Wednesday, January 23, 2013

Κόσοβο: Άσκηση πίεσης για ανταλλαγή εδαφών η απομάκρυνση μνημείου από το Πρέσεβο

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εκτίμησε ότι με την επιχείρηση απομάκρυνσης από το κέντρο του Πρέσεβο του μνημείου προς τιμήν των πεσόντων μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μεντβέτζα, Μπουγιάνοβατς" (UCPMB), η Σερβία επιδεικνύει την επιθυμία της για ανταλλαγή εδαφών, την οποία "ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε αρκετές φορές εμμέσως στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες".

"Με την ενέργεια αυτή, η Σερβία επιδεικνύει την επιθυμία της για ανταλλαγή εδαφών. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς έχει αναφέρει την ιδέα στις Βρυξέλλες. Αλλά εμείς έχουμε τα σχέδιά μας και τη δική μας στρατηγική, με την οποία θα νικήσουμε" είπε ο κ. Θάτσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εξπρές" της Πρίστινας.



Ο κ. Θάτσι εκτίμησε ότι η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου είναι ένα από τα σενάρια που αποδέχεται περισσότερο η Σερβία.

"Είναι το πιο αποδεκτό σενάριο για τη Σερβία κυρίως σε αυτή τη φάση, στην οποία είναι σαφές ότι το σενάριο της για διχοτόμηση του Κοσόβου πρακτικά έχει καταστεί αδύνατο μετά την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης του Κοσόβου στις 25 Ιουλίου του 2010 για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της επικράτειας του Κοσόβου" είπε ο κ. Θάτσι.

"Εγώ και η κυβέρνηση του Κοσόβου το απορρίψαμε κατηγορηματικά, επειδή η ανταλλαγή εδαφών είναι πλήρως αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα του Κοσόβου, είναι επιλογή αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα των Αλβανών, οπουδήποτε κι αν ζουν" τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι είπε ακόμη ότι είναι απογοητευμένος επειδή οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να υπερασπιστούν το μνημείο, αν και, όπως είπε, τους είχε υποδείξει πώς να συμπεριφερθούν.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εξέφρασε απογοήτευση και για τα περιστατικά βίας σε σερβικά μνημεία και κοιμητήρια στο Κόσοβο.

.protothema.gr
23/1/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin