Saturday, February 2, 2013

Τα παιχνίδια της Άγκυρας...ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ

Η επιθετική στάση που κρατά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της ΕΕ και οι τελευταίες του τοποθετήσεις, που μαρτυρούν μια «προς Ανατολάς» στροφή της Άγκυρας προβληματίζει τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Ως στρατηγικό αποπροσανατολισμό με πολύ σοβαρές συνέπειες θα αποτελούσε η εγκατάλειψη από μέρους της Τουρκίας των προσπαθειών που η ίδια ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια για ένταξη στη «λέσχη των δυτικών δημοκρατιών», βλέπει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», που μάλιστα δημοσιεύθηκε σε πρωτοσέλιδο άρθρο, την απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στροφή προς Ανατολάς.



Υπό τον τίτλο «Μετά θα πούμε στην ΕΕ αντίο» - φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη – η εφημερίδα γράφει πως η Τουρκία επιχειρεί να αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απειλώντας ότι η χώρα θα αλλάξει προσανατολισμό προς την Ανατολή, καθώς  η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποδεχτεί την Τουρκία ως μέλος στον «Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης».

Σύμφωνα με την Τούρκισσα αναλύτρια Μπερίλ Ντεντεογλού, την οποία επικαλείται το άρθρο, με τις δηλώσεις του ο Ερντογάν θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς την ΕΕ, ότι «δεν σας χρειαζόμαστε».

Τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να τερματίσει την προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, είναι όμως γνωστό ότι έχει ενταθεί η απογοήτευση των Τούρκων με τις καθυστερήσεις στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας.

Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Τουρκία επιδιώκοντας να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις Ερντογάν, αναφέρουν πως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης δεν είναι τόσο σημαντικός για την Τουρκία όσο η ΕΕ και ότι ο πρωθυπουργός αυταπατάται αν νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να εκφοβίσει την Ένωση.

Κάτι που βέβαια η ίδια αναλύτρια προσεγγίζει διαφορετικά, σημειώνοντας στις δηλώσεις της στην αυστριακή εφημερίδα ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις Ερντογάν καθώς -ακόμη και αν δεν έχει σκοπό να απομακρυνθεί από την ΕΕ - προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι μιλάει δημόσια για ένα τέτοιο βήμα χωρίς να υπολογίζει αυτά που διακινδυνεύει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

 .elzoni.gr
2/2/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin