του ΔΗΣΥ.

    Από την συνάντηση προέκυψε μία συμφωνία για γενικότερη συνεργασία σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, η οποία πιθανώς φτάνει έως και την επόμενη ημέρα των εκλογών.

    Στο πεδίο αυτό χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Καμμένου.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να δημιουργηθεί «μία πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση για συμπαράσταση στον Κυπριακό λαό», ενώ τόνισε και ότι «το κοινό μέτωπο θα εκφραστεί και στο κοινοβούλιο, αλλά κυρίως στο κοινωνικό πεδίο».

    Ο κ. Καμμένος από την πλευρά του είπε πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην Κύπρο είναι πως «δεν είναι ούτε μακριά, ούτε μόνη της» και αναφέρθηκε στην συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε παρά τις ιδεολογικές διαφορές» και ότι η συνεργασία αυτή έχει στόχο την δημιουργία ενός «κοινού μετώπου για την αποκάλυψη της αλήθειας».

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=504155
    22/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin