Tuesday, December 11, 2012

Ρωσία: Δεν προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση, δήλωσε Ρώσος απεσταλμένος, αναφερόμενος στη ξενοφοβία, το ρατσισμό, τον βίαιο εθνικισμό, την κατάχρηση εξουσίας της αστυνομίας και του νεοναζισμού, μεταξύ άλλων. 
«Πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα πρέπει να έχει το μονοπώλιο να αξιολογεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες», επέμεινε ο ρώσος απεσταλμένος.

Ο Konstantin Dolgov, πρέσβης επί μακράν με τον τίτλο του «Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου», συνάντησε δημοσιογράφους δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Vladimir Putin στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας, φέτος. 
Ο Dolgov εξήγησε ότι η 66σέλιδη έκθεση, η οποία είναι διαθέσιμη στα ρωσικά και στα αγγλικά, και σύντομα στα γαλλικά, ήταν η πρώτη του είδους της, που προηγείται μιας άλλης, σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ «συνεχίζουν να επιδεινώνονται», αναφερόμενος σε άλλες πηγές, όπως η κοινωνία των πολιτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι πηγές και «όχι ρώσικες» για την εκπόνηση της έκθεσης. 

«Γιατί αυτή η έκθεση;», ο Dolgov είπε. «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι 'αυτό. Προφανώς ένας από τους λόγους είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και είναι σε περιόδους λιτότητας που τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα υποφέρουν περισσότερο». 
«Η σταθερή αύξηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του βίαιου εθνικισμού και του νεοναζισμού, η παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των φυλακισμένων, των προσφύγων, των μεταναστών και των ατόμων με ψυχικές ασθένειες, η έλλειψη προστασίας των παιδιών, η ανισότητα των φύλων, η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, ένας αριθμός χωρών της ΕΕ που φιλοξενούν «μαύρες» ιστοσελίδες της CIA [για ανάκριση υπόπτων της Αλ Κάιντα], η κατάσταση όσον αφορά στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία απέχει πολύ από το τέλειο, και η παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών», διαβάζει κάποιος στη ρωσική έκθεση. 
Η έκθεση καταγράφει τα παράπονα των επιμέρους χωρών της ΕΕ, για κάθε μία χώρα ξεχωριστά, αλλά επίσης χτυπά τις Βρυξέλλες για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη. 
«Υπάρχει μια παντελής έλλειψη εργαλείων ενεργούς ανταπόκρισης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και δίωξης των υπευθύνων», αναφέρει η έκθεση. 
Ο Dolgov είπε ότι υπάρχει «μεγάλος βαθμός ολοκλήρωσης» των οικονομιών, αλλά ο ανθρωπιστικός τομέας «έχει μείνει πίσω σημαντικά». 
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την ΕΕ για τη μη προώθηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την οποία όλα τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει. 
Η κριτική για τις αποτυχίες της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει εκφραστεί συχνά από τους ευρωπαϊκούς κύκλους. 
Ο Dolgov είπε επίσης ότι ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο  οποίος διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του είπε ότι είχε εντολή να ασχοληθεί με τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
«Τότε ποίος έχει την εντολή; Δεν έρχεται καμιά μεγάλη απάντηση», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης. 

Επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης
 

Ο Ρώσος διπλωμάτης επέμεινε ιδιαίτερα για την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε το πρόσφατο «δείκτη ελευθερίας του Τύπου» των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα που κατέτασσε την Ελλάδα 70η και τη Βουλγαρία 80η  από τις 179 χώρες όπου έγινε η έρευνα. Ωστόσο παρέλειψε να αναφέρει ότι στην ίδια έκθεση κατατάσσει τη Ρωσία 142η
Η πρωτοβουλία για έρευνα της ΕΕ τη παραμονή της επίσκεψης του Putin στις Βρυξέλλες, μια περίπτωση όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κανονικά μέρος της ημερήσιας διάταξης, φαίνεται να δείχνει ότι η Μόσχα προσπαθεί να προκαταλάβει τη κριτική των ηγετών της ΕΕ. 
Σε μια πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Catherine Ashton, επέκρινε έντονα τη Ρωσία για τις αυταρχικές τάσεις της αφότου ο Putin επέστρεψε από την προεδρία τον Μάιο. 
Ερωτηθείς από την EurActiv, αν η εμφάνιση του Dolgov στα μέσα ενημέρωσης ήταν μέρος μιας στρατηγικής κίνησης να αντιστρέψει την κριτική πριν από την επίσκεψη του Putin, ο απεσταλμένος είπε ότι αν και η κατάσταση στη Ρωσία δεν ήταν τέλεια, ο ίδιος έντονα αρνήθηκε ότι είχε επιδεινωθεί και μάλιστα είπε ότι είχε βελτιωθεί. 
«Όταν λέμε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται στην ΕΕ, συνιστώ να διαβάσετε ορισμένα έγγραφα που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό δεν είναι μόνο συμπέρασμα μας ... Όταν ακούμε ότι η κατάσταση [στη Ρωσία] επιδεινώνεται, θέλουμε γεγονότα. Και όταν μας δίνονται περιστατικά που είναι 10 ετών, όχι, αυτό δεν είναι καλό. Επειδή η κατάσταση αλλάζει. Για το τελευταίο μέρος της ερώτησής σας, δεν νομίζω ότι η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινώνεται. Έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο Dolgov.
«Πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα πρέπει να έχει το μονοπώλιο αξιολόγησης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες».
EurActiv.gr  

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin