Sunday, January 13, 2013

Έκκληση Ομήρου προς τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν την Κύπρο

Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας για πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος .
Πάφος: Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ιδιαίτερα τα μέλη της Ευρωζώνης αλλά και τη Γερμανία, να ανταποκριθούν στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ περισσότερο, γιατί όπως είπε η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία ήταν κυρίως το αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος


Αν δεν υπήρχε, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, αυτή η απόφαση πολύ πιθανό να μην οδηγούμασταν σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε «πως όφειλαν να προστατεύσουν την κυπριακή οικονομία από τότε, όταν λάμβαναν την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Δεν το έπραξαν τότε συνέχισε, και πρέπει να το πράξουν σήμερα.
Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως «είμαστε στην ΕΕ γιατί πιστέψαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται πάνω στις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, των λαών και των ανθρώπων».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στις αντιρρήσεις που προβάλλονται αλλά και στα εμπόδια που εγείρονται σε διάφορα επίπεδα εντός της ΕΕ με επίκεντρο τη Γερμανία για την δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με προβολή όπως είπε,«αστήριχτων αβάσιμων ατεκμηρίωτων συκοφαντικών και δυσφημιστικών ισχυρισμών περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από τη Κεντρική Τράπεζα, από τη Μονάδα Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, με βάση εκθέσεις από την ΜΟΚΑΣ και εκθέσεις διεθνών οργάνων για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου βρώμικου χρήματος, είναι φανερό «ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα αποτελεσματικής διαχείρισης αυτού του θέματος, δηλαδή της πάταξης της διακίνησης μαύρου χρήματος, από ότι, πλείστες τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας».

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ Ομήρου, είναι 20 μονάδες πιο ψηλά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της για μέτρα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

«Θα πρέπει» συνέχισε, «να δώσουμε με ένταση το μήνυμα ότι είναι πρώτον απαράδεκτες αυτού του είδους οι αιτιάσεις με επίκληση συκοφαντικών ισχυρισμών, και δεύτερον ότι οφείλουν να επιδείξουν τη βασική τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, δηλαδή της κοινοτικής αλληλεγγύης».


Πηγή: ΚΥΠΕ
13/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin