Sunday, January 13, 2013

Οι πινακίδες με αρχικά ΜΚ στα αυτοκίνητα της FYROM και η "μονομερής" ανακήρυξη (θέσπιση) της ελληνικής ΑΟΖ με "συντεταγμένες"

Την εβδομάδα των εορτών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, επιστρέφοντας Θεσσαλονίκη από τον περιφερειακό, συνάντησα ένα φορτηγό αυτοκίνητο από την γειτονική μας χώρα, τα Σκόπια. Έχοντας την συνήθεια να παρατηρώ τις πινακίδες τους και τα αυτοκόλλητα σήματα ΜΚ που κατά κανόνα φέρουν δεν το προσπέρασα. Είναι και η πίκρα από το περασμένο καλοκαίρι που εκατοντάδες ΙΧ, τουριστικά και φορτηγά από την γειτονική χώρα όργωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας μας με κάθε είδους σήματα ΜΚ δηλώνοντας το δήθεν συνταγματικό τους όνομα, δίχως να μπορούμε, πολίτες και αρχές, να αντιδράσουμε.

Το συγκεκριμένο φορτηγό αυτοκίνητο όμως είχε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά που έδιναν ένα διαφορετικό ερέθισμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας. Πάνω αριστερά φαινόταν ευδιάκριτο το ακυρωτικό σήμα από τις Ελληνικές Αρχές στα σύνορα: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ...RECOGNIZED BY GREECE AS ΠΓΔΜ/FYROM.

Η δε πινακίδα του και στο τμήμα που είχε ενσωματωμένο το ΜΚ είχε καλυφθεί με αυτοκόλλητη ταινία (ΜΚ ενσωματωμένο φέρουν οι σκοπιανές πινακίδες από τον Φεβρουάριο του 2012 για να συμβαδίζουν δήθεν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πράγμα που δεν ισχύει αν θεωρήσουμε την μορφή της πινακίδας στο σύνολό της).
Έχοντας την πολυτέλεια του χρόνου και ακολουθώντας για αρκετό διάστημα το Φορτηγό από τα Σκόπια διαπιστώθηκε ότι και το αυτοκόλλητο ακύρωσης και η ταινία που κάλυπτε το ΜΚ στην πινακίδα ήταν άριστα κολλημένα και δεν υπήρχε περίπτωση να τα πάρει ούτε ο άνεμος ούτε ο χρόνος. Ήταν μια κλασική περίπτωση άριστης εφαρμογής της  υπ’αριθμ. Ε2748/315/ΑΟ019/ 24-10-95 διαταγής του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Τελωνειακές διαδικασίες στις συναλλαγές με FYROM»  η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και FYROM της 13ης -9-1995, Το σχετικό μάλιστα πρωτόκολλο το υπέγραψε και η σκοπιανή πλευρά στις 13-10-1995 για να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα συναλλαγών μετά την ενδιάμεση συμφωνία και άρση του embargo. Υπήρξαν βέβαια και νεότερες, όπως π.χ., η Δ19Β 5032878 ΕΞ2011/28-7-2011 <Τοποθέτηση αυτοκόλλητου σε οχήματα που φέρουν την ένδειξη “ΜΚ” >,  αλλά για άγνωστους λόγους δεν είχαμε την πιστή εφαρμογή τους με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Βόρεια Ελλάδα, ιδίως το περασμένο καλοκαίρι, από σκοπιανά οχήματα να κάνουν επίδειξη σημαίας ΜΚ.

Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στο υπεύθυνο άτομο εκεί στα σύνορα που σέβεται και την δουλεία, που διορίστηκε να κάνει, και την πατρίδα του. Η σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, έστω αν κάποια είναι αρνητικά για τα δίκαια μας, δεν δίνει επιχειρήματα στην απέναντι πλευρά να κλιμακώσει τις προκλήσεις. Σε μας, εδώ, χαρίζει ένα αίσθημα ελπίδας ότι κάτι αλλάζει στην χώρα μας.

Τώρα όσον αφορά το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και την ανακήρυξή της σε πρώτη φάση, ας ελαττώσουμε λίγο αυτήν την παραφιλολογία περί "μονομερούς" ανακήρυξης και "συντεταγμένων". Μιλάμε για ανακήρυξη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και με τα γνωστά πλεονεκτήματα από το παλαιότερο Δίκαιο  περί υφαλοκρηπίδας.Το να τονίζουμε την λέξη "μονομερώς" πριν την λέξη "ανακήρυξη" προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε ξένο αναγνώστη που γνωρίζει ελληνικά. Θυμίζει κατά κάποιον τρόπο όλη αυτή την διστακτικότητα να μην κολλάμε το ακυρωτικό στα σκοπιανά αυτοκίνητα όταν είχαν το ΜΚ αυτοκόλλητο και φτάσαμε τώρα να το έχουν ενσωματωμένο. Γιατί λοιπόν "μονομερής"? Πρέπει να ρωτήσουμε τούς δανειστές μας? Πρέπει πάλι να ρωτήσουμε τους Αμερικάνους? Όσον αφορά τις συντεταγμένες για ποιες συντεταγμένες μιλάμε? Αυτές που δεν πρόκειται ποτέ να καθοριστούν μετά από  συνεννόηση/υποχώρηση  στις παράλογες απαιτήσεις των γειτόνων? Συντεταγμένες δεν θα υπάρξουν ποτέ με τους γείτονες που μας έτυχε όπως και σε πολλά άλλα σημαντικά θέματα πλην δευτερεύουσας σημασίας. Οπότε θα περιμένουμε άλλα τριάντα χρόνια για την ανακήρυξη ΑΟΖ συζητώντας μήπως μας συμφέρει το παλιό δίκαιο περί υφαλοκρηπίδας μη τυχόν μας ζητήσουν οι σκοπιανοι ποσοστό στην εκμετάλλευση της αλιείας στην ελληνική ΑΟΖ σύμφωνα με κάποιες παραγράφους κάποιου ξεχασμένου άρθρου που δεν το είχαμε προσέξει (άντε ας πούμε διαβάσει) όταν το υπογράφαμε.Τέλος, ακούγετε αστείο  να λέμε ότι δεν χρειάζεται ανακήρυξη ΑΟΖ καθόσον  επαρκεί το περί υφαλοκρηπίδας Δίκαιο, διότι με την ΑΟΖ θα μας ληστέψουν τον πλούτο οι δανειστές μας, λες και με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορούν να το κάνουν αν βρούνε τους κατάλληλους και την κατάλληλη στιγμή.

 Τα εθνικά της θέματατα τα προωθεί και  τα κερδίζει  μια χώρα όταν έχει αποφασιστικούς ηγέτες, καταρτισμένους νομικούς και τεχνικούς, που μπορούν να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, δημοσιογράφους που γνωρίζουν τι λένε αδιαφορώντας για την ανταμοιβή και πολίτες που δεν φοβούνται τις θυσίες.  

Εμείς τι δεν έχουμε από αυτά?
--
-
-
-


110010011

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin