Monday, February 4, 2013

Reuters: Η βοήθεια προς την Κύπρο μοχλός πίεσης για λύση του Κυπριακού

Ενδεχόμενο στάσης πληρωμών τον Απρίλιο 
 

Λονδίνο: Για πρώτη φορά από τότε που η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, σχεδόν πριν από μια δεκαετία, οι εταίροι της έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος του νησιού, το οποίο παραμένει διαιρεμένο εδώ και 40 σχεδόν χρόνια, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτό τους το πλεονέκτημα για την επίτευξη της επενένωσης του νησιού, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.



Αναφέρει, ακόμη ότι είναι γεγονός ότι τα πιο ισχυρά κράτη-μέλη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, ενδεχομένως να επιθυμούν να παραμείνει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα παρά να κληθούν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες από μια λύση του προβλήματος, κάτι που θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ.

Σημειώνει, επίσης, ότι η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει λόγω της μεγάλης έκθεσης της οικονομίας της στην ελληνική κρίση χρέους και των περιπετειών των κυπριακών τραπεζών, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι μπορεί να ξεμείνει από χρήματα τον Απρίλιο σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Λευκωσία χρειάζεται απεγνωσμένα περίπου €17 δισεκατομμύρια ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ποσό που ισοδυναμεί με το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Αναφέρει ακόμη ότι για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στο «ε/κ τμήμα» - όπως γράφει - του νησιού αναλογεί το ποσό των €19.722.

Αυτό το γεγονός, προσθέτει, θα πρέπει να προσφέρει στις Βρυξέλλες ένα εργαλείο παρότρυνσης προς τους Ελληνοκύπριους για να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους σε μια χαλαρή διζωνική ομοσπονδία του είδους που προτάθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004.

Τότε, αναφέρει το δημοσίευμα, οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, με την ενθάρρυνση της Τουρκίας, η οποία έχει περίπου 30.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι περισσότεροι από τους οποίους θα έφευγαν μέχρι το 2018.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι θα ήταν πολιτικά επικίνδυνο να ασκηθεί διπλωματική πίεση στην Κύπρο με αφορμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να γυρίσει σε μπούμερανγκ και να τύχει εκμετάλλευσης από τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές και στις δύο πλευρές.

Οι σκεπτικιστές, συνεχίζει, αναφέρουν ότι βολεύει το Βερολίνο και το Παρίσι να αφήσουν το Κυπριακό σε μακροπρόθεσμο αδιέξοδο, γιατί αυτό εμποδίζει την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη στην ΕΕ.

«Η ίδια η Ευρώπη είναι διχασμένη όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου. Υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να λύσουν το πρόβλημα, διότι η ένταξη της Τουρκίας θα προχωρήσει προς τα εμπρός», δήλωσε στο πρακτορείο πρώην μεσολαβητής του νησιού, ο οποίος μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας επειδή συνεχίζει να εμπλέκεται στη διπλωματία.

 .philenews.com
4/2/13

1 comment :

  1. Bild: Η τρόικα, μελετά και την πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου....οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να αναβάλουν την λήψη απόφασης σχετικά με τη βοήθεια προς την Κύπρο ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στη νήσο, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα......

    Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «μελετούν» τις χρηματοοικονομικές συνέπειες σε περίπτωση πτώχευσης της Κύπρου εάν η νήσος δεν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια, έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Bild.

    «Ειδικοί της τρόικας υπολογίζουν, ιδιαίτερα υπό την πίεση του Βερολίνου, τις χρηματοοικονομικές συνέπειες μιας πτώχευσης της Κύπρου», έγραψε η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή.

    Η Ελλάδα θα είναι η χώρα εκείνη η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από την πτώχευση των σημαντικότερων τραπεζών της Κύπρου, καθώς διαθέτουν ένα δίκτυο υποκαταστημάτων όπου έχει κατατεθεί περίπου το 10% των ελληνικών αποταμιεύσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    «Οι τράπεζες των άλλων χωρών της ευρωζώνης αντιθέτως δύσκολα θα επηρεαστούν», εκτίμησε η εφημερίδα.

    Η Κύπρος ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια τον Ιούνιο, αφού οι δύο μεγαλύτερες τράπεζές της, που ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική κρίση, ζήτησαν κρατικό δανεισμό.

    Την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να αναβάλουν την λήψη απόφασης σχετικά με τη βοήθεια προς την Κύπρο ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στη νήσο, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα.

    Οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Κύπρου υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ζήτησε η τρόικα, υιοθέτησε μια σειρά μέτρων λιτότητας για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 7,25% του ΑΕΠ της χώρας σε τέσσερα χρόνια.

    Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι ανέρχονταν σε 10 δισεκ. ευρώ, ίσως αποδειχθούν τελικά σημαντικά μικρότερες.

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=29190&title=Bild

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin