Monday, February 4, 2013

Μεταναστεύει το Ιατρικό δυναμικό της χώρας

Ανεργος ή υποαπασχολούμενος δηλώνει ένας στους τρεις γιατρούς της Αθήνας που πληρώνει το «τίμημα» της απουσίας από πλευράς πολιτείας ενός τρόπου ελέγχου της υπερπληθωρισμού του ιατρικού πληθυσμού της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η ανεργία και η υποαπασχόληση (π.χ. 2-3 εφημερίες τον μήνα σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο, μετάφραση ιατρικών δοκιμίων κ.α.) αγγίζει το 2013, το 37,5% του ιατρικού δυναμικού της Αθήνας, έναντι 32,2% που ήταν το 2007. 
Το πρόβλημα αγγίζει πλέον και τους εξειδικευμένους γιατρούς. Ετσι, ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι άνεργοι γιατροί της Αθήνας ήταν 592, το 212 έφτασαν του 1.191, δηλαδή διπλασιάστηκαν σε μία πενταετία.

Η ανεργία είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί γιατροί μεταναστεύουν κυρίως προς τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, και εσχάτως και προς το Ντουμπάι και το Κατάρ, λόγω των υψηλών μισθών! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, το 2012 περίπου 1.800 γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό, με τους περισσότερους (650) να επιλέγουν την Γερμανία ως προορισμό, ενώ στις προτιμήσεις ακολουθούν η Αγγλία και η Γαλλία. Και πλέον η πλειονότητα των γιατρών αυτών είναι υψηλότατο εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό: ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι γιατροί που έφυγαν για το εξωτερικό ήταν 292, το 2012 ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στους 1.166!
 .kathimerini.gr
4/2/13
---------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin