Friday, February 1, 2013

Nέο "Σισμίκ" για την Τουρκία

Ξαφνικά η Τουρκία απέκτησε ένα νέο «Σισμίκ», ένα νέο ερευνητικό σκάφος, γεγονός που δείχνει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα έρευνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ανεβάσει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Την αγορά του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Το μήκους 85 μέτρων πλοίο με την ονομασία «Polarcus Samur», το οποίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρία έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μετονομαστεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa» και θα πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.



Το σκάφος ήδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) Αλι Ριζά Τοϊγκάρ, «το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το αποκτήσαμε». Ο ίδιος τόνισε πως το πλοίο θα βαφτεί στα ερυθρόλευκα χρώματα «όπως η τουρκική σημαία». Ο Τοϊγκάρ ανέφερε πως το «Barbaros Hayrettin Paşa» θα ξεκινήσει τις εργασίες σεισμικών ερευνών περίπου στις 20 Φεβρουαρίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τανέρ Γιλντίζ όμως ανακοίνωσε πως οι έρευνες αρχικά θα ξεκινήσουν μεν στη Μαύρη Θάλασσα, αργότερα όμως θα συνεχιστούν και στη Μεσόγειο. «Το συγκεκριμένο πλοίο έχει αποδείξει την αξία του σε διεθνές επίπεδο και σε δισδιάστατες και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», τόνισε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η Τουρκία άλλαξε γρήγορα τα σχέδιά της και αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η TPAO είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών από τουρκικά ναυπηγεία και είχε ήδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους.

Ομως, η παραλαβή του προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωθεί το 2015 κι αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως θεωρήθηκε μακρινή για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.Tούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα «Zaman» πως «μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι στη Μεσόγειο θεωρήθηκε άμεση ανάγκη η προμήθεια ενός σύγχρονου σκάφους θαλάσσιων ερευνών από την εταιρία TPAO».

Το γνωστό στη χώρα μας «Σισμίκ», το οποίο είχε σταλεί ανοιχτά της Κύπρου για να κάνει σεισμικές έρευνες, θεωρείται πεπαλαιωμένο σε σχέση με μηχανήματα μιας άλλης εποχής, απλά η Αγκυρα το χρησιμοποιούσε περισσότερο για συμβολικούς λόγους προκαλώντας κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με το νέο υπερσύγχρονο σκάφος που απέκτησε όμως φαίνεται πως θα αρχίσει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο οπουδήποτε θέλει…

Η αγορά από την Τουρκία ερευνητικού σκάφους, αντί ναυπήγησης, δείχνει βιασύνη της γείτονος η οποία κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων σχετίζεται και με τη συζήτηση περί ΑΟΖ στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Αγκυρας να αποκτήσει νορβηγικό πλοίο σεισμικών ερευνών, με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, τρισδιάστατης απεικόνισης, προϊδεάζει για το επόμενο βήμα που θα είναι να προβεί σε προκλήσεις. Σε Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν (το θεωρούν σχεδόν βέβαιο) ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ -και μάλιστα στα οικόπεδα για τα οποία η κυβέρνηση ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και έχει προχωρήσει σε αναθέσεις-και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στόχος, στη μεν κυπριακή ΑΟΖ να αμφισβητήσει εμπράκτως το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρά σε διαγωνισμούς με ξένες εταιρίες για έρευνες και αξιοποίηση των κοιτασμάτων, στις δε ελληνκού ενδιαφέροντος θαλάσσιες περιοχές να προκαταλάβει τις κινήσεις της Αθήνας ενόψει πιθανής ανακήρυξης ΑΟΖ ή κατάθεσης συντεταγμένων στο ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα.

Τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας πάντως θα έρχεται σε αντίθεση με τη δρομολογημένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις Ερντογάν, εξάλλου, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, όπως και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, έχουν ήδη δημιουργήσει κλίμα το οποίο κάθε άλλο παρά σε διάθεση συνεννόησης παραπέμπει. Το επισήμανε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οτι η Αγκυρα δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους φαίνεται και από άλλες κινήσεις και δηλώσεις. Σε συνέχεια της παρέμβασης Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη και το τζαμί στην Αθήνα, ήρθε μία ακόμα πρόκληση, αυτή τη φορά από το νέο υπουργό Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κομοτηνή, ήταν Έλληνας πολίτης και τώρα αποκαλεί όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης «Τούρκους» και τονίζει πως η πατρίδα τους είναι η Τουρκία!

Eλεύθερος Τύπος 

 http://www.enkripto.com/2013/02/n.html
01/02/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

5 comments :

  1. Να πέσουν οι τόνοι θέλουν Αθήνα - Άγκυρα ενόψει Συμβουλίου Συνεργασίας......

    Ο Δ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στην Τουρκία για την προετοιμασία του
    Με σκοπό την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Μαρτίου στην Τουρκία, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ίσως γίνει δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών φέρεται να έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με αφορμή τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για την εκπαίδευση κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα. Έγινε μάλιστα προσπάθεια σύνδεσης της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ότι ο δράστης είχε περάσει από τη χώρα μας. Η εφημερίδα Aksam μάλιστα έγραψε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να παραδώσει σχετικό φάκελο στον έλληνα ομόλογό του κ. Αντ. Σαμαρά κατά την έλευση του τελευταίου στην Τουρκία.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Βήματος», οι δύο πλευρές αποφάσισαν πριν από λίγα 24ωρα να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση, ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μη χαλάσει το Ανώτατο Συμβούλιο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με τα δύσκολα ζητήματα. Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά πάντως είναι η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά

    Στο τραπέζι των συνομιλιών Αβραμόπουλου - Νταβούτογλου θα βρεθεί σειρά συμφωνιών (Μνημόνια Συνεργασίας) σε τομείς «χαμηλής πολιτικής», όπως το περιβάλλον, η υγεία, ο τουρισμός κ.ά, ώστε να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την οριστική υπογραφή τους τον Μάρτιο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά στο ζήτημα των θεωρήσεων που θα επιτρέψει την αύξηση του αριθμού των τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά. ωστόσο, το ζήτημα αυτό απαιτεί τη συγκατάθεση της ΕΕ, λόγω των προβλέψεων της Συνθήκης Σένγκεν.

    Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες θα καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Τα δύσκολα ζητήματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και οι διερευνητικές επαφές, προφανώς και θα συζητηθούν στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών, αλλά ο σκοπός θα είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα.

    Ρούμπιν: Η συνεργασία Ελλάδος - Τουρκίας συμβάλλει στη σταθερότητα
    Μιλώντας στο «Βήμα» στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Έρικ Ρούμπιν σημείωσε ότι «η βελτίωση που έχουμε δει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει πάρα πολύ όχι μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής». Ο αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι «προφανώς υπάρχει η ιστορία, προφανώς υπάρχουν και περίπλοκα ζητήματα». Πρόσθεσε όμως ότι σε μία περίοδο που η κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ασταθής, η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να κάνουν πολλά για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η μετανάστευση, ή ακόμη και για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. «Υποστηρίζουμε τους δύο συμμάχους μας στη συνεργασία τους» κατέληξε.

    Τουρκία και Ευρώπη
    Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της Γαλλίας να αναθερμάνει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το Παρίσι θα συναινέσει στο να ανοίξει ένα από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (συγκεκριμένα το κεφάλαιο 35 που αφορά στην περιφερειακή πολιτική). Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία.

    Το «νέο πνεύμα» στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Φαμπιούς, θα αυξήσει όπως αναμένεται τις πιέσεις προς τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 17 Φεβρουαρίου ή το αργότερη της επόμενης, 24 Φεβρουαρίου) για πρόοδο και στο Κυπριακό.

    Αθανασόπουλος Άγγελος
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=498352

    ReplyDelete
  2. Κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας στις 5 Μαρτίου......Στην Κωνσταντινούπολη.....

    Το έδαφος για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας ετοίμασαν, με τις επαφές τους στην Άγκυρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

    Κατά τη διάρκεια των επαφών της 5ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή δέκα Ελλήνων και ισάριθμων Τούρκων υπουργών, καθώς και των πρωθυπουργών των δύο χωρών, θα υπογραφούν τουλάχιστον δέκα διμερείς συμφωνίες, που θα προωθούν τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας σε θέματα «χαμηλής» πολιτικής.

    Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία των γενικών γραμματέων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κυρίων Βασίλη Κασκαρέλη και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

    Οι κύριοι Αβραμόπουλος και Νταβούτογλου είχαν και κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε 75 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε ανάμεσα στους κ.κ. Αβραμόπουλο και Νταβούτογλου, έφαγαν ψάρι κεμπάπ.

    Στις επαφές των δύο πλευρών δεν ετέθησαν τα ζητήματα της τρομοκρατίας ή της ΑΟΖ. Αντίθετα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, καθώς και σε θέματα σχετικά με τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για την ελληνική στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας και στο πλαίσιο της εμπέδωσης του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν υπήρξε δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=257661

    ReplyDelete
  3. Ενταξη στην ΕΕ της Τουρκίας θέλει ο Ολάντ.....

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
    Ενθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποδεικνύεται ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Προκειμένου μάλιστα να προετοιμάσει το έδαφος για επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της γαλλικής κυβέρνησης Λοράν Φαμπιούς τάχθηκε την Τρίτη αναφανδόν υπέρ της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, υποστηρίζοντας μάλιστα το «ξεπάγωμα» ενός εκ των πέντε κεφαλαίων των συνομιλιών που είχε μπλοκάρει ο Νικολά Σαρκοζί, εκείνου της περιφερειακής πολιτικής. «Η Γαλλία θα ενισχύσει την υποστήριξή της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Επιθυμούμε να έχουμε πολύ θετικές σχέσεις με την Τουρκία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση στο Παρίσι με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η Γαλλία επί Σαρκοζί έχει μπλοκάρει πέντε κεφάλαια - κοινή αγροτική πολιτική, οικονομική και νομισματική ένωση, θεσμικά, χρηματοοικονομικά συν την προαναφερθείσα περιφερειακή πολιτική, η οποία σημαίνει παροχή χρημάτων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Επιπροσθέτως, η Κύπρος έχει μπλοκάρει άλλα έξι κεφάλαια, ενώ η ΕΕ συνολικά έχει αποφασίσει ότι οκτώ κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν και επιπλέον κανένα από όσα είχαν ανοιχθεί δεν επιτρέπεται να κλείσει όσο η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Από πρακτική σκοπιά, το άνοιγμα ενός κεφαλαίου δεν είναι κάτι τόσο ουσιώδες - πόσω μάλλον που δεν αρκεί καν η γαλλική βούληση για να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, οι οποίες πιθανότατα θα μπλοκαριστούν από την Κύπρο ή τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Από πολιτική σκοπιά όμως η κίνηση του Ολάντ είναι σοβαρότατη και εχθρική για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν μάλιστα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη στη Γερμανία συγκροτηθεί «μεγάλος συνασπισμός» χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών για να κυβερνήσει τη χώρα, τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο θα απειληθούν με δυσάρεστες ανατροπές. Η επιπρόσθετη συμφορά της υπαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό καθεστώς μνημονίου θα εκμηδενίσει τον ευρωπαϊκό σεβασμό -όποιον υπάρχει μέχρι τώρα τέλος πάντων- προς τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα της Κύπρου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ήταν αυτοί που επέβαλαν -σε όσους Ευρωπαίους ήταν απρόθυμοι- να αποδεχθούν την αναγόρευση της Τουρκίας σε κράτος υποψήφιο προς ένταξη, όπως και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν κυβερνούσαν τη Γερμανία.

    Η αλήθεια είναι βέβαια πως με την ΕΕ και ιδίως την Ευρωζώνη να βολοδέρνει στην οικονομική κρίση, η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί την ευόδωση της ένταξης νέων χωρών και ιδίως μιας χώρας τόσο μεγάλης και τόσο αμφιλεγόμενης ευρωπαϊκής ταυτότητας όπως η Τουρκία. Ούτε και οι Τούρκοι πάντως τρελαίνονται πλέον με την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό το διαπιστώνει κανείς και σε επίπεδο λαού και σε επίπεδο ηγεσίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων Τούρκων πολιτών τάχθηκαν κατά της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, αν και φυσικά οι διαθέσεις του κόσμου εύκολα αλλάζουν. Τη Δευτέρα πάντως ακόμη και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια δείπνου στην Αγκυρα με τους πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ, επέκρινε σφοδρότατα την άρνηση της ΕΕ να εντάξει στους κόλπους της την Τουρκία. Προ δύο εβδομάδων μάλιστα ο Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προκρίνει τη σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα, αφού δεν υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις με την Ευρώπη. Οι εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή άλλωστε έχουν αναβαθμίσει θεαματικά τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία πλέον αισθάνεται ότι όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι την έχουν πλέον περισσότερη ανάγκη από όση τους έχει αυτή...........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63783264

    ReplyDelete
  4. Η Τουρκία ετοιμάζει πλωτό νοσοκομείο για τα νησιά του Αιγαίου......Θα καλύπτει τα Αρκιούς, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, Νίσυρο, Κάσο, Τήλο, Χάλκη.....

    Τη ναυπήγηση ενός πλοίου-νοσοκομείου που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η Τουρκία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

    «Κατασκευάστηκε, και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ήδη δρομολογήθηκε η ναυπήγηση τουρκικού πλοίου-νοσοκομείου, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο στα δυο-τρία τουρκικά (Τένεδος, Ίμβρος) αλλά και στους χιλιάδες κατοίκους των ελληνικών νησιών του Αιγαίου» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

    Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης η μέριμνα για τους κατοίκους στους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Καστελόριζο, τη Νίσυρο, την Κάσο, την Τήλο και τη Χάλκη είναι ανύπαρκτη από την πλευρά της κυβέρνησης.

    «Για άλλη μία φορά δίνουμε στους γείτονές μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη διαχρονική αδράνεια του ελληνικού κράτους απέναντι στον ελληνισμό, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, πλήττεται από βαθιά οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση» τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.

    «Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα υλοποιήσει τις πολιτικές απόψεις του πρωθυπουργού στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο άμεσης υλοποίησης, Υγείας και Ζωής των κατοίκων της άγονης γραμμής, και δε θα αρκεστεί μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών γιατρών, των υγειονομικών και κοινωνικών οργανώσεων που οργώνουν το Αιγαίο. Ας μην παίζουν άλλο, οι ιθύνοντες της Υγείας, με τις ανθρώπινες ζωές και την Εθνική μας Κυριαρχία» προσθέτει.

    Καλεί μάλιστα όλους τους φορείς που ασκούν προληπτική ιατρική και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά να ενδυναμώσουν την παρέμβασή τους «μέχρι το κράτος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες».

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=498828

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hastane gemisi hazırlığı tamam ..

      Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'ye kazandırmayı planladıkları hastane gemisi için şartnamenin hazır olduğunu, mayıs ayı sonunda süreci başlatmayı amaçladıklarını söyledi.

      SAN DIEGO

      Müezzinoğlu, ABD'nin Kalifornia eyaletine bağlı San Diego kentinde demirli USNS Mercy hastane gemisini ziyaret etti. Gemi kaptanı tarafından bilgi verilen Müezzinoğlu, tedavi birimlerini gezerek, yetkililerden tecrübelerini dinledi. Kaptan köşkünü de gezen Müezzinoğlu, "Türkiye'dekinin dümenini de tutmayı Allah nasip etsin" dedi.

      İncelemelerinin ardından AA muhabirine açıklama yapan Müezzinoğlu, hastane gemisini yerinde görme imkanı elde ettiklerini kaydetti.

      Geminin hastaneye petrol tankerinden dönüştürüldüğünü, 35 yıl önce projelendirildiğini ve 25 yıldır faaliyette olduğunu belirten Müezzinoğlu, yetkililerinden yeni bir gemi hastane için tavsiyeler aldıklarını ifade etti.

      "Hastane gemiye sıfırdan yapmayı düşündüklerini" anlatan Müezzinoğlu, "Biz de inşallah projesiyle, dinamik bir yapısıyla ülkemize yüzen gemi hastaneyi sıfırdan üreterek kazandıracağız. Şu anda ihale şartnamemiz hazır. Tahmin ediyorum mayıs ayında süreci başlatırız. Burada 30 ayla 36 ay gibi bir yapım sürecinden bahsediliyor. Önümüzdeki iki-üç yıl içinde inşallah ülkemize 200 metre uzunluğunda, 26 metre genişliğinde, yoğun bakımları, diyaliz merkezleri, ameliyathaneleri, doğumhanesi olan, 260-270 yataklı olabilecek bir hastane gemisi kazandıracağız" dedi.

      İnceledikleri hastane gemisinde hastaların gemiye girişinin sorunlu olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bot ve ambulansların girebileceği, helikopterler pistlerinin olduğu modern bir gemiyi planladıklarını belirtti.

      Hastane gemisinin maliyeti hakkında da bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, "Yaklaşık 200 milyon lira gibi bir rakam tahmin ediliyor ama ihale süreçlerinde ne çıkacak karşımıza şu anda onu bilemiyoruz. Tabii tıbbi donanımı da dahil. Geminin sıfırdan yeniden yapımı için tıbbi donanımı, yoğun bakımları, ameliyathaneleri, bütün tıbbi teknolojileriyle 150 ila 200 milyon lira civarında bir rakam düşünülüyor" diye konuştu.

      Müezzinoğlu, San Diego temasları kapsamında kanser hastalarının tedavi edildiği Scripps Proton Tedavi Merkezinde de incelemelerde bulundu.
      http://www.aa.com.tr/tr/rss/163349--hastane-gemisi-hazirligi-tamam
      19/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin