Wednesday, January 23, 2013

Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα στην επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Ο Ελληνικός λαός μπορεί να είναι ήσυχος ότι για μας δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Eίναι εκτός κάθε συζήτησης.
Οι ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες (Συνθήκη της Λωζάννης, Ιταλοτουρκικές Συμφωνίες 1932, Συνθήκη Παρισίων 1947) κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα ελληνικά νησιά, άρα και στα Ίμια, και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε παρερμηνεία.
Η κυριαρχία μας σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζεται από έωλες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.


Η εμμονή σε τέτοιες θεωρίες στηλιτεύεται με κάθε ευκαιρία και κάθε προκλητική συμπεριφορά απαντάται με ξεκάθαρο τρόπο και στο επίπεδο που αρμόζει.
Η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Σχέσεις όμως που θα αναπτύσσονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό τη εθνικής κυριαρχίας.
Η προσπάθειά μας αυτή αποβλέπει στην ενίσχυση και διαφύλαξη της ευημερίας και του ρόλου της χώρας μας.
Τούτο περνά ασφαλώς και μέσα από την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Η ειλικρινής και έμπρακτη ανταπόκριση και της άλλης πλευράς, στη βάση των ίδιων αρχών, συνιστά προϋπόθεση για την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των διμερών μας σχέσεων και αυτό το καθιστούμε σαφές στους Τούρκους συνομιλητές μας χωρίς περιστροφές και με κάθε ευκαιρία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την αυστηρή, βέβαια, προϋπόθεση της εκπλήρωσης των όρων και των προαπαιτουμένων που έχει θέσει με ομόφωνες αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε διμερές επίπεδο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί χρήσιμο μηχανισμό προώθησης της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς της αποκαλούμενης «χαμηλής πολιτικής», όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο τουρισμός κ.ο.κ.
Εκτιμούμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς αυτούς πρέπει να συνεχισθεί και να ενισχυθεί , όπου τούτο είναι αμοιβαία επωφελές.

Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι τα ελληνικά δικαιώματα και αρμοδιότητες δεν επηρεάζονται, ούτε μπορούν να επηρεασθούν, από οποιουσδήποτε αβάσιμους ισχυρισμούς ή δηλώσεις ή παράτυπες ενέργειες, κάθε παραβατική συμπεριφορά εν γένει, με όποιο προκάλυμμα και αν εκδηλώνεται.
Η επαγρύπνηση, και στο διπλωματικό πεδίο, είναι συνεχής και άοκνη.
Κλείνοντας την πρωτολογία μου και αναφερόμενος στο τραγικό γεγονός των Ιμίων, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό, τιμά τους τρείς ήρωές του με τον δέοντα έπαινο και προσήκοντα σεβασμό, σε ειδικές εκδηλώσεις μνήμης και με συγκεκριμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.
Οι τρείς θυσιασθέντες υπέρ βωμών και εστιών, θα είναι πάντα στη μνήμη μας και στην καρδιά μας και αποτελούν για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και όλους μας, πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας και γενναιότητας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αμοιβαία επωφελή πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία.
Η πρόοδος, ωστόσο, σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, δεν επαρκεί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ζητούμενο είναι να παύσουν οριστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, παραβιάσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων που ανάγονται σε άλλες εποχές.
Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και στις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ χωρών συμμαχικών και μελλοντικών εταίρων.
Στο πλαίσιο της επιθυμίας μας για επίτευξη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται και οι προσπάθειές μας για την επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, μέσω της εμπιστευτικής διαδικασίας των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2002 και συνεχίζονται.
Στόχος είναι να εξακριβωθεί κατά πόσον μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση.
Η διαιώνιση της διαφοράς αυτής δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις, υπονομεύει τις προοπτικές των δύο χωρών και δρα εις βάρος της γενικότερης ευημερίας και ασφάλειάς τους.
Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα.
Αυτό είναι το πλαίσιο των ενεργειών μας για την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.
Αυτό βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε ή ότι δεν βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση για την άμεση και αποτελεσματική υπεράσπιση της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ελληνικό ΥΠΕΞ
23/1/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin