Tuesday, December 11, 2012

Κυπριακό αέριο: Δύσβατος ο δρόμος για κεφάλαια

Ο δρόμος για άντληση κεφαλαίων από τον τομέα του φυσικού αερίου, ακόμα και πριν την εμπορική εκμετάλλευση, φαντάζει ακόμα μακρύς και δύσβατος για την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση τη διεθνή πρακτική.
Το πρώτο εμπόδιο, όπως ανέφερε την περασμένη βδομάδα και ο Σόλων Κασίνης, είναι να γίνει επιβεβαιωτική διάτρηση για το κοίτασμα στο Οικόπεδο 12 κάτι που υπολογίζεται στις αρχές του 2013.


Η επιβεβαιωτική γεώτρηση βέβαια, δεν θα αποτελέσει το σημαντικότερο σημείο αφού πρέπει να διενεργηθεί και οικονομοτεχνική μελέτη από εξειδικευμένους οίκους. Η συγκεκριμένη μελέτη, περιλαμβάνει εκτίμηση αποθεμάτων, εκτίμηση των έργων υποδομής που χρειάζονται, εκτίμηση κόστους και καταγραφή χρονοδιαγραμμάτων.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπολογίζεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2014.
Ακόμα όμως και μετά από αυτό το στάδιο, και αν προχωρήσει η έκδοση ομολόγου από τη νεοσυσταθείσα ΚΡΕΤΥΚ και πάλι τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα.
Κατά πρώτα, όπως ενημερωθήκαμε, η ΚΡΕΤΥΚ δεν πρόκειται να έχει ψηλότερη διαβάθμιση από αυτή του κράτους το οποίο στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε διαβάθμιση σκουπιδιών. Για παράδειγμα, η Gasprom, μια εταιρεία με πωλήσεις 124δις και καθαρά εισοδήματα 35δις ευρώ έχει rating BBB που είναι το ίδιο με της Ρωσίας.
Ο βραζιλιάνικος κολοσσός Petrobras με 115δις πωλήσεις και 16δις εισοδήματα έχει επίσης rating ΒΒΒ όπως και η Βραζιλία.
Άρα η απόδοση του όποιου ομολόγου, θα είχε τσουχτερή απόδοση και κατά δεύτερο και η αξιολόγηση του θα ήταν σε επίπεδο υψηλού κινδύνου.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα, είναι της ισπανικής Repsol η οποία εξέδωσε 5ετες ομόλογο 750εκ. ευρώ με κουπόνι 4.5% όση ήταν και η απόδοση των 5ετων κρατικών ομολόγων της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσό που αντλήθηκε από έκδοση ομολόγων υψηλού κινδύνου ήταν το 2007 της εταιρείας TXU(EFH)/TCEH η οποία μάζεψε 5.9δις ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια πάντως, δεν υπήρξε έκδοση ομολόγου υψηλού κινδύνου πάνω από 3 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, το πρώτο εννιάμηνο του 2012 στην ευρωπαϊκή αγορά πουλήθηκαν ομόλογα υψηλού κινδύνου αξίας 27δις ευρώ. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 70 τέτοιες εκδόσεις, η πρόταση του υποψήφιου Γιώργου Λιλλήκα που μιλά για άντληση 20δις μάλλον δεν ευσταθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τους πρώτους 11 μήνες του 2012 έγιναν στην ευρωπαϊκή αγορά συνολικά 14 εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες εξόρυξης και πώλησης φυσικού αερίου από τις οποίες αντλήθηκαν συνολικά 6.9δις ευρώ.
Επί της ουσίας
Σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων, καταγράφονται οι λόγοι έκδοσης τους οι οποίοι συνήθως συνδέονται με τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της εταιρείας και όχι με το μέτοχό της, ειδικά αν ο μέτοχος είναι το κράτος. Κάτι τέτοιο, μπορεί να σημαίνει ακόμα και εξαπάτηση των δανειστών.
(sigmalive.com, 10/12/2012)
.energypress.gr
10/12/12

1 comment :

  1. Η Λευκωσία απέρριψε πρόταση του Ντουμπάι για το φυσικό αέριο .....ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.....

    Σοβαρά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που οδήγησαν την κυπριακή κυβέρνηση να μην αποδεχθεί πρόταση για προπώληση του φυσικού αερίου του Οικόπεδου 12 προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη ότι υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα από το μεγάλο επενδυτικό ταμείο του Ντουμπάι.

    Μια επενδυτική πρόταση η οποία απορρίφθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ η Κύπρος εκλιπαρεί την τρόικα για να υπογράψει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα», η Royal Investment Bank του Ντουμπάι είχε απευθυνθεί από τις 23 Ιανουαρίου προς τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου Ν. Συλικιώτη και τον πρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Κ. Ελληνα, με την οποία εξέφραζε το ενδιαφέρον για την προαγορά των κοιτασμάτων του Οικόπεδου 12.

    Η επιστολή ανέφερε ότι το επενδυτικό ταμείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο Οικόπεδο και ενδιαφέρεται για την εκ των προτέρων αγορά φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12, ασχέτως του χρόνου εξόρυξης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τον καθορισμό της ποσότητας την οποία ενδιαφέρεται να πουλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, την τιμή και το θέμα της κυριαρχίας.

    Στην επιστολή, που έχει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2013, η κυπριακή απάντηση ήταν αρνητική, καθώς ο κ. Ελληνας στην επιστολή του μόλις έξι ημέρες αργότερα ευχαριστεί το Ταμείο για το ενδιαφέρον, αλλά δηλώνει ότι στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ των προτέρων πώλησης του φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12.

    Ερωτηματικά
    Τα ερωτηματικά είναι πολλά καθώς, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, διαπιστώνεται ότι πιθανότατα δεν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων που θα κράταγαν την Κύπρο μακριά από το Μνημόνιο, το οποίο τελικά απειλεί όχι μόνο το επίπεδο ζωής των Κυπρίων αλλά και τα ίδια τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

    Από το καλοκαίρι είχαν διατυπωθεί προτάσεις για τη διερεύνηση των προθέσεων μεγάλων επενδυτικών ταμείων για να επενδύσουν στο φυσικό αέριο της Κύπρου, εξασφαλίζοντας έτσι τα κεφάλαια που είναι αναγκαία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς όμως να αναληφθεί καμιά επίσημη πρωτοβουλία.

    Η απόφαση της Royal Investment Bank του Ντουμπάι να εκδηλώσει τώρα το ενδιαφέρον της για προαγορά των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, μπορεί μεν να γίνεται την ύστατη στιγμή, αλλά επιβεβαιώνει ότι υπήρχε έντονο διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν φρόντισε να εξαντλήσει η κυβέρνηση Χριστόφια πριν αφήσει την Κύπρο να παραδοθεί στο Μνημόνιο.--

    ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63782591

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin